Přejít k hlavnímu obsahu

Epické finále EPL! Na pěti mapách vítězí NAVI, kteří tak berou i prestižní Intel Grand Slam

13. 9. 2021 | 09:51 Counter-Strike 2 Reportáž
Je dobojováno, 14. sezónu ESL Pro League si podmaňují Natus Vincere! Střelci z nejlepšího týmu planety v heroickém finále porazili Team Vitality na pěti mapách 3:2 a k 170 tisícům dolarů přidají další milion za získání Intel Grand Slamu, což se jim povedlo jako třetím v historii.
NAVI - šampioni ESL Pro League S14
NAVI - šampioni ESL Pro League S14
Zdroj: ESL

Finále ESL Pro League S14 přineslo opravdu nádhernou podívanou. Statisíce lidí sledovaly za obrazovkami nečekané zvraty, skvělé momenty a samozřejmě třeba i to, kdo z minisouboje nejlepších hráčů planety, s1mple vs. ZywOo, odejde s úsměvem na tváři. Oba hráli skvěle, šťastnější ale může být ukrajinská superstar.

Ve formátu BO5 jsme viděli všechny mapy z aktivního map poolu, vyjma Vertiga a Ancientu. Na první mapě Dust II ukázali svou silnou stránku NAVI, Inferno ale šlo po drtivé obraně bez ztráty jediného bodu ve prospěch Vitality 16:6. Největší zásluhu na tom měl ZywOo, který dokázal ubránit taktéž skvěle hrajícího s1mpla.

Boje o první match-point se posléze přesunuly na jinou frontu, v továrně Nuke ale byli jasně lepší NAVI, kteří brali vítězství 16:11. Vitality se ale nevzdali a zápas chtěli za každou cenu ještě prodloužit. A to se jim povedlo naprosto famózně. 12:3, 16:7 a Overpass byl doma! Divácky naprosto skvělý zápas tak dostal tu nejnapínavější tečku na závěr – pátá mapa Mirage byla na světě. Lépe začali NAVI, vyhraná půle 10:5 znamenala menší tlak na bedrech do finální fáze. Jenže Francouzi se začali soupeři dostávat pod kůži, stav dorovnali a dokonce začali přelévat misky vah. Borci z ruské organizace ale jasně toužili po Intel Grand Slamu, což se jim po výhře 16:14 povedlo! s1mple a electronic tímto jako 12. a 13. na světě pokořili metu 1 milionu dolarů vyhraného na turnajích.

Ocenění MVP si ze zápasu odnesl skvělý ZywOo, který překonal magickou stovku zabití a ukázal, že to s1mple ještě nebude mít k získání titulu nejlepšího hráče roku vůbec jednoduché! I tak ale spíše smutní, 80 tisíc dolarů a pocit toho, že je jeho tým zase zpátky na špici, ale určitě s postupem času přelepí nynější bolest. NAVI naopak kromě pozvánky na světové finále BLAST získávají k 170 tisícům dolarům rovný 1 milion, poněvadž jako třetí tým historie vyhráli Intel Grand Slam, cenu udělovanou za vítezství několika špičkových turnajů! Výkonnostně ale hlavně také ukázali, že NAVI nejsou jen o s1mplovi, protože ve finále se parádně zapojila celá pětice.

Na portále PLAYzone jsem redaktorem od března roku 2021. Věnuji se v drtivé většině hře Counter Strike: Global Offensive.