Přejít k hlavnímu obsahu

Letošní světový šampionát se odehrává na Havaji, český hráč vyřadil úřadujícího mistra světa

15. 2. 2020 | 07:00 Magic: The Gathering Arena
26. Mistrovství světa v Magic: The Gathering se vůbec poprvé hraje celé ve virtuální verzi hry Arena, čímž se okamžitě řadí mezi velké esportové události. Ve hře je kromě slávy i rovný milion dolarů, hodně unikátní je ale samo místo konání. Šampionát se totiž odehrává na ostrově Oahu.
Brian Kibler & Day9
Brian Kibler & Day9

Magic World Championship XXVI je pro české příznivce karetních her velkou událostí i díky tomu, že v Honolulu na ostrově Oahu bojoval o tomto víkendu i přední český hráč Ondřej Stráský. Reprezentant týmu Fade2Karma má za sebou 4. místo z loňského Mythic Invitationalu a mimo jiné je účastníkem elitní Magic Pro League. V boji o nejprestižnější světový titul ve světě MTG jej ale čekala těžká konkurence patnácti velkých jmen.

Turnaj o milion dolarů v hotovosti má několikafázový formát, který nabízí skrze Double Elimination pavouky několik možností prohrát, ale stejně postupovat s odřenýma ušima dále. Úvodní nasazovací fáze se odehrála v Theros Beyond Death Draftu a cílem zde bylo získat dvě výhry, aby byl hráč nasazen ve následné skupině vítězů. Český hráč se svým draftovaným Mono-Red balíkem sice porazil Sebastiána Pozza, následně však v těsných sériích podlehl Márciu Carvalhovi i Autumnu Burchettovi. Kvůli dvěma porážkám tedy padl do pavouka poražených druhé části, kde už se přešlo na Standard. Ani tak ale nestačil na Jeana Emmanuela Depraze.

    Magic World Championship XXVI

    Další prohru už si dovolit nemohl, ale tentýž osud nepřál ani obhájci titulu, Javieru Dominguezovi ze Španělska. Ondřej Stráský se však slavného jména nezalekl a jeho Azorius Control byl konečně pro jednou vítězný. Skalp to byl sice více než cenný, bohužel to bylo ale i naposled, co se mohl radovat. Skrze druhou fázi totiž po prohře s Thoralfem Severinem, kde o jediné kolo nedokázal ve druhé hře sérii srovnat, totiž neprošel mezi TOP 8, tedy ani do druhého dne turnaje. Tam jsou hráči nasazeni podle dosavadních výkonů, odkud se do hlavní vyřazovací části dostali. Českého hráče se ale přes sympatické výkony tato bitva o zlatý grál bohužel týkat nebude.

    Rozdělení prize poolu:

    • 1. místo: 300 000 $
    • 2. místo: 150 000 $
    • 3. místo: 100 000 $
    • 4. místo: 75 000 $
    • 5.-6. místo: 62 500 $
    • 7.-8. místo: 50 000 $
    • 9.-12. místo: 25 000 $ (tolik si odnáší právě i český hráč Ondřej Stráský)
    • 13-16. místo: 12 500 $

    Play-off s těmi nejlepšími karetními velmistry můžete sledovat živě na Twitchi v sobotu a v neděli večer.

    Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.