Přejít k hlavnímu obsahu

Jaká byla cesta Mozilly, jedné z nejuznávanějších osobností domácí LoL historie?

13. 8. 2021 | 15:54 League of Legends
Pavel "Mozilla" Klaban je jedna z nejuznávanějších osobností celé domácí League of Legends scény. Je k tomu také dobrý důvod. Kromě skvělého hráče, který dokázal vyhrát titul MČR, se také Mozilla stal předním komentátorem LoLka. V posledních letech se sice stáhl do pozadí esportové scény, ale i tak je jeho příběh určitě jeden z těch nejzajímavějších u nás.
Mozilla
Mozilla
Zdroj: mcrpc.cz

Začátkem celé Mozillovy kariéry se celkem kuriózně stalo vydání šampionky Irelie, která ho dokázala zaujmout a vtáhla ho tak pořádně do League of Legends. Když byla domácí profesionální scéna ještě v plenkách, tak Mozilla svým skillem na topu zářil a jeho ambice neustále rostly. Dokonce natolik, že v roce 2013 zavítal do Evropy a bojoval o postup do LCS. Po neúspěchu se však i tak dočkal prvního většího angažmá v Evropě.

Fnatic měli ještě svoji druhou sestavu pod názvem Fnatic.Beta, kde si vychovávali talenty a Mozilla se stal jedním z nich. V té době ještě možná ani nevěděl, že hraje po boku jednoho z nejlepších, ne-li toho nejlepšího evropského hráče všech dob pod přezdívkou Rekkles. Bohužel to tehdy nevyšlo a Mozilla se tak přemístil do Reason Gaming, kde strávil jeden split před svým velkým úspěch na domácí scéně.

Guseppe MČR Tour
Guseppe MČR Tour
Foto: mcrpc.cz

Tímto úspěchem se v roce 2014 stalo vítězství MČR v League of Legends, které vyhlížel už dlouho. Bot linku mu v týmu eXtatus dělala dvojice BaxtrixDenyk. Jak už dnes víme, tak z Baxtrixe se stala jedna velká hvězda v oblasti tvorbu video obsahu, naopak Denyk nadále pokračuje za svým snem a momentálně čeká na nějakou svoji větší šanci v nejvyšší evropské lize LEC, kde aktuálně dělá náhradníka v týmu EXCEL.

Ještě před touto výhrou se ovšem Mozilla rozhodl zvýšit své ambice a po boku Zvena se v SK Gaming Prime účastnil turnajů a lig v Evropě. Bohužel přes relativní úspěch zde se přesto rozhodl zkusit své štěstí v zámoří, kde se v široké sestavě Team Imagine snažil kvalifikovat do LCS na roli trenéra. To ovšem nevyšlo a rozhodl se vrátit zpátky domů. V tomtéž roce si ještě dokázal připsat takovou neoficiální výhru na MČR, když pomáhal trénovat týmu Fraternitas, ale nikde nebyl oficiálně uveden, protože sám komentoval.

Mozillovy úspěchy
Mozillovy úspěchy
Foto: mcrpc.cz

Bohužel v této době už se blížil konec jeho hráčské kariéry a tudíž se ještě jednou vrátil do Fraternitas, kde odehrál své poslední profesionální zápasy po boku mnoha dalších hvězd. Tady se také pokusil o svůj poslední shot na kvalifikaci do EU LCS v roli supporta, ale nevyšlo to a jeho kariéra hráče došla ke svému konci.

V roce 2019 se ještě Mozilla rozhodl vrátit na profesionální domácí scénu, ale už jenom jako trenér Team Moops, kde pomohl s vychováním například marksmana Hira. Jestliže štěstí nestálo při Pavlovi v jeho hráčské kariéře, tak v té komentátorské se k němu přiklonilo. Čistou náhodou se přes svého kamaráda dostal ke komentování malého komunitního turnaje a od té doby nás jeho hlas provází u těch nejlepších momentů League of Legends, protože v rámci MČR komentoval hned několik finálových zápasů v řadě. V dobách největší hráčské slávy rovněž jeho streamy po dlouhá léta patřila k těm nejlepším na domácí scéně, protože byly dostatečně edukativní. Dnes působí Mozilla ve vedení jedné z předních českých esportových organizací Entropiq jako Games Director.

Štítky: MČR, Guseppe, mozilla
Slyšel jsi něco o změnách na profesionální scéně? Tak v tom případě jsem o nich slyšel už dva týdny předtím. V PLAYzone jsem od jara roku 2021 a momentálně mám za sebou něco okolo 450 článků. Kromě žurnalistiky také spravuji sociální sítě, prostě kompletní univerzál.