Přejít k hlavnímu obsahu

Jeden parádní zápas za druhým. Jak probíhaly boje o krále desáté sezóny 1. Tipsport COOL ligy?

20. 9. 2021 | 12:30 Counter-Strike 2 Reportáž
Desátá sezóna 1. Tipsport COOL ligy je u konce, po sobotním heroickém dni známe přesné umístění nejlepší čtyřky. Pojďme si teď říct, jak všechny finálové mače, z nichž se zrodilo prvenství ENTERPRISE esports, probíhaly.
Shrnutí finálních bojů 1. Tipsport COOL ligy
Shrnutí finálních bojů 1. Tipsport COOL ligy
Zdroj: grafika PLAYzone

1. Tipsport COOL liga a její desátá sezóna je za námi. Ve dnech 17. a 18. září odehrály čtyři nejlepší týmy základní části rozhodující bitvy, kde už šlo o všechno. Z vítězství se nakonec radovali ENTERPRISE esports, kteří ve finále porazili Entropiq Prague 3:1. Třetí místo naopak po čisté výhře 2:0 nad Sampi.Tipsport získali Dynamo Eclot.

Semifinále

Sampi.Tipsport vs. Entropiq Prague - 1:2

K finálnímu složení bychom se neprokousali bez dvou veledůležitých semifinálových špílů. Nejdříve se proti sobě postavili Sampi.Tipsport a Entropiq Prague, druzí a třetí po základní části. To ale samozřejmě šlo stranou, favority byli i přes všechno spíše Entropiq Prague. A na serveru to bylo vidět hned od začátku, Dust II totiž vyhráli dominantně 16:4. Mmladé modrobílé pušky okolo zkušeného queztona se však nenechaly zahanbit, Ancient po perfektním obratu za CT stranu vyhrály v prodloužení 19:16 a jejich velké ambice stále žily. Klíčovým faktorem byl tradiční tahoun zur1s s 36 zabitími, díky němuž šel zápas na Vertigo. Tam se ale díky 7 entry fragům MoriiSka dostali na koně EIQ, kteří vyhráli 16:7 a výsledkem 2:1 zamířili obhájit jarní prvenství z deváté sezóny.

ENTERPRISE esports vs. Dynamo Eclot - 2:1

Jako druzí vlétli do akce vévodové ze základní části, ENTERPRISE, a také Dynamo Eclot, kteří do play-off proklouzl jako poslední ze čtvrtého místa. Právě K1-FiDa a spol. byli, ještě k tomu s hostem, jasnými outsidery, jenže to, co nám ukázali, bylo pro mnohé velmi překvapující. A to v pozitivním slova smyslu. Klíčovou první Mirage po dobrém závěru vyhráli 16:13, na Inferně za teroristy dokonce vedli 14:12. Jenže tak nadějnou mapu, z které prostě mohli mířit do finále, nakonec ztratili 14:16 a museli jít bojovat na Overpass. Tam už však nebyli takoví, jako na mapách předchozích, i když stále zářil výborný Valencio, a ENTERPRISE tak po výhře 16:11 zamířili do velkého finále, kde chtěli nadělit odplatu Entropiq Prague z minulé sezóny.

Boj o bronz

Sampi.Tipsport vs. Dynamo Eclot - 0:2

Ještě před absolutním vyvrcholením této sezóny jsme se mohli nechat kochat zápasem o bronz, v němž poměřili síly Sampi.Tipsport a Dynamo Eclot. Vertigo bylo hned od začátku velmi vyrovnané, jenže DNE měli zase lepší druhou stranu, kdy diktovali tempo a soupeři nadělili pět kol za sebou. Sampi.Tipsport se ještě vehementně snažili zápas zvrátit, což se jim se čtrnácti body málem povedlo, bod ale šel po výhře 16:14 šel na stranu DNE. Co se Sampi.Tipsport nepodvedlo na první mapě, chtěli zlepšit na svém Infernu. Začali dobře, jenže pak jejich hra z neznámého důvodu klesla rapidně dolů. Dynamo Eclot začali hrát bravurně a dvanáctibodová šňůra drtivě zhatila medailové šance Sampi.Tipsport, kteří stejně jako na jaře končí na nepopulární čtvrté příčce. Dynamo Eclot naopak berou velmi cenný bronz a 30 tisíc korun k tomu.

Finále

ENTERPRISE esports vs. Entropiq Prague - 3:1

A konečně jsme se prodrali k samotnému finále, v němž proti sobě v repríze loňské sezóny stanuli ENTERPRISE a Entropiq Prague. Oba týmy ale od té doby změnily svou tvář, lépe se v momentální době daří spíše EP, kteří už pomalu vystrkávají růžky v Evropě, kdežto Entropiq Prague toho musí po příchodu KWERTZZE ještě spoustu natrénovat. Oba celky si v mači ze začátku dokázaly vzít obě své mapy, ENTERPRISE na Infernu měli lepší závěr a brali vítězství 16:14, kdežto Entropiq si na Nuku za útok vypracovali veliký náskok, aby následně po dobrém pokusu o comeback od EP utekli hrobníkovi z lopaty a brali totožnou výhru 16:14.

První mírně jednoznačnější souboj přišel až na Overpassu, kde ENTERPRISE a speciálně manguss s forsyym vybojovali hned dvě 1v2 situace v klíčových kolech plných nákupů, a nejen to byla celková stopka pro Entropiq Prague, kteří prohráli 11:16. Týmy byly najednou v odlišné pozici. EP dělil jeden jediný bod od titulu, kdežto Entropiq Prague byli na pokraji prohry. Vstupovali však na svůj silný Dust II, jenže po vyrovnané první pasáži přidali na obrátkách právě ENTERPRISE, kteří na svých bedrech najednou nesli za stavu 15:8 hned sedm matchpointů, přičemž po nezvládnuté první situaci potvrdili ten druhý a zvítězili 16:9.

Celkově opanovali velké finále v poměru 3:1, čímž si zajistili spoustu šťavnatých odměn – 100 tisíc korun v hotovosti, postup na Vodafone MČR 2021 a samozřejmě také pozvánku na velkolepý V4 Future Sports Festival s prize poolem 8 miliónů korun! Mladíci Adejis a matys vyhráli své hned první velké finále ukázali, že jejich pickup byl parádním krokem. Sám matys navíc statisticky i herně celé finále naprosto opanoval.

Celkové odměny

  1. místo – ENTERPRISE esports: 100 000 Kč + postup na Vodafone MČR 2021 a V4 Future Sports Fetival
  2. místo – Entropiq Prague: 50 000 Kč + 700 MČR bodů
  3. místo – Dynamo Eclot: 30 000 Kč + 500 MČR bodů
  4. místo – Sampi.Tipsport: 20 000 Kč + 400 MČR bodů

Nejzajímavější klipy z finálových bojů

Na portále PLAYzone jsem redaktorem od března roku 2021. Věnuji se v drtivé většině hře Counter Strike: Global Offensive.