Přejít k hlavnímu obsahu

O titul z PGL Majoru se utkají dosud neporažení G2 a NAVI

6. 11. 2021 | 20:45 Counter-Strike 2 Turnaj
G2 ve vyrovnaném utkání dokázali překonat Heroic a jsou prvním finalistou PGL Stockholm Majoru! Krátce na to navázali také NAVI, kteří rovněž bez ztráty mapy zvládl své semifinále.
NiKo
NiKo
Zdroj: HLTV.org

UPDATE #2: První semifinále bylo naprostou oslavou Counter-Striku! Utkání mezi Heroic a G2 se rozhodovalo na třetí mapě, kde byli Dánové jen krok od comebacku ze 6:13, byl to však jejich soupeř, kdo zvládl klíčové poslední kolo a poslal zápas do prodloužení. V tom byli G2 naprosto dominantní vyhráli první semifinále výsledkem 2:1 (12:16, 16:10, 19:15).

Ve finále je doplní další velký favorit turnaje, kterým je světová jednička Natus Vincere. Ti si s mladíky z Gambit poradili rozdílem třídy, když jim na dvou mapách nechali pouhých 11 bodů a vyhráli 16:8 na Overpass a 16:3 na Mirage.

Dočkáme se tak po IEM Katowice 2020 a IEM Cologne 2021 hned třetího offline turnaje v řadě, kde se ve finále setkají právě tyto dva týmy. Zlomí G2 prokletí nebo si NAVI připíšou své historicky první Major vítězství?

UPDATE #1: Čtvrtfinále play-off je minulostí a my známe složení semifinálových dvojic. Za výrazné podpory dánských fanoušků, kteří přijeli fandit svému jedinému zbývajícímu zástupci, si vítězství připsali Heroic. Ti si ve velmi vyrovnaném utkání poradili s Virtus.pro na třech mapách a pokračují tak ve skvělých výsledcích, které předváděli v online éře.

Druhý zápas však přinesl do arény spíše smutek, jediný švédský zástupce na celém turnaji totiž nestačil na G2 Esports. Po nepovedené první polovině mapy Inferno, kde francouzsko-balkánský tým vedl dokonce 11:2, sice sahali NiP po comebacku, ten však zastavil skvělými výkoy NiKo. O něco vyrovnanější byla mapa Mirage, i zde se však ukázaly zkušenosti, G2 opět vyhráli 16:11 a postoupili do semifinále.

V pátek si Gambit poradili s FURIA, aby tak připravili ruské El Clasico. V semifinále se totiž proti nim postaví NAVI, kteří ukázali, proč jsou v současnosti nejlepším týmem světa, a dokázali na dvou mapách porazit Vitality. Kompletní výsledky, statistiky a rozpis zápasů naleznete v našem Zápasovníku.

PGL Stockholm Major: play-off pavouk
  Rusko NAVI2         
 Pátek 20:00   Rusko NAVI2      
  Francie Vitality0         
    Sobota 20:00   Rusko NAVI-   
  Rusko Gambit2         
 Pátek 16:30   Rusko Gambit0      
  Brazílie FURIA0         
       Neděle 20:00   World Šampion 
  Evropa G22         
 Čtvrtek 20:00   Francie G22      
  Švédsko NiP0         
    Sobota 16:30   Francie G2-   
  CIS Virtus.pro1         
 Čtvrtek 16:30   Dánsko Heroic0      
  Dánsko Heroic2         
MČR lístky
MČR lístky
Zdroj: PLAYzone

Šestnáct týmů je venku, osm nejlepších zůstalo. Teď jde však skutečně do tuhého. Začíná play-off PGL Stockholm Majoru, který je nejdůležitějším turnajem posledních dvou let. Pojďme se podívat, jaký nás čeká program, kdo má nejlépe našlápnuto k vítězství a kdo naopak nejvíc zklamal.

Play-off začíná již ve čtvrtek 4. listopadu, kdy se fanoušci v Avicii Aréně dočkají zápasu Virtus.pro proti Heroic od 16:30, v 20:00 poté nastoupí domácí Ninjas in Pyjamas proti G2 Esports. Další dvojice čtvrtfinálových zápasů je na řadě zítra, kdy se nejprve utká Gambit s týmem FURIA, přičemž večer nastane další obrovský tahák – NAVI proti Vitality. Sobota potom bude patřit semifinálovým zápasům, grandfinále se uskuteční v neděli.

Největším favoritem na zisk titulu jsou bezesporu NAVI. Organizace, která se ve finále Majoru představila už třikrát, na svou první výhru stále čeká. A právě letos k tomu má nejlepší příležitost. Do turnaje totiž vstoupila jako nepopíratelná světová jednička a všechny tři dosavadní utkání prošla bez jediného zaškobrtnutí. NAVI zkrátka vypadají, že nemají jedinou slabinu, v životní formě navíc při své premiéře hraje B1T.

Před domácím publikem se budou chtít v tom nejlepším možném světle představit NIP. Současná světová dvojka a vítězové IEM Fall se však do play-off dostalai jen těsně a ve čtvrtfinále je čeká další velký favorit, G2 Esports. Francouzsko-balkánskému týmu sice občas chybí konzistence, do play-off však prošel bez zaváhání.

Jediným americkým zástupcem ve vyřazovací části je FURIA, jíž  čeká těžký soupeř ve formě Gambitu, navíc v těžší části pavouka. Dále nebudou chybět ani jediní Dánové z Heroic, kteří se postaví Virtus.pro, s nimiž se vždy musí počítat. Osmičku čtvrtfinalistů uzavírají Vitality, kteří dokázali postoupit poté, co měli skóre 0-2.

Už teď je jasné, že po čtyřech letech pozvedne pohár nad hlavu někdo jiný než Astralis. Dánský tým totiž předvedl příšernou formu a s turnajem se rozloučil po pouhých dvou vyhraných mapách v New Legends Stage. Zklamáním skončilo také tažení celků Liquid, FaZe nebo MOUZ, které nedostály očekáváním a postup dále si nevybojoval. Velmi smutný konec měl také příběh týmů Entropiq a Copenhagen Flames, které se z otevřených kvalifikací probojovaly až na Major, postup do play-off jim utekl při posledním možném pokusu.

Celé play-off budeme pokrývat v samostatných článcích, výsledky a rozpis zápasů můžete tradičně v našem Zápasovníku.

Student žurnalistiky a filmových věd, milovník CS:GO, majitel společné fotky s Hide the Pain Haroldem.