Přejít k hlavnímu obsahu

Hawki: S naší sestavou se nikoho jiného bát nemusíme

28. 10. 2021 | 08:30 PUBG: Battlegrounds Rozhovor
Jednou z několika stálic lokální PUBG scény je také dvojnásobný Mistr ČR Dominik "Hawki" Gryga, který má pro letošní MČR jasný cíl. O tom, jak si jde pro svůj třetí titul v řadě i o mnoha dalších zajímavostech z jeho hráčského i osobního života, se dozvíš v rozhovoru níže.
Hawki
Hawki
Zdroj: Facebook HawkiPUBG

Ahoj Hawki, stejně jako Redgie, i ty jsi v PUBG dvojnásobným Mistrem České republiky. Věříš si tenhle rok na zlatý hattrick?

Ahoj, do této MČR série jsem šel s hlavním záměrem, a to získat třetí titul v řadě. Skládali jsme náš tým tak, abychom měli dostatečné kvality na dosáhnutí tohoto cíle a věřím, že máme velkou šanci na úspěch. Kdybych naší sestavě nevěřil, tak nemá ani cenu hrát. Samozřejmě nejde vše jak po másle a potýkáme se s problémy, které se ale daly očekávat. Zvykáme si na odlišné herní styly a hledáme způsob, jak postupovat tak, aby to fungovalo. Přecijen PUBG je hodně komplexní hra a aim bohužel nehraje až takovou roli. Každopádně všichni máme dostatek zkušeností a skillu na to, abychom byli hrozbou pro ostatní. Teď už je to jen o tom, jak ovládneme naše macro decisions (rotace, taktiky, postupy ve hře...).

V současnou chvíli jste s týmem Burgir na 11. místě průběžné tabulky. Jak zatím hodnotíš váš výkon?

Upřímně jsem až do teď nevěděl, na jakém průběžném místě jsme, protože je to úplně irelevantní. Hlavní je být v TOP16, protože ten boj, který všechny zajímá a na kterém záleží, je až potom. Jak už jsem říkal, zaměřujeme se na sehrání a sjednocení herního stylu. Asi jako každý nově složený tým/mix se potýkáme s problémy, které jsou potřeba do finále opravit. Využíváme kvalifikace na natrénování všeho, co potřebujeme, a na odstranění chyb, jak ve hře, tak v komunikaci. Přece jen mít v týmu Slováka a k tomu navíc ještě zahraničního člověka je velký záhul (haha).

Nedávno skončila spolupráce Entropiqu a Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy, jak sis ji užil?

Jak už jsem několikrát říkal, spolupráce s FTVS byla zatím ta, kterou jsem si užil nejvíc, a doufám, že v budoucnu bude něco podobného. Jsem moc rád, že se Entropiq aktivně snaží posouvat hranice toho, co u nás v CZ/SK bylo a můžu toho být součástí. Baví mě rozšiřovat povědomí o esportu a bořit zažité stereotypy a předsudky o hráčích, což myslím, že se nám daří. Jsem zvědavý, co vymyslíme příště.

Křišťálová lupa
Křišťálová lupa
Zdroj: PLAYzone

Hodláš se sportem pravidelně pokračovat?

Odjakživa jsem byl sportovní typ a vše společného s pohybem mě baví. Každopádně od této zkušenosti, kde jsem poznal svoje nedostatky hlavně v kondiční stránce, toho dělám mnohem víc. Snažím se pro svoje zdraví dělat maximum, jak ve zmíněné fyzické, tak i psychické stránce, a doufám, že i díky mně se povede namotivovat co nejvíce lidí, aby se sebou něco dělali. Snažíme se jak hráčům, tak široké veřejnosti dostat do hlavy, že hraní her není o patnáctihodinovém sezení u počítače a ukázat hlavně dospívajícím, že když se budou starat o svoje zdraví, uvidí výsledky i ve hře. Každopádně, abych odpověděl na otázku, tak ano, budu pokračovat se sportem, každý den běhám a 3/4x týdně chodím do posilovny. Přemýšlel jsem, že se vrátím i k bojovým sportům, ale zatím jsem se v tomhle nerozhodl.

Od Redgieho už vím, že veškerá vaše týmová komunikace probíhá při hře v angličtině. Měl jsi s tím ze začátku nějaké problémy, nebo sis zvyknul rychle?

Hraní se Silerzzem není náš první přechod na angličtinu, jelikož jsme ještě za Entropiq hráli přes rok s kanadským trenérem a při tréninku jsme mluvili anglicky, abychom si jednak ztížili trénink a abychom ho mohli co nejvíce zapojit. Takže angličtina byla na denní bázi. Každopádně v začátcích, když jsme Pistolu nabrali, to byl hodně velký nezvyk. Jde o to, že je těžké se ze dne na den naučit víceméně přemýšlet v angličtině a být schopný dát info teamu stejně rychle jak v češtině. Trvalo to nějaký čas, ale díky těmto zkušenostem si hodně věřím v angličtině a nedělá mi komunikace téměř žádný problém.

Na MČR bývá každý rok spousta silných hráčů i týmů, koho se ale letos bojíš nejvíc?

Zastávám postoj – respektovat všechny, ale nebát se nikoho. Jsem si jistý, že se s naší sestavou nikoho jiného bát nemusíme a hlavní protivník budeme my sami. Týmy se hodně promíchaly a vznikly i docela zajímavé celky, z čehož největší soupeři budou Enterprise, kteří podle mě dělají největší pokroky, a také Nowikkův mix Vikurvi. V poslední době se v kvalifikacích daří i Dark Tigers a Fadee, kde je velkou silou Vorix, ale jak už jsem říkal, zápasy, na kterých záleží, teprve přijdou, takže podle kvalifikací se nedá nic předpovědět. Každopádně se na to celé těším, bude to zajímavá bitva jak pro hráče, tak pro diváky.

RedgieBeardo a Hawki.
RedgieBeardo a Hawki.
Zdroj: Facebook HawkiPUBG

Jak a s kým bys oslavil tvůj třetí MČR titul? Prozradíš nám, co chystáš po MČR a jaké máš plány do budoucna?

Netuším, jak bych oslavoval třetí titul. V ideálním světě by to bylo na pódiu v Brně, zvednutím poháru a obejmutím přítelkyně. Bohužel situace nepřeje, takže by se oslavy asi nelišily od normálního dne. Co se týče plánů, tak budu pokračovat v tom, co dělám. Budu se snažit posouvat jak v kariérním, tak i v osobním životě. Skoro každý víkend jezdím za svojí přítelkyní, která mě ve všem podporuje, a pracuji pro Entropiq, kde se starám o sociální sítě, video tvorbu a celkově content creation. Žádné srdcervoucí konce s PUBG, ani nic podobného nechystám. Jelikož naše sestava je pouze do MČR, tak nevím, co bude. Uvidím, jaká bude situace, jestli bude možnost mít tým, ve kterém uvidím potenciál a jak se celkově povede hře. Jsem zvědavý, co přinese hype kolem PUBG 2 a jak se vyvine situace ohledně kompetitivního PUBG po světovém šampionátu. Nikdy nevíte, jestli někoho přes noc nenapadne, že winner winner chicken formát je dobrý nápad...

Díky moc za rozhovor, je ještě něco, co bys rád našim čtenářům a svým fanouškům vzkázal?

Divákům, co to dočetli až sem, bych už jen za to chtěl poděkovat. Cením si veškeré podpory a toho, že mě fanoušci berou takového, jaký jsem. Hrozně mě baví sledovat, co všechno s vámi a Entropiqem tvoříme a budu se nadále snažit vás bavit a pomáhat se zlepšením CZ/SK esportu. Kdybych náhodou někoho zaujal a chtěl by sledovat mojí cestu nebo by ho zajímalo zákulisí právě Entropiqu, tak na mém Instagramu jsem aktivní téměř denně a každý follow potěší. Děkuji za vaši chvilku.

Štítky: Hawki, MČR
V gamingu jako tooolki, jinde jako tooolkys. Kromě her a esportu mě baví také vše kolem tenisek a módy, volný čas rád trávím pečením a degustací voňavých pokrmů.