Přejít k hlavnímu obsahu

Rikytan vzpomíná na tituly z MČR, které získal ve dvou zcela odlišných titulech

12. 9. 2020 | 13:03 League of Legends StarCraft 2
K počítači se sice dostal už v dětských letech, ovšem se dvěma bratry vždy byl až tím třetím, na koho se při hraní dostalo. Více času tak spíš než hraním trávil sledováním toho, jak na to. Vláček a následně hry jako Doom, Heroes of Might and Magic a Settlers, to byly Rikytanovy začátky. Poté ale přišel vlastní počítač a cesta za profi hraním mohla začít.
Jan "Rikytan" Kusák
Jan "Rikytan" Kusák

Hierarchie byla v rodině Jana Kusáka jasně dána. První se k počítači dostal nejstarší ze třech sourozenců a s příchodem každého dalšího kousku techniky se původní počítač přesunul vždy k mladšímu sourozenci. Nějakou dobu tak trvalo, než se v rodině objevily počítače tři a ten nejstarší doputoval až k Rikytanovi. Jeho volba herních titulů tak nezávisela pouze na preferencích, byla také dost markantně ovlivněna tím, co počítač vůbec dokázal rozjet.

Éra internetu se postupně dostávala z dob, kdy herní seance blokovaly telefonní linku a do popředí zájmu domácích hráčů se dostávala real-time strategie StarCraft: Brood War. Na CZ/SK Battle.net kanále jste mohli hráče najít 24/7 a vždy bylo proti komu si zahrát. Stejně jako StarCraft, měl v domácích vodách úspěch i další strategický titul WarCraft 3: The Frozen Throne. Právě ten Rikytanovi učaroval a nalákal jej do množství mezihernových turnajů, které v té době byly pořádány téměř pravidelně.

Jan "Rikytan" Kusák
Meziherňáků jsem se účastnil přes internet a začal se seznamovat s lidmi. Tehdy se začal tak trochu projevovat můj talent, to hraní strategických her mi docela šlo. První pohár jsem vyhrál, když se zakládaly ve W3 online turnaje, tzv. InnoCupy, tam jsem tuším vyhrál nějaké to druhé nebo třetí místo. V patnácti pak přišel můj první LanCraft, na kterém jsem byl, tehdy to bylo ještě v Rýmařově. V průběhu let se pak ta místa měnila, ale legendární Rymák jsem zažil.

Období SC:BW pro Rikytana ještě nebylo nijak výjimečně úspěšné. Za svůj mimořádný výkon dodnes považuje to, že se mu podařilo porazit Destroyera, kterého dlouho uháněl na chatovacím kanále. Hraní proti hráčům jeho kalibru považoval za čest, a když se mu v jednom z mnoha pokusů skutečně podařilo někdejšího mistra ČR porazit, splnil si jeden ze svých cílů. Poté už se na něj konečně v sourozenecké posloupnosti dostala řada a Rikytan mohl usednout k vlastnímu počítači. Prostoru na hraní měl dostatek a díky úspěchům ve W3 měl i důvod se začít ukazovat v tehdejší komunitě.

Jan "Rikytan" Kusák
Měl jsem tu čest si zahrát s Giacomem, který byl v té době neznámější z českých hráčů, jenž se ukázali na světové scéně v téhle hře. Bylo to ale až v pozdější době, kdy už to nehrál. Na jednom MČR jsem s ním pak hrál ve skupině a podařilo se mi ho porazit. Tehdy byla na té česko-slovenské scéně strašná spousta dobrých hráčů, h34D_hUnT3R, Amatér, Bonecracker a spousta hráčů, které jsem nedokázal porazit. Bylo opravdu těžké se v těch turnajích dostat na první místo, takže většinou jsem končil převážně třeba v TOP 8 a občas se mi podařilo na nějakých bočních turnajích se dostat na druhé nebo třetí místo.

Na úspěchy ve W3 navázal Rikytan naskočením do prvního rychlíku s názvem StarCraft 2. Dlouho očekávaná hra lákala nejednoho stratéga z dob Brood Waru a Blizzard vydání hry podpořil opravdu obstojným způsobem. V krátké době se začaly pořádat první turnaje a peněžní výhry v nich nebyly výjimkou. A právě v nich se začalo Rikytanovi dařit.

Jan "Rikytan" Kusák

V počátcích SC2 éry se spousta světových i domácích hráčů účastnila ZOTAC turnajů, kde se podařilo vyprofilovat i Rikytanovi. Mezi několika stovkami hráčů se mu opakovaně podařilo umístit na celkem vysokých příčkách a rázem byl centrem pozornosti nejednoho zahraničního týmu. Lákavá nabídka, jíž nakonec přijal, přišla v roce 2010 od týmu Pretorianů, jehož hlavní organizátoři byli v minulosti z dob W3, známí jako mYm (Meet Your Makers). Tam mě měl Rikytan podepsanou smlouvu rovnou na rok.

Měli nějaké to zázemí a se mnou společně v týmu byli například NightEnD a ThorZaIN, což byla známá jména. Pamatuju si, že jsem proti ThorZaINovi hrál, když jsme hráli národní turnaje, Česko proti Švédsku. Tehdy jsem hrál proti ThorZaINovi a měl jsem s ním už nějakou tu hráčskou minulost. Mohl jsem tehdy věřit těm lidem i hráčům, začali jsme spolu pak trénovat, ale bohužel tohle relativně brzy, cca po půl roce skončilo, což bylo hlavně z toho důvodu, že jak jsme se všichni účastnili dalších světových turnajů, tak NightEnDovi a hlavně ThorZaINovi se podařilo umístit na velmi dobrých příčkách, kde ThorZaIN porazil i Korejce. To byly turnaje od Liquidu, nevzpomenu si už ale na název, je to už nějaká doba.
Jan "Rikytan" Kusák

Přes okliku v ESC Gaming se Rikytan koncem roku 2011 nakonec dostal do eSuby, v jejímž modrém dresu poté zamířil na své první MČR. Modří byli na scéně proslaveni už v tehdejší době a favority turnaje měli snad v každé z herních titulů, v nichž se ten rok bojovalo o zlato. A spousta z těchto favoritů také v turnajích zabodovala. Jen ve StarCraftu se do nejlepší desítky probojovalo hned sedm hráčů eSuby a s přehledem obsadili rovnou první čtyři místa. Nejvyšší stupínek ale obsadil právě Rikytan a první účast proměnil hned v nejcennější kov.

Jan "Rikytan" Kusák
Fotky jsou a pohár mám taky doma. Bylo to tehdy velmi daleko od mého domova, takže po cestě zpátky se jelo v pozdních hodinách. V autě jsem s pohárem v rukou skoro usnul a spokojeně jsem odpočíval s pocitem, že se mi to za všechna ta léta konečně podařilo. Ve W3 jsem takový úspěch nikdy neměl, takže jsem z toho byl opravdu šťastný.
Jan "Rikytan" Kusák

Rok se s rokem sešel a na podzim nastal čas dalšího MČR. Poprvé do Prahy se sjela domácí špička v každém z herních titulů, ovšem kdo by Rikytana očekával na seznamu hráčů StarCraftu, čekal by marně. První místo v real-time strategii už získal, a tak byl čas se přesunout dál. Pro svou další sezónu si vybral svou původně odpočinkovou hru, League of Legends, která byla podobně jako rok předtím StarCraft 2 také ve svých počátcích.

Jan "Rikytan" Kusák

Když byla spuštěna její první sezóna, Rikytan si nenechal ani tentokrát ujít šanci a začal si ve hře dělat jméno hned, jak mohl. Díky svým zkušenostem z dob W3 a původní Doty se v nové MOBA hře orientoval naprosto přirozeně. Přestože hru hrál bokem, když ho přestal bavit tryhard ve StarCraftu, tak mu LoLko šlo opravdu dobře a netrvalo dlouho a Rikytan stoupal po ELO žebříčku. StarCraft zanechal v minulosti a začal se soustředit na League of Legends.

Po nějaké době, když jsem se dostal docela vysoko s tím ratingem, jsem si začal říkat, jak jsem vůbec na tom v porovnání s tou českou scénou a pak jsem zjistil, že mezi českými hráči v té době jsem na podobném ratingu.

Herdyn v době před MČR 2013 streamoval jako kapitán eSuby turnaj Go4LoL a chyběl jim hráč, který na turnaj nepřišel. Rikytan se tedy nabídl, že s nimi turnaj odehraje jako náhradník. Při rozhodování, zda to s ním risknout, hodně pomohly jeho předchozí úspěchy a působení v eSubě. Díky tomu mu mohli spoluhráči rovnou důvěřovat a směle se vrhnout do turnaje. Odehráli spolu tehdy čtyři kola turnaje a když se konečně dostavil Ovdovovač, který kvůli studiu nestíhal harmonogramy turnajů, místo si s ním ihned vyměnil.

Po těchto událostech jsme zůstali v kontaktu s tím, že z mé strany měli info o tom, že jsem volný a neměl bych problém přejít na League of Legends. K tomu jsem si docela sedl i s hráči, když jsme se neznali a hned jsme spolu hráli v turnaji čtyři hry. Docela nám to šlo a kvůli potížím Ovdovovače jsme se společně dohodli, že on nemá dostatek prostoru a času, aby mohl s týmem hrát a udělala se změna. Hned tenhle rok jsme se s týmem dostali na MČR a docela jednostranně jsme ho vyhráli.
Jan "Rikytan" Kusák
Jan "Rikytan" Kusák
U SC2 jsem nebyl jednoznačně na vrcholu české scény, byla tam spousta hráčů, co mě dokázala porazit a byla na stejné úrovni, jako já. Tam to bylo často mezi hráči velmi vyrovnané. Ve StarCraftu 2 jsem měl docela velké štěstí s tím, jak dopadlo rozlosování hráčů ve skupinách a následně potom v pavouku. Největší favoriti, proti kterým jsem neměl tak dobrý winrate, jsem se nesetkal.

League of Legends je týmová hra, takže se nedá říct, že by eSuba měla „monopol“ na všechny hráče, pokud by neexistovalo v ČR jen pět dobrých. A eSuba jako taková v League of Legends, ta naše pětice v té době neměla konkurenci. Kdyby se nám tehdy nějak podařilo prohrát, tak by to byl velký neúspěch. Takhle se na to dívali všichni, snad nikdo ani neočekával jiný výsledek.

Vyhrát MČR ve dvou různých hrách a dvou po sobě jdoucích letech, to se v našich končinách podařilo jen a pouze Rikytanovi. Přestože obě medaile, které má dodnes doma, jsou zlaté, jedna z nich má pro něj přece jen vyšší hodnotu. Svého titulu mistra ČR ve StarCraftu 2 si cení více, než týmové výhry v League of Legends.

Je to individuální úspěch, co člověk získá a je to čistě jenom v jeho rukách, což poukazuje na skill asi více, než ta týmová hra. Ne, že bych chtěl polehčovat výhru v League of Legends, nebo že by tam hráči byli potaháni ostatními členy týmu. Je to tam o kooperaci, když se někomu nezadaří, tak to není tak, že by se to hnedka celé zbořilo. Snažíme se to pak napravit. Ta kooperace s eSubou byla v té době výborná. Věděli jsme, jak musíme hrát, hodně jsme scrimovali a tréninkové hry jsme měli kolikrát i s top světovými týmy, takže koordinace byla v rámci týmu dobrá. Tam se ani nedal vybrat nějaký silný nebo slabý článek týmu.

Jak je tam kompozice třech linek, tak se snažíme být aktivní vždycky v té hře, vypomoct si tam, kde je potřeba a pak dělat týmové objectivy. V té době byli ještě staří draci, kteří dávali jenom peníze. Bylo to opravdu hodně jiné, než je to v dnešní době, ta hra se dost změnila.
Jan "Rikytan" Kusák

Otázka toho, kterého z titulů si váží více, už zodpovězena byla. Nás ale zajímalo i to, jakou z her by si Rikytan vybral, kdyby měl možnost se na MČR vrátit a znovu ho vyhrát.

Musím říct, že bych si vybral League of Legends. Ne z toho důvodu, jak by se asi zdálo, že by to bylo jednodušší na vyhrání. Ale i důvod, proč jsem přešel na LoL, bylo to, že mě ta hra bavila. To byla ta hlavní podmínka, zatímco zájem o SC2 u mě opadal. Vždycky mě bavily týmové hry, proto mě bavilo hrát i Dotu, 5v5, komunikovat s lidmi, spolu prohrát nebo vyhrát pro mě bylo záživnější než 1v1 ve StarCraftu.

V roce 2014 si MČR Rikytan ujít nenechal stejně, jako tomu bylo v předešlých letech. A stejně jako to bylo mezi WarCraftem a StarCraftem, StarCraftem a LoLkem, tak to bylo nakonec i s League of Legends a Hearthstone. Ten tehdy vycházel a stejně jako předešlé tituly i on upoutal Rikytanovu pozornost. LoLko se pro něj stalo z relaxační hry až moc velkým tryhardem, a proto opět hledal, kde by si mohl u hraní odpočinout. A hra od Blizzardu? To byla naprosto jasná volba. Z dětství navíc znal Magiky a přesto, že je nikdy nehrál, jejich koncept se mu líbil už v dětství. Když tedy přišla možnost zahrát si karetní hru podobného rázu na počítači, neváhal ji využít.

Začátek Hearthstone byl jeden z nejlepších, jaký vůbec Hearthstone mohl mít. V těch prvních sezónách to bylo velký. Hnedka se pořádaly turnaje, tam záleželo na tom, jak se člověk umístil v žebříčku. Vím, že jak se to každý měsíc resetovalo, tak jsem skončil v evropské divizi v TOP 16, což dávalo body a možnost kvalifikace na turnaje. Tohle taky prokazovalo úspěch hráče a dávalo to možnost se dál účastnit turnajů. Hrál jsem proti známým evropským hráčům a ve skupině jsem tehdy v jednom z turnajů vyhrál osm zápasů v řadě a zahrál si poté proti jednomu z kvalitních hráčů, Rdu, který dnes ještě aktivně hraje. Byly to dobré zkušenosti.
eSuba HS

Když už se rozhodl pro kompetitivní hraní, zbývala už jen jakási formalita, vybrat si nějaký ten tým a připojit se k němu. Jak už to tak u Rikytana bývá, eSuba byla jasnou volbou – organizace ho jako hráče znala a uznávala a on jí zase důvěřoval a věděl, že podobné zázemí na scéně najde jen těžko. Slovo dalo slovo a Rikytan oblékl svou oblíbenou modrou znovu a rovnou v ní vyrazil na MČR, respektive na jeho offline kvalifikaci. Přestože se nezadařilo tak moc, jako v předchozích letech, umístění na děleném 5. místě rozhodně není ostudou. Na své konto navíc přidal cenné umístění ve třetí různé hře na třech po sobě jdoucích MČR. Tím se svou kariéru rozhodl ukončit a na scéně od té doby není k vidění. V dnešní době se věnuje především životu mimo herní scénu a u her zůstává jako u formy relaxu.

Už je to šest let, co pracuju, což je hlavní důvod, proč nejsem na scéně nikde moc vidět. Většina mého času je zabraná prací a hry už mám čistě jako koníčka. V dnešní době hraju převážně Age of Empires 2: Ddefinitive Edition, což ne, že bych to úplně tryhardil a přemýšlel o hře na nějaké vyšší úrovni, ale hraju to trošičku víc, než ty ostatní hry. Z dalších her jsem hrál chvilku WoW, kdy jsem se na chvíli vrátil na Classic, ale začátek byl hrozně špatně vychytaný s loginem.

To byl pro mě jako pro pracujícího člověka největší problém. Člověk se vrátí domů z práce, zapne to a zjistí, že v 10 večer se teprve naloguje a pak jde spát. Takže, tam mě to rychle opustilo. Hrál jsem to, vzal jsem si na to dva týdny dovolenou, dostal se na nějakou čtyřicátou úroveň a pořád se jim to nepodařilo fixnout, tak jsem prostě skončil. Teď možná vyzkouším Shadowlands, mám už to koupené, tak aby to nebyly vyhozené peníze. Takže u mě je to ve volném čase nějaká ta společenská hra. Občas i nějaké ty single playerovky, jako Civilization, Hearts of Iron, Total War Warhammer 2 a podobně. Tryhard na MČR už zůstane minulostí.
MČR PC 2020
Štítky: 10 let MČR, Rikytan
Šéfredaktorka PLAYzone. Hrami žije od malička a její srdcovkou vždy byl StarCraft, jemuž se věnovala kompetitivně, a World of Warcraft.