Přejít k hlavnímu obsahu

ENTERPRISE na cestě Evropou poprvé zakopli. Po dobrém výkonu nestačili na TOP 40 tým světa

26. 8. 2021 | 18:38 Counter-Strike 2 Reportáž
Před několika týdny se ENTERPRISE esports podařilo senzačně postoupit do ESEA Premier, druhé nejvyšší ligy, odkud týmy dělí jediný stupínek od slavné ESL Pro League. Úvodní zápas ENTERPRISE zvládli fenomenálně, když porazili Apeks, ve druhém klání pak bohužel s hostem vyzvali ukrajinský tým Akuma.
ENTERPRISE esports
ENTERPRISE esports
Zdroj: sociální sítě týmu

Akuma je nechvalně proslulý celek z regionu CIS, právě díky úspěchu na místním regionální Major kvalifikaci se v květnu ze dne na den vyškrábali do TOP 20 světového žebříčku. Na kontě měli celou řadu skalpů a vznikala také řada spekulací, jestli se v jejich táboře neděje něco nekalého. Všechno ale pominulo a oni se usadili okolo 30. místa, tedy relativně vysoké úrovni mezinárodní scény. Jejich výkony jsou ale jako na houpačce.

Někteří hráči ENTERPRISE již tým Akuma potkali před pár dny, kdy slovenská reprezentace v rámci European Nations Cupu potkala Akumu jakožto výběr Ukrajiny, i přes zmixované složení si ale Slováci počínali úspěšně a Akumu v BO1 zápase porazili. Paradoxem je, že ENTERPRISE v duelu s Akumou musel vypomoct Tomáš 'system' Zemko jako host místo Andreje 'Adejis' Kameništiaka, se kterým si Erik 'The eLiVe' Sith a Matúš 'matys' Šimko zahrál při reprezentačním klání. Bez in-game leadera ale bylo jasné, že ten zápas bude ještě těžší než obvykle.

Série začala mapou Inferno, kde EP vlétli na svého soupeře suverénní T stranou. Skulinky v obraně se dařily nacházet parádně a vedení 11:4 bylo dobrým základem k výhře. Ukrajinci sice začali po změně stran stahovat, na šestý pokus ale ENTERPRISE mapu ukončili a výhrou 16:12 se šlo na volbu soupeře. Na Vertigu už v létě dokázali EP porazit dokonce i Entropiq Prague, šance tedy byla velká. Akuma se ale prezentovala kvalitní T stranou, právě útoky byly v této sérii klíčové a vedení 11:4 už ENTERPRISE otočit nedokázali, stejně jako Akuma na první mapě.

Srovnaný stav měl rozsoudit Dust 2, kde za útočnou stranu začal ukrajinský celek, a to se ukázalo jako klíčové. Do velké pohody se navíc rozstřílel Sergiy 'DemQQ' Demchenko, který ENTERPRISE esports převálcoval 32 killy a ani v jedné polovině nedával soupeři šanci. Po mapách 12:16, 16:8 a 16:10 se tedy Akuma stává prvním týmem ve skupině A se dvěmi výhrami na kontě, EP naopak musí stačit bilance 1:1. Třetím soupeřem česko-slovenského celku bude příští tým portugalský tým SAW, proti němuž se už představí opět v plné síle, tedy s Adejisem.

Detailní hráčské statistiky z celého zápasu najdete v našem Zápasovníku.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.