Přejít k hlavnímu obsahu

Twitchi uniklo velké množství citlivých dat. Kolik vydělávají světové hvězdy nebo třeba Agraelus?

6. 10. 2021 | 16:50 Twitch.tv Twitch
Nejpopulárnější streamovací platforma Twitch se musí potýkat s obrovským problémem. Po útoku hackerů se na veřejnost dostalo obrovské množství citlivých dat ohrožujících nejen samotnou platformu, ale i její uživatele. Na povrch se taky dostaly výdělky všech streamerů od roku 2019, které jsou nyní nejdiskutovanějším tématem.
Twitch
Twitch
Zdroj: William Joel / The Verge

Když se daří, tak se daří. Aby toho nebylo málo, tak po všech potížích kolem blokování obsahu a lhostejného jednání s potrestanými uživateli, kterými si Twitch poslední dobou prochází, se objevil další problém. A to kolosální. Oblíbená streamovací platforma totiž utrpěla masivní únik dat, kdy se na veřejnost dostalo více než 125 GB citlivých informací, které teď všude kolují online. A jak se zdá, opravdu pochází z Twitche.

Soubory se nejprve objevily na 4chan v podobě torrentu, avšak nebyly prokázány jako autentické. Jejich legitimitu však potrzuje zdroj, který promluvil k Video Games Chronicle, a dodává, že tohle je teprve první část leaku a další bude ještě následovat. Nezmiňuje však kdy. Cílem tohoto útoku je prý rozvrat platformy, jež je dle útočníka v hrozném stavu a potřebuje v oblasti streamování konkurenci.

Předpokládá se, že mezi uniklými soubory je celý zdrojový kód Twitche spolu s historií komentářů sahající až k úplným počátkům platformy, proprietární vývojové kity, informace k dosud nevydanému konkurentovi Steamu označovanému jako Vapor, a v neposlední řadě také zprávy o výplatách všech streamerů od roku 2019 až do současnosti. Někteří uživatelé si data již důkladně prošli a mezi soubory našli také šifrovaná hesla a nechráněná hesla uživatelů, což by mohlo způsobit obrovský problém.

Už jen z důvodu bezpečnosti byste tak měli zvážit změnu hesla a nastavení dvoufázového ověření. K situaci už se krátce vyjádřil i Twitch, který podniká vše, co je v jeho silách, aby platforma byla znovu bezpečným místem. Když se však podíváme na veřejnost a běžné uživatele, většinu lidí tento únik neznepokojuje, ale naopak zvědavě porovnávají uniklé výdělky velkých streamerů z Twitche, ať už za poslední měsíc, či od roku 2019.

Když se podíváme na světové streamery, kteří vysílají samostatně, absolutním králem je xQc, jenž si od roku 2019 přišel na téměř 8,5 milionu dolarů. Následuje summit1g, Tfue a NICKMERCS, kteří se pohybují nad 5 miliony a tuto pětici pak uzavírá Ludwig s 3,3 miliony. Celkově však vévodí kanál CriticalRole s více než 9,6 miliony dolarů, kde se skupina profesionálních dabérů věnuje hře Dungeons & Dragons.

Pokud se trochu namátkou podíváme také na česko-slovenskou scénu od roku 2019 za předpokladu, že data jsou opravdu přesná, i zde samozřejmě vede Agraelus na celkové 177. příčce s více než 630 tisíci dolary za dva roky. To je pro představu hned vedle světových streamerů Yassuo, Beaulo nebo třeba Hafu. Na 641. pozici pak následuje slovenský kolega Restt s více než 260 tisíci dolary, ve druhé tisícovce jsou Herdyn s 166 000 $, FattyPillow s 136 000 $ a CzechCloud se 132 000 $. Překvapuje vás výše částek, které vydělávají?