Přejít k hlavnímu obsahu

M1lan chce po dvou stříbrech zaútočit na zlato. Není třeba dělat něco jinak, říká v rozhovoru

20. 10. 2021 | 15:30 Hearthstone Rozhovor
Kvalifikace na Vodafone MČR ve hře Hearthstone se pomalu blíží do své finální fáze, a my jsme si tak pro vás připravili rozhovor s jedním hráčem, který až do minulého týdnu vévodil pořadí a na finále tak s největší pravděpodobností chybět nebude. Řeč je o Milanu "m1lan" Šnajdrovi, který si zahrál dva turnaje a v obou se dostal do finále – tomu říkáme vyrovnanost výkonů!
M1LAN
M1LAN
Zdroj: Eclot Gaming

Jak moc tě potěšilo, že ani po takových letech Hearthstone v MČR seriálu nechybí?

Rozhodně jsem rád, že se na Hearthstone nezanevřelo. Poslední roky, po vzniku Grandmasters a pak i po Covidu, to vypadalo, že doba Hearthstonu pomalu končí. Konec HS na MČR by to tak trochu předznamenal, takže mi to dodalo naději, že možná ještě chvíli ta doba neskončí.

Dá se říci, že svojí historií je MČR pro lokální scénu stěžejní turnaj?

Globálně je o turnaje, které nepořádá vydavatel hry, ale nějaká třetí strana, poměrně nouze. Proto souhlasím, že MČR má ohromný význam, a jsem rád, že je tu ambice pořádat velké turnaje i na lokální scéně. 

Užiješ si turnaj naplno, pokud na něj postoupíš, i když to druhý rok po sobě bude online?

Je to samozřejmě škoda. Atmosféra a význam turnaje byla vždycky o to víc umocněna, když se hrálo offline. Je to ale lepší než kdyby se nehrálo vůbec. 

Ty máš na kontě dvě stříbra. Co letos uděláš jinak, abys konečně přidal ten nejcennější kov?

Já si právě nemyslím, že je třeba dělat něco jinak. Kdybych si udržel tuhle konzistenci a znovu se dostal do finále, tak bych byl moc spokojený. Potom už to jen chce doladit detaily a vyvarovat se i těch nejmenších chyb, které nejsou na první pohled patrné a kterých jsem se zřejmě dopustil v mých finálových účastech.

Křišťálová lupa
Křišťálová lupa
Zdroj: grafika PLAYzone

Aktuálně máš 170 bodů, bude ti to už stačit na postup? Kde by matematicky měla být ta hranice?

Stačit by to rozhodně mělo. Sice nejsem nijak dobrý programátor, ale pokusil jsem se napsat jednoduchý algoritmus, který by simuloval turnajové série, a dopočítal se k tomu, že pro jistotu postup by mělo stačit uhrát víc než 120 bodů. To je také jedním z důvodů, proč jsem se ani neúčastnil více než dvou turnajů. Druhým je, že bych je ani časově nestíhal. Možná si zahraju jeden z posledních turnajů, kdyby mi to mohlo dát nějakou výhodu při nasazení.

Zatím nikdo nevyhrál více než jeden turnaj. Myslíš, že letos na finále uvidíme více překvapivých jmen?

Myslím, že to souvisí s tím, co jsem psal minulou otázku. K postupu stačí vyhrát jeden turnaj a ze zbytku uhrát drobný počet bodů. To samozřejmě dává šanci i nějakým novým jménům, která se tu za dobu, kdy se příliš turnajů nehrálo, mohla objevit. A je to například tuning97, kterého jsem potkal ve finále obou turnajů, co jsem hrál.

Jak je těžké udržet konzistenci? Protože jsi bodoval jen dvakrát, ale v obou případech jsi byl ve finále.

Hearthstone je v tomhle ohledu specifický a od jiných her odlišný. K tomu, abyste mohli hrát na slušné úrovni, je třeba se naučit pár základních konceptů, které pak už není třeba tolik trénovat, jako třeba APM nebo nějaké mechanické skilly u stříleček a podobně. Pak už je možné do hry, klidně i po několika měsících či letech, naskočit zpátky a naučit se jen specifika současné mety a znovu je možné hrát na vysoké úrovni. Ale uvidíme, třeba jsem měl opravdu jen dvakrát štěstí a teď už podobný výsledek nezopakuji. Udělám maximum pro to, aby se mi to povedlo znovu.

Dal by se letošní formát trochu přirovnat k Masters Tour kvalifikacím, kde taky stačí hitnout úspěšnou kvalifikaci?

Osobně preferuji, když je ohodnocena dlouhodobá výkonnost. Masters Tour kvalifikace letos přidali možnost postoupit pro několik hráčů s nejlepším procentem vyhraných her. Tam je ale obtížné určit hranici, která stačí k postupu, a to je pro někoho celkem nejistota. Systém kvalifikací na body, který bývá na MČR, se mi líbí víc, a jak už jsem psal v některé z předchozích otázek, jedno vítězství ještě nemusí znamenat postup.

Kdo jsou podle tebe čtyři hráči, kteří by to letos na MČR měli dotáhnout nejdále?

Mě ať zhodnotí někdo jiný, takže řeknu čtyři hráče mimo sebe. Jarla, Norwis, BlizzconJan a Jožo. Jarla má za sebou další povedenou sezonu v GM, ve které se jen těsně nedostal na Mistrovství světa, a pokud bude brát MČR vážně a plnohodnotně se připraví, tak je rozhodně jedním z favoritů. Norwis se v poslední době také prosazuje na celosvětové scéně a kromě vysokých umístěních na ladderu přidává i velmi dobré výsledky na Masters Tours. O BlizzconJanovi se už nějakou dobu mluví jako o velké naději a myslím si, že ho na větších turnajích zatím vždycky trochu brzdila nervozita. To se ale každým rokem určitě zlepšuje a je možné, že se mu povede nějaký pěkný výsledek letos. Joža dodám, protože mám pocit, že se na něj při výčtu favoritů často neprávem zapomíná, přestože několikrát už vyhrál velké turnaje na domácí scéně a nemá problém se kvalifikovat i na Masters Tours.

Štítky: MČR, M1lan
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.