Přejít k hlavnímu obsahu

Letos poznáme už desáté mistry ČR. Pamatujete si na všechny, kdo v minulosti triumfovali?

3. 11. 2021 | 16:20 Counter-Strike 2 MČR
Nová éra Vodafone MČR v počítačových hrách se začala psát v roce 2011. Hned o rok později se přidalo čerstvě vydané CS:GO, které se poměrně rychle stalo nejostřeji sledovaným titulem celého mistrovství. Jelikož na konci měsíce poznáme tým jubilejních desátých mistrů České republiky, tak je ideální příležitost na to si připomenout dosavadní šampiony ze Seče, Prahy i Brna.
MČR 2019
MČR 2019
Zdroj: PLAYzone

Counter-Strike: Global Offensive vyšel v roce 2012 a mezi oficiálními MČR tituly okamžitě nahradil Source, zatímco 1.6 ještě jednou zůstala. Nasazenou jedničkou na MČR byl tým eXtatus s hráči jako MrHanz, hellk nebo Burla, ten se ale do finále nedostal, podobně jako třeba tehdejší eSuba. Winners Bracket celého turnaje ovládl tým BEASTS okolo GuardiaNa, který zariskoval a kromě sneixe kompletně přešel přešel z "jedna šestky". Na MČR se GuardiaN, sneix, kap1, xray, uno dostali na poslední chvíli, ale nakonec si podmanili i samotné finále proti týmu nEophyte (Bordel, pussyhead, Luka5, pep1k, KLOCEK). Celá pětice se tak nesmazatelně zapsala do historie jako první CS:GO mistři. Zajímavostí toho roku je, že poslední MČR v CS 1.6 ovládli CSERVERS v čele s oskarem.

BEASTS (MČR 2012)
BEASTS (MČR 2012)
Foto: PLAYzone

Mistrovství České republiky se s dalším ročníkem přesunula do Prahy na veletrh For Games. Jak bývalo zvykem, skoro v žádném týmu oproti předchozímu ročníku nezůstal kámen na kameni a nejvíce se přestavba podařila eSubě. Úřadující mistr uno dal dohromady silnou sestavu, ve které vedle zkušených jmen zářily mladé pušky STYKO a Wantyyyy. Již na děleném pátém místě se s turnajem rozloučil oskar v iNfernity Gaming, pro něhož jde až do letošního roku o jedinou účast na MČR v CS:GO. Pětici ve složení uno, rusel, giotive, Wantyyyy, STYKO ve finále vyzval tým Authority Gaming (Dev1, ecko, theton, barb1, queztone). Sestava mnoha známých jmen i v dnešní době se na více než jednu mapu ale nezmohla. Pro eSubu jde o jediný titul, který v historii CS:GO získala.

eSuba (MČR 2013)
eSuba (MČR 2013)
Foto: eSuba

Třetí ročník se sice opět odehrál v Praze, ale fanoušci byli svědky netradičního formátu. Přímo na letňanské výstaviště totiž zamířily pouze dva nejlepší týmy, které nejlépe zvládly offline kvalifikaci v rámci LanCraftu. Samotné finále tedy bylo bojem o všechno nebo nic. Jasným favoritem byli nEophyte, za které stříleli předchozí šampioni uno a STYKO z eSuby. Konkurenti ze Cyborg Factory (jEkYL, KLOCEK, smetysh, naturaL, Zuhi) nepotrápili soupeře ani na jedné mapě a nEophyte ve složení barb1, KAPARZO, uno, STYKO, Zero triumfovali. Pro una šlo navíc o třetí titul v řadě. Zajímavostí také je fakt, že až do loňského roku šlo o jediné BO5 finále MČR.

nEophyte (MČR 2014)
nEophyte (MČR 2014)
Foto: nEophyte

Rok 2015 je opravdu speciální, protože šlo o velký návrat do Brna. Brněnské výstaviště bylo nažhavené na ty nejlepší Counter-Strike bitvy v republice, a také se jich dočkalo. Jednotlivé skupiny podle očekávání ovládli nEophyte a eSuba, a právě tyto dva celky se také utkaly ve velkém finále. eSuba (benq1, MonttY, HenkkyG, rdO, KAPARZO) zcela suverénně zvítězila na první mapě, organizace obhájců prvenství ale ukázala svou sílu a BO3 sérii dokázala otočit. nEophyte ve složení Frozen, barb1, ecko, queztone, DEV7L získali titul a jádro této sestavy začalo psát historii. Neuvěřitelný zápis měl na kontě také frozen, který se stal mistrem v pouhých 13 letech.

nEophyte (MČR 2015)
nEophyte (MČR 2015)
Foto: PLAYzone

Během roku 2016 se na domácí CS:GO scéně vykrystalizovala jasná jednička, kterou si všichni pamatují pod názvem eXtatus. Jádro předchozích mistrů zůstalo pohromadě, ale na samotném MČR to nemělo snadné. KETUBOR a spol. totiž do turnaje vstoupili prohrou s ECLOT a v boji o udržení již prohrávali 0:1. Jakmile ale těsně zvládli následující mapu, tak už byli nezastavitelní. Kvůli postoupení až ze druhého místa skupiny museli eSubu tentokrát vyřadit už v semifinále a finálový duel proti Universe (luko, SHOCK, wEAMO, MadMax, rufus2K) tak byl už jen třešničkou na dortu. Pětice ve složení Frozen, queztone, DEV7L, ZEDKO, KETUBOR získala pro organizaci eXtatus první CS:GO titul, KETUBOR se navíc zapsal do historie jako první mistr v roli trenéra i v pozici hráče.

eXtatus (MČR 2016)
eXtatus (MČR 2016)
Foto: PLAYzone

I v další sezóně byli eXtatus favority na titul, tentokrát však byl tento statut silnější než kdy předtím. Půl roku před MČR se totiž stali vůbec prvním domácím profesionálním CS:GO týmem, jehož ambice sahaly i za hranice. Jak už to ale bývá, MČR umí být speciální. eXtatus i eSuba prošli celým turnajem jako nůž máslem a finálová bitva slibovala možná vůbec nejlepší podívanou v historii. A to se také stalo. eSuba (HenkkyG, fredi, BLUEE, Pechyn, Cannie) sebrala první mapu, eXtatus srovnali a rozhodující Nuke byl neuvěřitelnou přetahovanou. Čtyřčlenné jádro obhájců prvenství z eXtatus však mělo o něco málo navrch a to rozhodlo. eXtatus ve složení Frozen, ZEDKO, MonttY, queztone, DEV7L opět opanovalo MČR, tři hráči navíc zkompletovali zlatý hattrick.

eXtatus (MČR 2017)
eXtatus (MČR 2017)
Foto: PLAYzone

Po konci full-time projektu eXtatus nebylo jasné, co s týmem obhájců bude. Většina ale zůstala pospolu, protože kluci chtěli získat ještě jeden titul, než Frozen odejde do světa. Jejich zaměstnavatelem se stala organizace Gunrunners, která tímto získala šanci na svůj druhý MČR titul napříč všemi tituly. Nejspíše vás nepřekvapí, že i v tomhle roce procházeli eSubáci i Frozen a spol. turnajem naprosto hladce, opět se tak schylovalo k bitvě gigantů. eSuba (Pechyn, ZEDKO, Fraged, SHOCK, HenkkyG) chtěla zlomit prokletí, ale znovu se to nepodařilo. Zatímco ZEDKO si na přestup nevybral ideální chvíli, tak Frozen, fredi, The eLiVe, queztone, DEV7L se v Gunrunners stali staronovými mistry České republiky. Samotní hráči tím zakončili svoji éru nadvlády a na další titul nyní čekají.

Gunrunners (MČR 2018)
Gunrunners (MČR 2018)
Foto: PLAYzone

Nejvíce otevřené mistrovství v historii, to byly CS:GO boje v roce 2019. Po dlouholeté jedničce zůstaly jen vzpomínky a trůn byl uvolněný. Favoritů bylo více, ale například eSuba po slabších výkonech ve skupinách vypadla se svým zbrusu novým složením již ve čtvrtfinále, čímž opět neprolomila prokletí trvající od roku 2013. Do finále se dostali noví reprezentanti eXtatus a zástupci týmu ECLOT (K1-FiDa, bery, nbqq, ZEDc, rko). S eXtatus se před turnajem moc nepočítalo, o to silnější ale byli a rozloučení organizace eXtatus se scénou nakonec ověnčili zlatým písmem. Pechyn, Fraged, luko, desty a wEAMO jsou vůbec nejpřekvapivější mistři historie.

eXtatus (MČR 2019)
eXtatus (MČR 2019)
Foto: PLAYzone

Rok 2020 byl rokem vzniku spousty profesionálních projektů. Takový posun za krátkou dobu scéna ještě nezažila, nejkrásnější příběh ale začali psát SINNERS, kteří při svém prvním roce existence chtěli ovládnout domácí scénu a posléze zamířit do zahraničí, což jak už víme, se jim letos náramně daří. Vodafone MČR 2020 sice muselo proběhnout pouze online, SINNERS ve složení ZEDKO, beastik, SHOCK, NEOFRAG, Cannie ale byli i přesto v nejlepší formě. Skupinou prošli bez ztráty květinky, v semifinále po slabších začátcích map přehráli eSubu a zbrusu novou trofej při své účasti dokonali výhrou 3:1 ve finále nad Entropiq (leckr, AJTT, capseN, HONES, daxen). Již s oskarem v zádech, hříšníci budou favoritem i letos. Podaří se jim zopakovat loňské tažení za titulem?

SINNERS (MČR 2020)
SINNERS (MČR 2020)
Foto: PLAYzone
MČR PC
Štítky: MČR
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.