Přejít k hlavnímu obsahu

Základní část 1. Tipsport COOL ligy je za námi, největším poraženým je bezesporu eSuba

9. 9. 2021 | 10:11 Counter-Strike 2 Reportáž
Základní část jubilejní sezóny 1. Tipsport COOL ligy nabídla 28 parádních zápasů, z nichž skoro polovina šla do tří map. Neuvěřitelně vyrovnaná soutěž vyvrcholí za týden víkendovým play-off, nyní si však pojďme shrnout, co nabídlo uplynulých pět týdnů.
eSuba CS:GO
eSuba CS:GO
Zdroj: grafika PLAYzone

Boje každého s každým začaly velkou porcí zápasů pro Sampi.Tipsport, Dynamo Eclot a GLORE. Už tento start leccos ukázal, každopádně DNE do ligy museli vstoupit s hostem a věděli, že každý bod je cenný. V nekompletní sestavě dokázali sebrat bod eSubě i ENTERPRISE, což se v konečném zúčtování ukázalo jako klíčové. Poslední tři kola totiž Dynamo Eclot vyzvalo tři papírově nejslabší soupeře, kde sérií tří výher měli šanci i přes slabší začátek dokráčet do play-off. Ztráta mapy s DEFEATERS vše zkomplikovala a DNE museli spoléhat na výkon eSuby.

Právě modrá krev ztrácela body v podstatě všude, před posledním kolem měla na kontě jedinou výhru za 3 body, a to proti posledním GLORE. Ti se mimochodem neprezentovali vůbec špatně, až bylo fanouškům (nejen týmovým) líto, že se takový tým loučí se základní částí bez jediné výhry. Ale zpět k eSubě. Té se ve snaze vše zachránit podařil majstrštyk v podobě výhry nad Entropiq Prague, což se letos ještě v 1. Tipsport COOL lize v sérii nepovedlo. Ani to ale nestačilo, protože na horší skóre se tradiční organizace nepodívá do play-off po čtyřech účastech ve finále v řadě. Mimochodem – ať by byl decider postavený jakkoliv, DNE by vždy byli před eSubou.

Zatímco eSuba je největším poraženým, spolu s GLORE, jak uvádí ve svém hodnocení náš expert Bananides, tak největšími vítězi jsou právě týmy postupující do play-off, s výjimkou Entropiq Prague. Ti se potýkají s neideální formou, která pro mnohé překvapivě vykrystalizovala ve změnu v sestavě. Jestli se ukáže přesun capseNa na lavičku jako správná volba, ukáže jedině čas, každopádně už jen to, že Entropiq ze 7 zápasů vyhráli jen jednou za 3 body, je určitým varovným signálem. Body ztráceli proti všem, neprezentovali se vůbec dominantně a proti eSubě navíc přišli o celkovou neporazitelnost. Pro úspěch v play-off budou muset ještě hodně zabrat.

U Dynamo Eclot a Sampi.Tipsport se dá hovořit o velkém úspěchu, protože pro nové sestavy nebyl postup do play-off samozřejmostí. Především Sampi hovoří především o dlouhodobých cílech, které aktuálně už svým způsobem předčeny. Druhé místo po pěti výhrách je navíc sladkou odměnou za týmovou práci za uplynulé dva měsíce, také individuálně se tým dokázal rovnat víceméně komukoliv. Dynamo Eclot rovněž ukázali, že projekt s kombinací nových a starých tváří může fungovat, a dá se očekávat, že posily budou podepsané nastálo.

Nyní už ale ke králi základní části, týmu ENTERPRISE esports. Také ten si před letní částí letošní sezóny prošel změnami, pro někoho překvapivými. Šťastná ruka se v tomhle případě ukázala na jedničku, Adejis i MATYS do týmu parádně zapadli a táhnou jej vzhůru. Pouze dva členové našeho expertního týmu viděli před sezónou EP jako aspiranta na finále, nyní jsou oni tím nejžhavějším kandidátem. Vyřazovací boje jsou sice jiná káva, kdy týmy mají daleko více prostoru na přípravu na konkrétního soupeře, což ukáže, jestli jsou EP skutečně tak "najetí".

Náš výčet uzavírá dvojice DEFEATERS, eEriness MARVO. Tyhle týmy si na začátku léta prošly mnoha změnami, u prvního jmenovaného se to nezastavilo ani během soutěže, a to je také hlavním důvodem, proč jej čeká baráž. DEFEATERS urvali mapu proti dvěma účastníkům play-off, jejich jednoduchá hra s velkou individuální sílou však na více než jednu výhru nestačila. Těžko říci, co s nimi bude nadále. eEriness MARVO oproti tomu hráli hodně sympaticky, často kousali, i když to nestačilo na body, proto je konečné šesté místo opravdu trefné.


10. sezóna 1. Tipsport COOL ligy vyvrcholí 17. a 18. září. Pátek bude patřit semifinálovým bojům, sobota pak samotnému hledání šampiona a rozdělování cenných kovů. Buďte u toho s námi na Twitch kanále PLAYzoneCZ!

Štítky: COOL CSGO liga
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.