Přejít k hlavnímu obsahu

Freeze a Nightshare, nejslavnější sourozenci domácí scény. Jaká byla jejich cesta do Ameriky?

6. 8. 2021 | 23:01 League of Legends
Freeze a jeho dvojče Nightshare jsou určitě nejpopulárnější rodinou naší domácí League of Legends scény, a možná nejen té. Výrazně se ovšem liší v úspěchu právě u nás, kde jeden dokázal dosáhnout třikrát na titul a ten druhý nikdy. Ve světě je to ale z hlediska délky působení naopak. Jaká byla cesta obou dvou a jak moc se liší?
Freeze a Nightshare
Freeze a Nightshare
Zdroj: mcrpc.cz

Jako první začneme u toho méně populárního, ovšem na domácí poměry úspěšnějšího dvojčete. Tomáš “Nightshare” Kněžínek se vydal trochu jinou cestou než jeho brácha a už od začátku své kariéry působí v roli trenéra. Jeho úspěch byl instantní, protože hned během svého prvního MČR dokázal Fraternitas dotáhnout k výhře. Je nutné zmínit, že se v této sestavě nacházely dnešní LEC hvězdy Humanoid, Neon a Denyk.

Tomáš poté přešel do eSuby a v dalších letech si dokázal připsat další dva tituly na MČR – jedinou jeho pauzou byl ročník, kdy byl se svým bratrem u týmu Inside Games Tribunal. Tituly s eSubou nejprve získal proti Carzzyho mixu LanCraft, a poté proti dalšímu mixu Srdce Nehasnou. Dalo by se říct, že Nightshare byl takovou noční můrou pro Carzzyho, protože právě on mu stál v cestě za úspěch na domácí scéně. Carzzy a Freeze tak patří mezi dvě ikony bez MČR titulu. Nightshare byl naopak oceněn a po minulé sezóně se mu zjevila celkem unikátní nabídka a on dostal možnost zavítat do Ameriky, kde trénuje akademii LCS týmu Immortals.

Nightshare
Nightshare
Foto: mcrpc.cz

Teď už k druhému z dvojčat. Aleš “Freeze” Kněžínek je totiž prvním Čechem, který si kdy zahrál v té nejvyšší League of Legends soutěži. Své první kroky na profesionální úrovni udělal v Česku, kde začal v roce 2012 svoji kariéru v eXtatusu, kde hned v prvním roce skončil na třetím místě na MČR, což bylo ale zklamáním. Poté se rozhodl zavítat do zahraničí a udělal si v týmu Heimerdinger's Colossi po boku Mithyho a YamatoCannona dobré jméno. Poté se o něj začal zajímat tým Ninjas in Pyjamas a Freeze se tak dostal do EU LCS

Další dva roky v této organizaci byly určitě zajímavé, ale žádný větší úspěch nepřišel. Mezitím si zahrál v roce 2013 na MČR, ale ani zde z toho nic nebylo. Freeze se tak po průměrných výsledcích v NIP a neúspěchu na MČR rozhodl změnit působiště a odešel do Copenhagen Wolves. Po jedné sezóně tady se ovšem rozhodl otočit svou kariéru a poprvé zavítal do Ameriky, konkrétně do Renegades.

Guseppe MČR Tour
Guseppe MČR Tour
Foto: mcrpc.cz

Zde odehrál pouze jednu sezónu, načež se vrátil znovu do Evropy, konkrétně do H2K, kde kryl záda Forg1venovi. Nutno dodat, že v téhle době ovlivnilo jeho kariéru také zranění ruky, kvůli kterému jen přihlížel úspěšnému tažení svého týmu do semifinále světového šampionátu. Po jednom splitu se tak vrátil do Ameriky, ale už jen do LCS Academy (Challenger Series), kde nastupoval za tým Tempo Storm. Po ukončení smlouvy se vrátil do České republiky, kde se znovu pokusil získat titul MČR, ale ani tentokrát neuspěl a skončil na třetím místě.

Bohužel po tomto MČR se už Freeze nikdy nevrátil na vrchol a začal od roku 2018 hrát v pouze regionálních ligách, jako například v Turecku, kde si v týmu Royal Bandits zahrál s vycházejícími hvězdami jako byl například Abbedage, Broken Blade a Closer. Přesto dokázal v těchto ligách vyhrávat a tituly ve španělské lize a poté také španělský Iberian Cup byly důkazem, že ještě stále má na to hrát mezi elitou. 

Freeze
Freeze
Foto: mcrpc.cz

Rok 2020 v týmu AHG byl jeho posledním v pozici hráče, protože po sezóně už se pro něj neobjevila žádná zajímavá nabídka z týmu, kde by hledali dobrého marksmana. Naopak přišel zájem ze zámoří o roli trenéra, na kterou Freeze kývl a stal se tak asistentem hlavního trenéra pro tým 100 Thieves v LCS. Momentálně ho čeká play-off, kde se jeho tým kvalifikoval z druhého místa v základní části. Dokáže se Freeze podívat ještě jednou na Worlds?

Guseppe MČR Tour
Guseppe MČR Tour
Foto: mcrpc.cz
Štítky: freeze, Carzzy, Nightshare
Slyšel jsi něco o změnách na profesionální scéně? Tak v tom případě jsem o nich slyšel už dva týdny předtím. V PLAYzone jsem od jara roku 2021 a momentálně mám za sebou něco okolo 450 článků. Kromě žurnalistiky také spravuji sociální sítě, prostě kompletní univerzál.