Přejít k hlavnímu obsahu

Mistrovství světa přišlo o milionový prize pool, elitní Češi si ale vydupali lepší podmínky

9. 7. 2021 | 14:56 Magic: The Gathering Arena
Světový šampionát v Magic The Gathering Arena měl mít letos opět dotaci rovného milionu dolarů, WotC ale takřka beze slov tři čtvrtiny tohoto prize poolu bez milosti odebrali. Mezi hráči, kteří za nápravu nejvíce protestovali, byli i dva čeští účastníci. Nakonec vše dobře dopadlo a všichni se na největší turnaj roku těší.
Stanislav Cifka
Stanislav Cifka
Zdroj: archiv hráče

Magic The Gathering má v našich končinách dlouhou historii. Český zástupce chyběl na Mistrovství světa naposledy v roce 2011, a letos tahle dlouhá šnůra nebude porušena hned díky dvěma hráčům. Větším želízkem v ohni bude Ondřej Stráský, který na nejvyšší úrovni hraje od sedmnácti let. Dnes 26letý hráč se na Magic World Championship představil už před rokem na Havaji, kromě toho má na kontě také titul z Mythic Championship a čtvrté místo z Mythic Invitational. Své místo mezi nejužší světovou elitou potvrdil triumfem v prestižní Magic Pro League, díky čemuž se s předstihem na šampionát kvalifikoval a mohl si tedy dostatečně oddechnout.

Vedle Stráského se na říjnovém vyvrcholení letošní sezóny představí také Stanislav Cifka. Toho mohou esportoví fanoušci znát díky jeho éře hraní Hearthstonu, neštítí se totiž žádné propracované karetní hry, ale právě k MTG se nakonec vrátil. Na Mistrovství světa se představil již před osmi lety, nyní jej čeká premiéra ve virtuální verzi Arena. Místenku na Magic World Championship si vybojoval díky druhému místu v Rivals League. Mezi účastníky letošního šampionátu naopak bude chybět Martin Jůza, další z mnoha úspěšných českých profíků, který je dokonce již od roku 2017 v MTG Hall of Fame. Další šanci bude mít v Gauntletu v průběhu září.

Nyní se ale vrátíme do momentu, kdy sice Stráský a Cifka slavili postup mezi světovou špičku, ale současně dostali do Wizard of the Coast (a Hasbro) ledovou sprchu. Z ničeho nic byl totiž slibovaný prize pool 1 000 000 $ snížen na rovnou čtvrtinu. V ten moment hráči zvažovali, jestli se jim vůbec vyplatí věnovat týdny až měsíce tvrdému tréninku a přípravě na jeden jediný event. Právě oba čeští hráči spolu s jejich parťákem Ivan Flochem a jediným cizincem Eli Kassisem napsali Hasbru otevřený dopis. A ten, zdá se, nakonec díkybohu uspěl.

Snížený prize pool 250 tisíc dolarů byl nakonec rozšířen o garantovaných 50 000 $ pro každého ze šestnácti účastníků. Letošní šampion si sice odnese méně než ten poslední (Paulo Vitor Damo da Rosa naposledy vyhrál rovných 300 tisíc), jednoduchou matematikou se ale dostaneme k tomu, že díky tomuto boostu je součet finančních odměn všech účastníků vyšší než ten původní. Alespoň nějaká garantovaná satisfakce za celoroční snahu.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.