Přejít k hlavnímu obsahu

Nová řada péče o pleť streamerky Valkyrae vyvolává smíšené reakce

27. 10. 2021 | 09:00 Twitch.tv Lifestyle
Streamerka známá pod přezdívkou Valkyrae představila novou řadu přípravků pro péči o pleť. To vyvolalo ostré reakce, neboť na Twitteru mnoho uživatelů tuto řadu označilo za podvod, na což streamerka zareagovala.
Nová řada péče o pleť streamerky Valkyrae vyvolává smíšené reakce
Nová řada péče o pleť streamerky Valkyrae vyvolává smíšené reakce
Zdroj: Twitch

Rachel „Valkyrae“ Hofstetter předvedla novou řadu péče o pleť s názvem RFLCT již 19. října s tím, že má uživatele chránit před znečištěním od modrého světla, které vydávají jejich obrazovky. Někteří se nad tím tvrzením podivili a rozhodli se ho prozkoumat. Ukázalo se, že modré světlo mít negativní účinky pro pleť mít nemusí. 

V oznamovacím videu Valkyrae říká: „Je to kolekce péče o pleť pro každého, kdo používá obrazovku. Je navržena tak, aby chránila vaši pokožku před modrým světlem, které vyzařují všechny digitální obrazovky.“ Uživatelé nicméně podotýkají, že pro tvrzení, že modré světlo je pro pokožku škodlivé, existuje jen málo důkazů. Za řadou RFLCT stojí společnost Blue Mistral, která sama přiznává, že její výrobky nemusí dělat to, co tvrdí. Popisky výrobků říkají, že modré světlo je „potenciálně škodlivé“, ale zároveň není zaručeno, že škodlivé je. Účel výrobků je tak zpochybňován. 

Nemůžu přestat plakat… Byla to i s mým týmem dlouhá cesta; testování, vzorky, meetingy, chemici a Claudia Poccia, kteří mě učili/prováděli odvětvím péče o pleť. Tohle je jenom začátek! Přeju si, aby u toho mohl být i můj táta. Jsem přešťastná a doufám, že je na mě moje komunita pyšná,

napsala Valkyrae u příležitosti vydání. 

Není tak zcela jisté, zda o tomto sama Valkyrae věděla. Podle vlastních slov ale byla přímo zapojena do procesu tvorby, takže by bylo zvláštní, kdyby netušila o účincích modrého světla. Sama streamerka se na chvíli distancovala od sociálních médií, aby se k situaci vyjádřila o několik dní později, video ale bylo posléze smazáno.

Vyprávěla, jak ji oslovili zástupci kosmetického průmyslu s tím, že mají rádi značku, zároveň přinesli výrobky a vzorky a zeptali se, zda by měla zájem něco z toho vytvořit. Původně sama cítila skepsi ohledně ochrany před modrým světem, ale pak viděla studie a výzkum, které je potvrzovaly. 

„Testovali to šest měsíců s chemiky v laboratoři. Ten výzkum jsem viděla na vlastní oči. Byla jsem nadšená, protože jsem to považovala za průlomový výzkum. (…) Myslela jsem si, že to pomůže lidem,“ pokračovala. Streamerka dodala, že sice byla zapojena do procesu výroby - poslali jí vzorky, kdy zkoušela vůni nebo třeba barvu obalu, ale není chemička a nikdy nebyla přímo v laboratoři, i když výzkum viděla.

Na otázku toho, zda věděla, že tento výzkum nebude zveřejněn, poznamenala, že si myslela, že bude. „Celou dobu jsem žila v domnění, že celý výzkum, který jsem viděla, bude na jejich webovkách. Když bylo RFLCT spuštěno, bylo důležité, aby tam byl výzkum, ale jediné, co tam bylo, byl WebMD odkaz. (…) Byla jsem zmatená, dozvěděla jsem se, že jejich studie nemohou být publikovány. To ode mě bylo velmi naivní, nevěděla jsem to.“
 

Valkyrae
Valkyrae
Zdroj: RFLCT

Důvodem, proč nedošlo ke zveřejnění studie, mělo být to, že tento specifický výzkum by mohly ukrást jiné společnosti. Prozradila také detaily o smlouvě s RFLCT s tím, že už nechce být její součástí. 
„Už nejsem vázaná smlouvou. Věřím v ten výrobek, ale nepřeju si do něj být zapojena, protože ten výzkum nemůže být veřejný. To je ta těžká část a upřímná pravda. Nevím, jestli chci skutečně pokračovat. Ale nevím, jestli mám vlastně na výběr.“ 

Odpověděla i na komentáře, které tvrdily, že vše dělala jenom pro peníze. To odmítla, neboť dle svých slov peníze nepotřebuje, kdyby chtěla, mohla by rovnou odejít „do důchodu“. Nebylo to o penězích, cítila spíše nadšení z toho být součástí něčeho revolučního. 

Uvidíme, jak se situace nadále vyvine, je každopádně dobře, že se streamerka rozhodla zareagovat a nedělá „mrtvého brouka“. Aféra vzbudila na sociálních sítích docela pozornost a reagovaly na ni některé další známé osobnosti.   

PLAYzone
PLAYzone
Zdroj: PLAYzone
Zdroj: FragHero
Štítky: Valkyrae