Přejít k hlavnímu obsahu

Lukáš Matěja suverénně ovládl OCTAVIA RS iV Trophy a odjel novou Škodou Octavia RS iV

17. 5. 2021 | 16:20 Virtuální závody
První turnaj seriálu ŠKODA eRally Cup má za sebou finálové klání. OCTAVIA RS iV Trophy vyvrcholila 16. května v Kosmonosech u Mladé Boleslavi. Absolutní vítěz Lukáš Matěja potvrdil roli favorita a vyhrál zápůjčku plug-in hybridního vozu Škoda Octavia RS iV na 3 měsíce. I další v pořadí se těší z atraktivních cen, například svezení v reálném soutěžním speciálu Škoda Fabia Rally2.
Lukáš Matěja
Lukáš Matěja
Zdroj: ŠKODA Auto

Původně se finále mělo uskutečnit již 13. března, ale pandemická situace to bohužel neumožnila. Finalisté se tak za přísných hygienických opatření sešli až na druhý pokus 16. května v servisním centru automobilky Škoda v Kosmonosech u Mladé Boleslavi, aby změřili síly v závěrečném souboji o atraktivní ceny. V rámci vloženého závodu osobností se akce zúčastnili i jezdci dealerských týmů značky Škoda z reálných soutěží.

To podstatné však přišlo na řadu až poté. V rámci live eventu se proti sobě na jednom místě a v jeden čas postavilo 8 finalistů. V komentovaném závodě si to rozdali za volanty identických simulátorů ŠKODA RallySim a byla to skutečně parádní podívaná. Vítězem finále se stal favorizovaný Lukáš Matěja a z místa konání již odjel novým vozem ŠKODA OCTAVIA RS iV, který má jako hlavní cenu soutěže zapůjčený na 3 měsíce. Na 2. místě skončil Luděk Lušovský, jenž se společně se třetím Davidem Dorňákem může těšit z voucheru na nákup simracingového vybavení od partnera turnaje ALL4SIM. Čtvrtý a pátý v cíli finálové soutěže si vyzkouší pocity na sedadle spolujezdce v reálném soutěžním speciálu Škoda Fabia Rally2.

Lukáš Matěja
Lukáš Matěja
Zdroj: ŠKODA Auto

O vítězství mistra světa v eRally Lukáše Matěji nebylo od začátku pochyb, ale o 2. místo se strhla dechberoucí bitva mezi Davidem Dorňákem a Luďkem Lušovským. Po 8 rychlostních zkouškách byl mezi nimi rozdíl pouhých 16 tisícin sekundy. V té následující však Dorňák svou snahu přehnal, vylétl na jednom ze skoků mimo trať a s defektem nabral 16 sekundovou ztrátu. V samém závěru sice mocně svou ztrátu dotahoval a vyhrál i dvě erzety, ale na Lušovského to nakonec o 8 sekund nestačilo. Nejmladší účastník finále Jiří Valík si stabilní jízdou držel pěkné 4. místo prakticky po celou dobu, ale za ním to vřelo. Zajímavá bitva se odehrávala také o 5. místo, kde mezi sebou bojovali Petr Kužela, Milan Wolf a Martin Stoklas. Z těsného souboje vypadl v 8. RZ jediný zahraniční účastník Martin Stoklas ze Slovenska, když svou virtuální Fabii při havárii poškodil a v soutěži tak skončil.

Boj se tak zúžil na dvojici Petr Kužela a Milan Wolf. V 10. RZ se Wolf před svého soupeře dokázal dostat, nicméně hned v té další si vzal Kužela svou pozici zpět a dokázal ji udržet až do cíle. „Velké finále přineslo napínavý a dramatický esport, nicméně převahu Lukáše Matěji nelze přehlédnout. S rolí největšího favorita se vypořádal se ctí a do cíle si přivezl více než třičtvrtěminutový náskok. Největší souboj se odehrál za jeho zády o 2. místo, kde rozhodovala každá sekunda. Celkově se potvrdila vysoká úroveň všech finalistů, kteří za předvedené výkony zaslouží uznání. S mnohými z nich se jistě uvidíme u našich příštích soutěží,“ uzavřel úvodní turnaj ŠKODA eRally Cupu vedoucí jeho pořadatelského týmu Martin Viďourek.

OCTAVIA RS iV Trophy
OCTAVIA RS iV Trophy
Foto: ŠKODA Auto

Seriál ŠKODA eRally Cup je složený z několika samostatných turnajů, které se postupně představí během roku 2021. Prvním z nich byla právě zakončená OCTAVIA RS iV Trophy 2020/2021, během níž absolvovali registrovaní účastníci 5 kvalifikačních soutěží. Na základě jejich výsledků postoupili do finále. Podobný formát bude mít i další turnaj, který odstartuje v následujících týdnech. Ponese název 120 let ŠKODA Motorsportu a bude čítat 3 soutěže v základní části, jejichž výsledky rozhodnou o účastnících finálového rozstřelu. Tentokrát se bude závodit s vozy Škoda Fabia WRC a živé finále pro osmičku nejlepších ze základní části se uskuteční v mladoboleslavském ŠKODA Muzeu v červencovém termínu reálné Rally Bohemia 2021.

Konečné výsledky
Konečné výsledky
Zdroj: ŠKODA Auto
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.