Přejít k hlavnímu obsahu

ŠKODA Motorsport 120 let Trophy vyhrál Ján Kundlák

15. 7. 2021 | 14:48 Virtuální závody
Druhý turnaj série ŠKODA eRally Cup zná svého vítěze. V rámci živého finále v mladoboleslavském muzeu ŠKODA, kde se proti sobě postavila osmička nejrychlejších hráčů základní části turnaje připomínajícího výročí 120 let aktivit značky ŠKODA v motoristickém sportu, se jím stal slovenský závodník Ján Kundlák.
Ján Kundlák
Ján Kundlák
Zdroj: ŠKODA eRally Cup

V pátek 9. července 2021 bylo ve ŠKODA Muzeu připraveno 8 identických simulátorů ŠKODA SimRide, které v reprezentativním prostoru doplnily i dva skutečné vozy – správnou atmosféru navodila ŠKODA FABIA WRC i ŠKODA OCTAVIA RS iV, jejíž zápůjčka se i tentokrát stala hlavní výhrou a hned po soutěži s ní odjel právě Ján Kundlák. Na hráče čekalo 12 rychlostních zkoušek na zakroucených a místy zledovatělých silničkách eRally Monte Carlo. Náročnost podpořilo i zařazení nočních rychlostních zkoušek. Ján Kundlák udával tempo od první rychlostky a do cíle dorazil s náskokem přes dvě minuty. “Všechno mi dnes vyšlo a svou jízdu jsem si navíc velmi užíval. Ze zápůjčky zeleného eresa bude mít největší radost můj otec, který je celoživotním fandou škodovky,” netajil nadšení Ján Kundlák, který momentálně žije a pracuje v Praze a esportu by se chtěl začít věnovat ve větší míře.

Už základní část soutěže ukázala, že vítězi prvního turnaje Lukášovi Matějovi vyrostla silná konkurence v podobě Jána Kundláka. Slovenský pilot, který má za sebou i úspěšnou kariéru ve skutečné rally, vyhrál 3 ze 4 soutěží základní části. K této dominanci mu výrazně pomohla i neúčast zmíněného Lukáše Matěji, který se stal ambasadorem ŠKODA eRally Cupu a v této své nové roli se soustředí především na pomoc novým mladým hráčům i popularizaci samotného automobilového esportu. “U Honzy Kundláka mě zaujala jeho klidná, ale nesmírně efektivní a rychlá jízda. Je zajímavé sledovat, jak se v esportu dají využít zkušenosti z reálného motorsportu,” komentoval počínání slovenského borce Lukáš Matěja, který si nenechal ujít osobní účast na finále turnaje. Rodák z moravskoslezských Oder se během prázdnin chystá s týmem ŠKODA eRally Cupu zapojit do výroby tématického seriálu ze zákulisí automobilového esportu.

ŠKODA Motorsport 120 let Trophy
ŠKODA Motorsport 120 let Trophy
Foto: ŠKODA eRally Cup

Zatímco úvodní turnaj ŠKODA OCTAVIA RS iV Trophy usadil své účastníky za volant virtuálního speciálu ŠKODA FABIA Rally2, tentokrát se, s odkazem na bohatou sportovní historii značky, závodilo se speciály ŠKODA FABIA WRC. Základní online kolo zavedlo více než stovku přihlášených hráčů na čtyři slavné světové soutěže do Švédska, Německa, Nového Zélandu a do Anglie. ŠKODA Motorsport se v těchto zemích představil na asfaltu i na šotolině s hvězdami jako Armin Schwarz, Janne Tuohino nebo Jan Kopecký. To bylo mezi léty 2003 až 2005. Hráči virtuální rally série na to měli pouhý měsíc, takže na všechny čekal náročný program čtyř erally v řadě za sebou. “I tentokrát se závodilo v týdenních slotech, takže pánové neměli příliš času na odpočinek a trénink, přesto většina z nich předvedla špičkové výkony a navíc pravidelně bodovali,” komentuje náročný program Martin Viďourek, ředitel turnaje a vedoucí projektu ŠKODA eRally Cup.

Zatímco vítěz prošel finálem zcela hladce, za ním se stejně jako na prvním turnaji odehrávaly dramatické bitvy. Už na druhé rychlostní zkoušce chyboval Luděk Lušovský, účastník předchozího finále (2. místo celkově), a propadl se na šesté místo. Na druhém místě se od první RZ usadil další účastník prvního finále David Dorňák. Na něm se vizovický učitel a trenér tenisu držel až do desáté rychlostní zkoušky, kde ale chyboval a propadl se až na konečné 5. místo. Třetím místem začal nováček finále Petr Bugyík a držel se na něm až do 6. RZ, kdy pod tlakem Milana Wolfa chyboval a propadl se na 6. místo. Naopak Wolf z východočeského Pilníkova se svými konstantními výkony propracoval na třetí místo a po chybě Dorňáka v 10. RZ se posunul na konečné 2. místo. O čtvrté místo sváděli od půlky soutěže napínavé souboje Martin Krejča, Luděk Lušovský a Petr Bugyík. Z tohoto souboje nakonec vítězně vyšel Lušovský a po chybě Dorňáka nakonec získal celkové 3.místo.

Finále dalšího kola esportového seriálu ŠKODA se v červencovém termínu zařadilo vedle Rally Bohemia 2021, aby se stalo součástí oslav výročí 120 let aktivit značky ŠKODA v motoristickém sportu. Ty začaly v roce 1901 úspěchy v motocyklových závodech, v roce 1906 přišly i první trofeje z automobilových závodů. Od té doby značka ŠKODA a její tým ŠKODA Motorsport sbírá s různými vozy a v různých rally šampionátech úspěchy po celém světě. V roce 2020, kdy odstartoval seriál virtuálních soutěží ŠKODA eRally Cup, se automobilka oficiálně pustila i do stále populárnějšího odvětví esportu. Vzhledem k aktivitám mladoboleslavské značky jde především o automobilový esport, konkrétně potom o erally, kde chce ŠKODA vyhledávat nové talenty. Seriál ŠKODA eRally Cup si nyní dává prázdninovou přestávku, aby jeho tým na druhou polovinu roku, resp. na podzim, připravil novou dávku esoprtového adrenalinu. 

Výsledky finálového kola:

  1. Ján Kundlák – čas 58:01.631    
  2. Milan Wolf – ztráta +2:08.328
  3. Luďek Lušovský – ztráta +2:21.935
  4. Martin Krejča – ztráta +2:29.569
  5. David Dorňák – ztráta +2:45.862
  6. Petr Bugyík – ztráta +3:01.420
  7. Jan Navrátil – ztráta +3:48.013
  8. Jaroslav Burian – nedokončil
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.