Přejít k hlavnímu obsahu

Facebook nebude od tvůrců požadovat žádný podíl ze zisku! Co si o tom myslí CzechCloud?

9. 6. 2021 | 16:15 Twitch.tv
Facebook se rozhodl pomoci tvůrcům a vyšel jim vstříc novým oznámením, které určitě nadchne spoustu uživatelů. Sociální platforma si až do roku 2023 nebude účtovat žádné poplatky z výnosů svých tvůrců, což je opravdu revoluční zprávou, která by mohla nalákat více lidí i z jiných odvětví. Může Facebook tímto krokem například lépe konkurovat jiným streamovacím platformám?
Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg
Zdroj: Christof Stache/AFP

Všichni tvůrci obsahu na Facebooku obdrželi toto pondělí od samotného Marka Zuckerberga úžasnou novinu, která by mohla mít obrovský pozitivní dopad na budoucnost této sociální platformy. Společnost má totiž v plánu počkat minimálně do roku 2023, než si začne brát podíl od tvůrců, kteří používají web k distribuci vlastní tvorby nebo k propagaci událostí. Takové oznámení může někomu přijít jako banalita, ale opak je pravdou.

Společnost konkrétně nebude požadovat podíl ze žádných výnosů generovaných z placených online událostí, fanouškovských předplatných, odznaků, ale ani z nové nadcházející zpravodajské služby. Pro nás je nejzajímavější, že se toto oznámení samozřejmě týká také gamingu, konkrétněji streamování na Facebooku. Jelikož tato skutečnost asi tolik nezahýbe rozložením konzumentů na streamovacích platformách, už jen z důvodu pevných komunit na Twitchi, stále se jedná o zajímavý krok, který ocenil i CzechCloud.

Pro představu - ve streamingu je normálně split s platformou kolem 30-50 %. V momentě, kdy ten split zmizí, tak tím brutálně pomůžete menším tvůrcům. Od Facebooku perfektní cesta, jak sem dostat nové lidi,

říká CzechCloud ve svém příspěvku na Facebooku.

Zuckerber si samozřejmě nenechal ujít tuto příležitost a rýpnul si také do společnosti Apple, která si v kontrastu právě z těchto výnosů bere podíl 30 %. Zuckerberg ovšem tvrdí, že až nastane čas zavedení těchto poplatků, určitě to bude daleko méně. Dobrou zprávou je také spuštění nového platebního rozhraní, které tvůrcům umožní sledovat poplatky a daně od různých společností.

Samozřejmě nikdo netuší jaký a jestli se vůbec nějaký významný dopad dostaví, nicméně se od Facebooku jedná o sympatický krok vpřed. Také je dlouhodobě zjevné, že Facebook má velké ambice právě i ve streamovacím průmyslu. Snahy přetáhnout slavné osobnosti z jiných platforem pod záminkou exkluzivních a výhodných smluv, kam se z naší scény řadí například i Agraelus, nejsou žádnou novinkou, avšak často končí neúspěchem. Budou právě tyto nové podmínky tím průlomovým krokem?

Zdroj: cnbc.com