Přejít k hlavnímu obsahu

Přední žurnalista a náš bývalý redaktor Striker se dnes stal šéfredaktorem HLTV.org. Gratulujeme!

2. 8. 2021 | 21:56 Counter-Strike 2
Další kariérní milník pokořen – přesně to si může říct nejznámější český žurnalista, co se týče CS:GO a dost možná i esportu obecně. Striker opustil naše řady v roce 2016, kdy se začal naplno živit v zahraničí, celkem po osmi letech se ale právě dnes dostal na úplný vrchol, jaký si nikdy ani nepředstavoval.
Striker & Professeur
Striker & Professeur
Zdroj: HLTV.org

Milana 'Striker' Švejdu můžete v posledních letech znát především díky přenosům z finále MČR. Má totiž úctyhodnou bilanci, kdy v kombinaci s kariérou za 10 let ani jednou nechyběl na největší esportové akci u nás. V zahraničí jednorázově komentoval i anglicky, jeho kariéra redaktora ale měla a stále má zajímavější směr.

Striker se stal redaktorem portálu PLAYzone.cz v září roku 2011, tedy necelý půlrok po mně. On se staral o Counter-Strike 1.6, já (huhy) jsem se věnoval Counter-Strike: Source. Naše cesty se spojily při vydání Global Offensive, málokdo ale ví, že Strikera dlouho lákal také svět League of Legends a právě ten byl po nějakou dobu jeho hlavní náplní. Možná šlo udělat jedno rozhodnutí jinak a Strikerova životní cesta by šla úplně po jiné trase. V jednu dobu jsme se ale vyměnili role a od té chvíle Striker jako redaktor rozkvétal po všech stránkách.

V roce 2013, tedy po dvou letech aktivního psaní, se rozhlížel po možnostech i ve světě. Nejprve zkoušel štěstí v týmu VeryGames, a tenhle neúspěch mu dost možná pomohl k tomu, aby se uchytil na portále HLTV.org. Neodmyslitelná součást světa CS:GO najednou měla českou stopu, která se postupně začala rozvíjet. Toho roku se podíval na turnaje do Rakouska a Švédska, o rok později navštívil čtyři velké turnaje a 2015 byl pro něj zlomový. Postupně se vypracoval v jednoho z klíčových redaktorů HLTV.org a pravidelně objížděl celou Evropu.

Striker
Striker
Foto: PLAYzone

Jeho pozice začala být tak silná, že bylo potřeba učinit těžké rozhodnutí. Roku 2016 dal definitivní sbohem naší redakci, protože obdržel nabídku snů. Stal se totiž redaktorem HLTV.org na plný úvazek. Stále jsme ale my všichni pyšní, kam to díky neskutečné pracovitosti a kvalitě dotáhl. Rok co rok máme tu možnost s Milanem spojit síly alespoň na finále MČR, kde je vždy za hvězdu streamu, ačkoliv českou scénu během roku sleduje jen po očku. Pár týdnů mu stačí na takovou orientaci, že dokáže mluvit o věcech, jako nikdo jiný u nás.

Za měsíc to bude deset let, co se Striker věnuje psaní o elektronickém sportu, a právě dnes dosáhl na další metu. Možná ani ne vysněnou, protože on sám si nikdy ani nepředstavil, že bude šéfredaktorem takového kolosu. Dnes ale skutečně nastal ten den, kdy jeho jméno bude mezi patřit mezi nejdůležitější žurnalisty světa esportu. Ve funkci totiž končí Luís 'MIRAA' Mira, který se Strikerem dlouhé roky spolupracoval, aby mu dnes předal žezlo.

Dnes už šéfredaktora uznávaného portálu a jedničky na poli CS:GO, HLTV.org, jsme poprosili o krátké vyjádření:

Vzpomínám na dobu, kdy jsem ukončil stáži u PLAYzone a začal pro HLTV psát na plný úvazek. Už tehdy jsem věděl, že by to mohl být začátek dlouhé kariéry, ale nikdy jsem si nepředstavoval, že bych skončil na postu šéfredaktora. Dokonce si i vybavuju moji zmínku v rozhovoru s PLAYzone z posledních let o tom, že pozice ve vedení nejspíš není pro mě.

I když se to nezdá jako tak dávno, hodně se toho změnilo a náhlá šance posunout se na nejvyšší post v HLTV redakci byla najednou daleko zajímavější než kdy dřív. Nabídka mi dala novou perspektivu a příležitost zkusit trochu něco jiného, která mě nakopla k tomu, abych se zase posunul dál po delší době na stejné pozici. Bude to rozhodně výzva, ale věřím, že to nakonec bude pro všechny pozitivní změna.

Za celou agenturu PLAYzone a náš portál vyjadřuje gratulace Michal Nagy, který byl u celého jeho růstu:

Gratulujem Milanovi k fantastickému progresu v jeho kariére, jednoznačne zaslúžene za tie roky prace. Som nesmierne hrdý, že začínal práve u nás v PLAYzone a postupne sa vypracoval z lokálneho redaktora až na svetovú triedu. Vždy som rád, keď je súčasťou talent tímu na finále MCR a už teraz sa teším na ďalšie stretnutie v listopadu!

Na závěr už nezbývá jen skutečně doufat, že i v nové roli si Striker vždy udělá čas, aby nechyběl na finále MČR.

Zdroj: hltv.org
Štítky: Striker
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.