Přejít k hlavnímu obsahu

T9Laky o vypadnutí z AXE FIFA COOL Ligy: MarioOosa jsem si přál ze všech nejméně

26. 6. 2021 | 11:30 EA SPORTS FC 24
Čtvrtfinálová klání AXE FIFA COOL Ligy nabídla mnoho překvapení, včetně vyřazení favorizovaného Lukáše "T9Laky" Poura, kterému cestu do dalšího kola zatarasil MarioOoso99, zástupce Sparty. Právě T9Lakyho jsme si pozvali na další rozhovor, ve kterém se rozpovídal nejen o FIFĚ.
T9Laky
T9Laky
Zdroj: PLAYzone

Ve skupině jsi po výhře nad Kučerou prohrál na penalty s Kobbym a čekal tě zápas s RIIJKem. Byl jsi před zápasem nervózní, nebo sis do souboje o setrvání v lize věřil? 

Nervozita docela byla. Na eRepre se mi stalo to stejné, byl jsem ve winner bracketu, kde jsem prohrál a hrál hned další zápas. Nechtěl jsem dopustit, aby se to opakovalo a právě proto jsem šel s taktikou, kterou jsem poslední 2 týdny trénoval. Během zápasu to poměrně nefungovalo. Ve druhém zápasu asi ve 40. minutě jsem změnil formaci a od té doby si myslím, že jsem dominoval. 

Mimo to, že FIFU profesionálně hraješ, tak ji občas i komentuješ. Co tě baví víc?

Určitě mě baví víc hraní, vždy jsem chtěl vyhrávat a užívat si ten adrenalin, to napětí před zápasem a během něj. Nicméně poslední dobou jsem si vyzkoušel komentování a musím říct, že mě to začíná hodně bavit. Pořád asi nezvládnu úplně komentovat sám, vždy potřebuji toho hlavního komentátora vedle sebe. Rád se učím nové věci a hlavně díky tomu se snažím lépe mluvit, abych se pořád rozvíjel.

Dvakrát v řadě jsi ve víkendové lize dokázal uhrát TOP 200 na obou konzolích, což je neskutečný počin. Na jaké konzoli se ti hraje lépe? 

Asi bych neřekl, že by se mi hrálo na nějaké konzoli lépe. Na Xboxu jsem určitě uvolněnější, protože mi tam o nic nejde a taky stačí na TOP 200 o 1-2 výhry méně než na PlayStationu. Celkově jsem hrál ve větší pohodě.

Předpokládám, že na Xboxu trávíš méně času než na PlayStationu. Jak vypadá tvůj tým na Xboxu? 

Tým není špatný hlavně díky tomu, že jsem dokázal uhrát TOP 200, i když mi nic extra lepšího nepadlo. Je to tým , který dokáže být konkurenční, ale nemám tam takové rozdílové hráče jako na PS. Je rozdíl, pokud máte R9 a Cristiana Ronalda, nebo Isaka. Určitě ho ale nechci nijak podceňovat, protože mi zařídil hrozně moc výher!

FIFA je poměrně hodně psychicky náročná a někdy je těžké udržet nervy na uzdě. Rozčiluješ se u FIFY?

Psychicky je to určitě hodně náročné. Často se i v tréninku snažím dostat do těžkých situaci a zkusit si tím nějak projít, aby to bylo těžké na psychiku. Občas se to nahromadí, a pak samozřejmě vybouchnu. Někdy je to potřeba. Pár let zpátky jsem si říkal, na co mám 3 ovladače, že to je zbytečné - za týden jsem neměl ani jeden. (smích)

T9Laky
T9Laky
Foto: FCVP eSports

Jak bys celkově zhodnotil své působení v AXE FIFA COOL Lize?

Svoje působení určitě hodnotím negativně, TOP8 je pro mě málo a spokojený s tím nejsem. Myslím, že připravený jsem byl dobře, jen občas řeším některé akce jinak, než bych měl.

Čtvrtfinálový los ti nakonec přiřadil MarioOosa. Přál sis právě jeho? Jak ses na něj připravoval?

MarioOoso je nepříjemný hráč a nehraje se proti němu snadno. Kdybych si mohl vybrat, tak by to byl určitě někdo jiný. Připravený jsem byl dobře hlavně do obrany, věděl jsem, jak bude dopředu hrát. Úvodní gól byl velmi nešťastný, i když jsem byl správně postaven, tak bohužel ta střela prošla mezi nohami. Druhý gól byl bohužel directional nutmeg, který občas nejde zastavit. Pohnul jsem špatně s obráncem a už to bylo v háji. Kvůli otevřené hře padl i třetí gól do mojí sítě a bylo hotovo.

Kluci ve studiu naznačovali, že máš pevně nastavený denní režim. Jak tedy vypadá tvůj den?

Každý den je jiný podle toho, co mě čeká. Většinou vstanu z postele, dám si snídani, kávu a jdu se projít se psem. Pak si naplánuji co budu dělat. Většinou hraji, trénuji s profíky, někdy sleduji nové věci a nebo různé analýzy. Poté si většinou zacvičím (pokud nemám trénink - fotbal). Programy určitých dnů se také odvíjí od toho, zda mám něco naplánovaného s přítelkyní, nebo ne.

V květnu 2019 ses stal členem esportového týmu FC Viktoria Plzeň, v klubu tedy působíš už celkem dlouho. Jsi v týmu spokojený?

Spokojený jsem, ať už se to týká propojení fotbalu nebo FIFY, tak si myslím, že to není nikde lepší. Máme super tréninky nebo třeba soustředění. Dost jsem si Viktorku Plzeň za tu dobu oblíbil jako klub. Vždycky mi vyšli vstříc, kdykoliv jsem něco potřeboval, a zároveň dělám maximum, abych jim to oplatil svými výsledky. Dalším plusem je, že hned od začátku se FIFĚ věnuji full-time.

Jak hodnotíš výkony české reprezentace na Mistrovství Evropy? Koho nejvíce favorizuješ na výhru celého šampionátu?

Pozitivně hodnotím to, že jsme postoupili z těžké skupiny, což je super úspěch. Stále tam ale jsou zbytečné chyby a nedostatky v tvoření akcí. Trošku mi tam chybí klasický ofenzivní záložník, který by v útoku něco vymyslel pro své spoluhráče. Mile mě překvapila Itálie, která odehrála své zápasy neskutečně a kterou taky favorizuji na výhru celého Eura.