Přejít k hlavnímu obsahu

Jak se z kluka na Redditu stal několikanásobný vicemistr České republiky a hlavně šampion LEC?

31. 7. 2021 | 08:00 League of Legends
První medailonek k Vodafone MČR v League of Legends je věnován jednomu z našich českých marksmanů v Evropě. Řeč je o Carzzym, který ještě před úspěchem v LEC byl jenom pouhým hráčem na naší domácí scéně. Jak to vše začalo a čím si musel Carzzy projít než se stal jedním z evropských velikánů?
Příběh Carzzyho
Příběh Carzzyho
Zdroj: mcrpc.cz

Matyáš “Carzzy” Orság byl stejný jako většina mladých hráčů League of Legends. Jedna z věcí, která ho ovšem dělala unikátním bylo to, že už ve 14ti letech dokázal dosáhnout Challenger ranku a začal tak na sebe poutat pozornost. Kuriozitou je jeho příspěvek na Redditu, kde si z něj v komentářích lidé dělali srandu a nevěřili, že někdo může být v takovém věku na téhle úrovni. Čas ovšem ukázal, že se mýlili.

Carzzyho první kroky na domácí esportové scéně začaly ve věku 14 let v roce 2016 s týmem eXtatus, kde si zahrál chvíli po boku současného supporta eSuby Vaskeda. Tehdy se na MČR umístil na děleném 5. místě a ještě v zimě téhož roku přešel do Inside Games. Zde se mu už začalo dařit a odnesl si druhé místo z Hitpoint Masters. Ovšem poté se znovu rozhodl vrátit do eXtatusu, kde začal zářit po boku Mortscheho, Sawyora, Ordna a Rufuse. Bohužel to titul MČR nestačilo, když ve finále prohráli proti eSubě 0:2 na zápasy.

Úspěchy Carzzyho
Úspěchy Carzzyho
Foto: mcrpc.cz

Po MČR i nadále pokračoval s eXtatusem, ale jeho ambice už byly někde jinde. Česká republika byla Carzzymu malá a v roce 2018 se rozhodl zavítat do Evropy, konkrétně do týmu Mysterious Monkeys v německé lize ESL Meisterschaft. Zde se dočkal relativního úspěchu v podobě bronzové příčky v play-off. Carzzyho ovšem něco stále táhlo zpátky domů. Se svým mixem pod hlavičkou organizace LanCraft měl oči na titulu MČR. Bohužel ani tentokrát to nevyšlo a ve finále podlehl znova stejným výsledkem proti eSubě.

Další neúspěch na MČR Carzzyho nezlomil a jeho kariéra právě v roce 2019 nabrala pořádné otáčky. Krátce po zimní přestávce podepsal kontrakt na celou sezonu v německé organizaci BIG, se kterou si udělal výborné jméno mezi evropskými marksmany. Nejvyšší bod jeho působení v tomto týmu přišel v letní části European Masters, kdy dokázal celý turnaj vyhrát. Ovšem jako kdyby Carzzymu neustále něco chybělo, tak se znovu rozhodl zúčastnit MČR se svým mixem pod názvem Srdce Nehasnou. Bohužel ani čtvrtý pokus mu nepřinesl štěstí a znovu podlehl ve finále celku eSuby, tentokrát jen 1:3 na zápasy. Tento vysněný titul mu dodnes chybí.

Poté už ovšem přišla ta část kariéry, za kterou si ho bude pamatovat nejvíce lidí. Po úspěšném zakončení sezóny s BIG se Carzzy přesunul o stupeň výše, a to do MAD Lions v nejvyšší evropské lize LEC, kde už na něj čekal druhý Čech, Marek “Humanoid” Brázda. Tahle dvojice si ve své první sezóně získala velký počet fanoušků jak u nás doma, tak i v zahraničí. Navíc celý hype byl podložený i výsledky, když se MAD kvalifikovali na světový šampionát. Bohužel zde vypadli už v Play-In Stage, ale na první sezónu to nebylo úplně špatné.

Guseppe MČR Tour
Guseppe MČR Tour
Foto: mcrpc.cz

Dostali jsme se postupně až do roku 2021 a Carzzy už od začátku sezóny předváděl na botu skvělé výkony. Nejistota evropských gigantů G2 Esports a Fnatic mu navíc dala šanci na to zazářit a přesně to také udělal, ale ve stylu, který nikdo nečekal. Ocitáme se ve finále LEC proti Rogue a MAD Lions prohrávají v sérii 0:2. Dělí je jeden zápasí od prohry a fanoušci už přestávají věřit. Carzzy ale po několika prohraných finále MČR zná ten pocit, jaké to je být tak blízko k titulu. Ovšem tentokrát se svým týmem zvládá sérii kompletně otočit a třemi výhrami v řadě se usazuje na evropský trůn. Příběh lepší, než kdyby ho napsali v Hollywoodu.

Třešničku na dortu přidal Carzzy s MAD Lions na MSI 2021, kde se dokázali probojovat proti elitním týmům světa až do samotného semifinále, ve kterém bohužel v těsné sérii nestačili na úřadující mistry světa DWG KIA. Návrat do LEC a letní část se zatím MAD Lions nedaří podle představ, ale to nejdůležitější což je play-off teprve přijde a zde uvidíme jestli dokáže Carzzy se svým týmem obhájit evropskou korunu.

Carzzy po vítězství v LEC
Carzzy po vítězství v LEC
Foto: Riot Games
Guseppe MČR Tour
Guseppe MČR Tour
Foto: mcrpc.cz
Štítky: Carzzy, MČR
Slyšel jsi něco o změnách na profesionální scéně? Tak v tom případě jsem o nich slyšel už dva týdny předtím. V PLAYzone jsem od jara roku 2021 a momentálně mám za sebou něco okolo 450 článků. Kromě žurnalistiky také spravuji sociální sítě, prostě kompletní univerzál.