Přejít k hlavnímu obsahu

Riot Games se do toho pouštějí po hlavě a oznamují první globální turnaj ve Wild Riftu

6. 5. 2021 | 11:40 Wild Rift
Wild Rift je mezi mobilními hrami pouze krátce. To ovšem nezastavilo Riot Games od toho, aby již v prvním roce této hry vytvořili mezinárodní turnaj, který bude hostit ty nejlepší talenty z celého světa. Co dělá tuto hru natolik odlišnou od jiných je i ten fakt, že ženy a muži mají oddělené sekce, takže je daleko větší konkurence. Uchytí se Wild Rift v Evropě stejně jako například v Asii?
Dokáže Wild Rift dosáhnout stejné popularity v Evropě jako v Asii?
Dokáže Wild Rift dosáhnout stejné popularity v Evropě jako v Asii?
Zdroj: Riot Games

"Opravdu věříme, že mobilní hraní pomůže proměnit budoucnost esportu," sdělil v rozhovoru pro The Esport Observer John Needham, globální vedoucí esportu v Riot Games"Na ukončení roku 2021 pro Wild Rift Esports se regionální týmy kvalifikují na náš vůbec první globální turnaj ve Wild Riftu. Přestože jsme zatím nedokázali vylepšit všechny podrobnosti, tak se Riot zavázal k celosvětové akci Wild Rift Esports ve čtvrtém čtvrtletí roku. Pro nás je to učení z našich desetiletých zkušeností na LoL Esports a zároveň snaha o naučení toho, co dělá mobilní komunitu zvláštní a tak vytvořit sport, který je jedinečný a vzrušující pro hráče Wild Riftu.“

Ještě před oznámením jakýchkoliv velkých turnajů už Riot Games začal expandovat Wild Rift na jeden z největších trhů mobilních her – Jihovýchodní Asii. Společnost využila ke spolupráci ESL Gaming, kteří pomáhali s organizací turnajů v Malajsii a Thajsku již minulý rok v prosinci. Na Filipínách už dokonce stihla vzniknout organizovaná liga Icon Series. Wild Rift bude v nadcházejících Hrách Jihovýchodní Asie zastoupen jak v mužských, tak i v ženských disciplínách a bude se tak jednat o první esport, který bude mít dvě různé akce.

V čele rozvoje regionálních iniciativ se nachází Chris Tran. Vedoucí esportu v Jihovýchodní Asii, Hong Kongu a Tchaj-Wanu vysvětlil, že i když má Riot dekádu zkušeností v esportu, tak se stále potřebují seznámit a porozumět nově vznikající komunitě okolo jejich mobilní hry. "Musíme být na trhu, abychom pochopili, jak na něm začít iterovat" řekl Tran. "Bylo by mnohem snazší udělat špatnou věc a jen předpokládat, že to, co funguje pro League of Legends, bude fungovat i pro Wild Rift."

Normální League of Legends a Wild Rift sice sdílejí stejné postavy a celkový obsah, ale největší rozdíl můžeme najít v hráčích. Právě to zapříčiňuje větší problémy, protože mezitím, co jedna skupina má na hru daný názor, tak názor druhé skupiny může být naprosto odlišný, přestože hrají “stejnou hru”. Velkým rozdílem je také zapojení žen. Právě ve Wild Riftu je daleko větší počet žen, než například v League of Legends, nebo v jiných počítačových hrách. V Jihovýchodní Asii si tohoto trendu již všimla nejedna organizace a tudíž došlo ke vzniku prvních čistě ženských týmů, které se utkávají po boku těch mužských. 

Přestože mobilní hry jsou mezi námi již dlouho, tak jejich esportová část se v západních zemích vyvíjí stále pomalu. To dává Riot Games příležitost vyzkoušet si ohlasy v trochu více přátelském prostředí, kde jsou mobilní hry a esport spojen s nimi, daleko více přijaty komunitou. Zatímco dnešní informace o tom, že Riot Games má v plánu udělat z Wild Riftu globální esport, tak je potřeba, aby se hra nejprve vyzkoušela v tomto prostředí. Organizace mimo Asii si už také začaly dělat zálusk na tento žánr a první z evropských gigantů, tým Alliance, oznámil, že zakládá svůj první tým ve Wild Riftu. Další však budou následovat, a to i na domácí scéně.

Slyšel jsi něco o změnách na profesionální scéně? Tak v tom případě jsem o nich slyšel už dva týdny předtím. V PLAYzone jsem od jara roku 2021 a momentálně mám za sebou něco okolo 450 článků. Kromě žurnalistiky také spravuji sociální sítě, prostě kompletní univerzál.