Přejít k hlavnímu obsahu

Na kvalifikační turnaj Majoru letí jedna stížnost za druhou. Co se na CIS scéně vlastně stalo?

30. 5. 2021 | 09:50 Counter-Strike 2
O tom, co se dělo na Flashpoint RMR turnaji pro Evropu, jste už asi všichni slyšeli. Tým za regionálním turnajem pro CIS scénu to však ještě s grácií trumfnul a stížnosti se na Epic Esports Events valí ze všech stran. Podle všeho se totiž narušila i samotná kompetitivní integrita a výsledky rázem mnozí nepovažují za seriózní.
CIS drama
CIS drama
Zdroj: koláž z Twitteru

Čeští fanoušci možná sledovali EPIC League kvůli Entropiq, jiní zase mohli žasnout nad tím, jakou jízdu předvádí tým Akuma. Jádro bývalé sestavy CR4ZY nebo Project X bylo ještě nedávno až ve druhé světové stovce, před pár dny se mu ale podařilo porazit Natus Vincere a Virtus.pro, díky čemuž jsou na CIS RMR turnaji už mezi třemi nejlepšími týmy. Jedinými jejich přemožiteli jsou světové jedničky z Gambit, které to také neměly ve swissu lehké. I přesto se však staly prvními finalisty. Na CIS se scéně se zejména v online éře stává spousta překvapení a například o NAVI se ví, že jim online prostředí nesvědčí, tenhle turnaj ale není jen tak ledajaký.

Postupně totiž vyplavávají na povrch různé informace, které potvrdili samotní hráči. O týmu Akuma se hovoří v různém kontextu a spousta fanoušků ani nevěří, že jsou vlastně "čistí". To, jaké má turnaj podmínky, by tomu mohlo lecjak pomoci, protože něco takového je na Tier 1 scéně něco nevídaného. Nedávno se totiž potvrdilo, že zápasy důležitého kvalifikačního turnaje na Major se hrají na serverech bez anticheatu. A aby toho nebylo málo, jeden z hráčů následně prohlásil, že dokonce i na GOTV není vůbec žádný delay a heslo na něj bylo úplně stejně, jako na samotný server. Kdokoliv toho tedy mohl bez povšimnutí využít ve svůj prospěch, a vlastně se nikdy nedozvíme, jestli to udělal. Na výkonech Akuma právě tohle nechává velkou kaňku, ačkoliv jde pouze o spekulace. Pokud mají svědomí čisté a ničeho nezneužili, tak je musí o to více mrzet, co se aktuálně děje.

Překlad vyjádření Zorteho
Překlad vyjádření Zorteho
Zdroj: VK.com
AORUS MČR Tour
AORUS MČR Tour
Zdroj: grafika PLAYzone

Zorte z týmu forZe dokonce na sociálních sítích uvedl, že i když po upozornění na heslo na GOTV jej admini změnili, tak i přesto se napojil někdo z Číny a naprosto celý zápas proti NAVI sledoval ze spectate. Na různých scénách se v podstatě nonstop hovoří o různých skandálech kolem matchfixingu a podobných nekalých činností, o to více je situace nastalá na EPIC League RMR turnaji něco neskutečného. Jeden z nejlepších hráčů světa, s1mple, následně na Twitteru potvrdil, že kromě anticheatu turnaj postrádal také jakékoliv nahrávky, ať už jde o TeamSpeak nebo třeba POV demo hráčů. Pokud tedy někdo něčeho nějak využil, nikdo to nemá jak zjistit. Jen si to porovnejte s tím, jak moc se jinde řeší, že například nikdo šestý nesmí být ani v místnosti s hráči při zápasu.

Nechvalně proslulý žurnalista Richard Lewis dokonce prohlásil, že pokud by se měla zachovat kompetitivní integrita, tak by měl být úplně celý turnaj opakován, protože když se podobná pochybení dějí, tak se nestává, aby z nich nikdo neprofitoval. Zakročit v tomhle případě může pouze Valve, a to bohužel pouze tím, že již EPIC League v budoucnu neudělí možnost pořádat žádný podobný turnaj. Pokud vám tato společnost nic neříká, tak Epic Esports Events v minulosti stáli třeba za Epicenterem. Následný RMR turnaj pro tento region bude pořádat StarLadder, na který se v minulosti valila také kritika, ale očividně není příliš z čeho vybírat. Na jednu stranu nikdo nechce, aby největší organizátoři měli na scéně monopol, když ale vidíme, co se v podání jiných děje...

Turnaj EPIC League finišuje dnes a vítěze poznáme z trojice Gambit, Virtus.pro, Akuma. Ruská sestava Entropiq vypadla na 5. až 6. místě, skalp týmu jako Natus Vincere je ale více než nadějný příslib do budoucna. Pokud si nenecháte ujít vrchol CIS RMR turnaje, tak se nenechte zaskočit produkcí anglického streamu, která je pro ruské organizátory sekundární. Kdo by přece chtěl sledovat jedny z nejlepších týmů světa z jiných regionů...

Štítky: EPIC League CIS
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.