Přejít k hlavnímu obsahu

Velký pohled a rekapitulace: HUNDEN vs. Heroic aneb přetahovaná s koncem v nedohlednu

6. 9. 2021 | 20:55 Counter-Strike 2 Reportáž
Celým světem CS:GO hýbe v posledních týdnech skandál HUNDENA, bývalého trenéra Heroic. V tomto článku si projdeme události od minulého srpna, kdy se jeho jméno nechvalně začalo skloňovat. Dozvíte se ještě jednou informace o jeho coaching bugu, sdělování citlivých informací, ale i třeba kdo mu pomohl.
HUNDEN
HUNDEN
Zdroj: HLTV.org

Nicolai "⁠HUNDEN⁠" Petersen. To je v posledních týdnech v prostředí Counter-Striku velmi skloňované jméno, bohužel však v negativním duchu. Pojďme si tedy říci, čím se od začátku své nechvalné popularity provinil.

Bylo slunečné léto roku 2020, v Heroic se zdálo, že klape všechno posled představ. Najednou se ale na scéně objevil nechvalně známý coaching bug, jenž se dotkl mnoha trenérů, kteří tuto chybu na serveru využili a tím porušili pravidla. HUNDEN byl jedním z nich, při zápasech proti Spirit a Astralis tento podvod dvakrát využil a od The Esports Integrity Commission (ESIC) si za to vysloužil zákaz činnosti na 12 měsíců. Trest se následně snížil na osm, když dokázal s ESIC na vyšetřování spolupracovat, přičemž v té době uvedl, že jednal sám bez vědomí svých spoluhráčů.

Když Dánovi vypršel trest v červnu letošního roku, téměř okamžitě se do Heroic vrátil. Ti ho za celou tu dobu neodepsali, podporovali ho a i mu drželi místo. Jenže věci se nezačaly mít tak, jako dřív. Že je něco v nepořádku totiž zanedlouho odstartovala jeho absence na první LAN akci během pandemie IEM Cologne. Proč by si trenér takového kalibru nechal tak prestižní turnaj ujít, zvláště po svém návratu?

Nepřítomnost HUNDENA ale byla nic oproti tomu, jaká smršť události se odehrála následujících dnech. Organizace na konci července vyslala do světa šokující prohlášení, ve kterém obvinila svého trenéra ze sdílení důvěrných a strategických informací velkému konkurentovi bez vědomí týmu, přičemž s ním byla okamžitě ukončena smlouva. HUNDEN toto popřel a zároveň dodal, že s ostatními kolegy hovořil pouze o anti-stratech. Heroic, kteří samozřejmě zahájili právní řízení, oficiálně prozradili i důvod jeho zmíněné absence na IEM Cologne. Tým se prý jednomyslně rozhodl, že se trenér akce nezúčastní kvůli vážným problémům s důvěrou. Rovněž také řekli, že HUNDEN po rozhodnutí zablokoval přístup týmu ke složkám se strategiemi.

Vyjádření HEROIC
Vyjádření HEROIC
Zdroj: Heroic

Svět byl najednou v šoku a chtěl vysvětlení. ESIC zahájili vyšetřovaní, které nakonec po všemožných přetahovačkách vyneslo jasný verdikt – HUNDEN byl zabanován kvůli porušení kodexu chování na dva roky, což znamená zákaz účastnit se v podstatě všech turnajů, jako třeba ESL, DreamHack nebo BLAST. ESIC také uvedl, že HUNDEN důvěrné informace sdílel týmu, se kterým domlouval svůj přestup a který konkuroval Heroic na IEM Cologne. To samozřejmě nejvíce sedí na Astralis, kde měl údajně nahradit Dannyho "zonic⁠" Sørensena.

HUNDEN, který mimo jiné tvrdil, že ho prý nikdy nikdo nevyslechl, ale najednou úplně přepnul, dle jeho slov totiž neměl co ztratit. Vrátil se proto k jeho coaching bugu z minulého roku a bývalým svěřencům. V interview pro TV2.dk řekl – navzdory svému ročnímu prohlášení, že jednal sám – další zajímavou novinu. „Někteří hráči to věděli, nebudu ale uvádět žádná jména, protože si myslím, že je to na samotných hráčích,“ prozradil. Známý analyzátor Jacob "⁠Pimp⁠" Winneche měl možnost vidět nepublikovatelné dokumenty, z čehož naznal, že HUNDEN pravděpodobně mluví pravdu.

Po pár dnech přišla další rána. HUNDEN, který už v tu chvíli obdržel dvouletý zákaz, totiž otevřel pusu dokořán. Rozhodl se odhalit důkazy, které zřejmě podporují jeho tvrzení, že někteří jeho spoluhráči z Heroic od doby zneužití coaching bugu věděli, co dělá. Jenže první část zveřejněných důkazů cituje rozhovor mezi HUNDENEM a Nikolajem "⁠niko⁠" Kristensnem, ve kterém se uvádí, že nejen někteří, ale všichni hráči na soupisce věděli, co se děje! V té době to tedy byli Casper „⁠cadiaN⁠“ Møller, Martin „⁠stavn⁠“ Lund, Johannes „⁠b0RUP⁠“ Borup, René "TeSeS" Madsen a Nikolaj "⁠niko⁠" Kristensen.

TeSeS může mít velké problém

Druhá část důkazů obsahuje záznamy ze zápasu proti Spirit v Home Sweet Home 5 na Dust II. Data v nich údajně naznačují, že HUNDENovi pomohl jeho tehdejší svěřenec a i současný hráč Heroic TeSeS dostat se do pozice, ve které byl zaseklý na midu a ze které prohlížel mapu prvních 12 kol. HUNDEN tvrdí, že pozice byla dosažitelná pouze s pomocí jiného hráče, kterým musel být právě TeSeS, protože byl jediným dalším na serveru, když byl coaching bug spuštěn. Podle "jednoho z předních světových rozhodčích" prý navíc jeho vysvětlení dává smysl. 

HUNDEN řekl, že veškeré důkazy poslal ESIC, který bez překvapení rozhodl, že tyto nové skutečnosti bude nadále prověřovat. "Upřímně mám dost útoků HUNDENA na všechny kluky, které trénoval. Myslím, že by konečně měl převzít odpovědnost za to, co udělal," nechal se slyšet generální ředitel Heroic Joachim Haraldsen. „HUNDEN v TV2.dk řekl, že předloží svou dokumentaci společnosti ESIC. Zatím jsme nic neviděli. Určitě ESIC pomůžeme se vším materiálem, který od nás budou potřebovat, ale už nechceme vstupovat do veřejné diskuse o obvinění, že někdo něco věděl, když je to založeno výhradně na izolovaných informací bez jakéhokoli kontextu. Toto není způsob, jak něco dokázat nebo vyvrátit,“ doplnil Haraldsen, z jehož slov tedy vyplývá, že nařčení HUNDENA jasně odmítá.

Tato kauza tak stále nekončí, ba naopak. Bude zajímavé sledovat, jestli ESIC prověří poslední spekulace, ze kterých by asi nejhůře odešel TeSeS, jehož absence v případě nějakého trestu by Heroic velmi přitížila. Co si o tomto skandálu myslíte vy? Přidá HUNDEN ještě něco už do tak rozpáleného kotle?

Štítky: HUNDEN, ESIC
Na portále PLAYzone jsem redaktorem od března roku 2021. Věnuji se v drtivé většině hře Counter Strike: Global Offensive.