Přejít k hlavnímu obsahu

Český hráč Magnum nebude chybět na historicky prvním světovém šampionátu!

23. 9. 2021 | 09:55 VALORANT Reportáž
Druhý velký mezinárodní turnaj je za námi a díky Masters Berlin známe další várku postupujících týmů na první světový šampionát. Díky triumfu Gambit Esports mezi nimi nechybí ani Fnatic, kteří postupují na body. V boji o premiérového krále světové scény tak uvidíme i české zastoupení!
Fnatic
Fnatic
Zdroj: Riot Games

Posledních 10 dní bylo ve znamení druhého světového turnaje vůbec. Do Berlína se sjely týmy ze všech koutů světa, aby se utkaly o korunu krále a hlavně o důležité body v boji o postup na Champions, neboli světový šampionát. Nejprve ale pojďme na průběh samotného turnaje. Největším favoritem byli po minulém triumfu opět Sentinels, kteří ale tentokrát našli přemožitele již ve skupině. G2 Esports je dokázali porazit na Iceboxu a Splitu, díky čemuž udělali první důležitý krok v záchraně cesty na světový šampionát. Ta jim ale nakonec nevyšla.

V nejlepší formě se totiž prokázal být tým Gambit Esports, který jako by chtěl navázat na letošní úspěchy své CS:GO divize. Gambit v semifinále porazili G2 poměrem 2:0 a bylo jasné, že G2 na Champions neuvidíme. Na druhé straně pavouka uspěl tým ze Severní Ameriky, ale překvapivě to nebyli Sentinels. Ve čtvrtfinále je totiž porazil Team Envy, který po dalším klání amerických týmů, proti 100 Thieves, postoupil až do finále. Oba týmy už v ten moment měly jistý postup na Champions díky zisku dostatečného počtu bodu, cenný titul ale chtěly oba.

Finálový duel měl speciální náplň ještě pro tým Fnatic, který do Berlína nepostoupil, ale stále byl ve hře o postup na Champions. Na prvním mezinárodním turnaji totiž postoupil do finále a měl na kontě dostatek bodů – tedy jen v případě, pokud by Gambit ovládli Masters Berlin a místo z klasifikace by na šampionát postoupili napřímo. Tenhle osud byl nakonec zpečetěn, protože Gambit Esports nedali Envy žádnou šanci a triumfovali jasně 3:0. Fnatic se tím pádem kvalifikovali na Champions a my tedy víme, že první světový šampionát bude mít českou účast. Martin 'Magnum' Peňkov svoji radost a fandění, za normálních okolností svým rivalům, vůbec neskrýval.

Hledání prvního krále Valorantu proběhne v prosinci a v tuto chvíli je již známá většina postupujících. Poslední příležitost mají týmy skrze regionální turnaje Last Chance, ten pro Evropu se odehraje od 10. do 17. října. O poslední slot se utkají týmy ze 4. až 10. místa žebříčku regionu EMEA a nejlepší tým zastupující Arábii. Mezi favority patří duo G2 Esports a Team Liquid, ale po výkonu v Berlíně se musí počítat i se SuperMassive Blaze. Českého účastníka v této fázi bohužel žádného nemáme, tak daleko se nedostali Ambi ani MONSTEERR.

Masters Berlin
Masters Berlin
Zdroj: Riot Games
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.