Přejít k hlavnímu obsahu

ZEDc: Aj ten veget ma svoje kvality. Každý je fresh a sústredí sa na svoj gameplay a aim

17. 10. 2020 | 13:23 Counter-Strike 2
Skupinová fáze CEE Champions má ze 32 týmů zatím jednoznačného krále. Před druhým skupinovým víkendem má jistý postup do play-off osmička týmů, mezi kterou najdeme i Eclot Gaming, jenž za dva zápasy ztratili pouhých 6 kol. My jsme tak neváhali a pozvali si k rozhovoru Adama 'ZEDc' Bartka, aby nás provedl nejen skupinami, ale i děním posledních měsíců napříč děním na domácí scéně.
ZEDc
ZEDc

Aktuálně máte čerstvě za sebou baráž o udržení v 1. Tipsport COOL lize. Brali jste to jako samozřejmost, nebo jste se na Gifted připravovali?

No vzhľadom na to, že sme to v 1. Tipsport COOL lige dosť pokašlali a nedostali sme si ani čuchnúť k play-off, asi sme boli prehraný alebo ako to povedať. Ale proti Gifted musím povedať, že sme ten zápas brali ako samozrejmosť.

Nemůžu se ale nezeptat, že jste úplně vynechali Sazka eLEAGUE. Neláká vás hrát obě elitní domácí soutěže, případně proč je tomu tak?

Pravdupovediac nás to vôbec neláka. Nemôžem povedať, že ta prestíž a peniaze tam nie sú pekne, ale zasa hrať Tipsport COOL ligu, ESEA Advanced, ktorej treba venovať dosť času, teraz nám pribudlo CEE Champions, do toho EU kvaldy, ktoré sa hrajú skoro nonstop, a do toho ešte trénovať, keď nie sme full-time. Chalani chodia do práce / školy a nie je na to tak veľa času, aby sme všetko stíhali a ešte konkurovali CZ/SK špičke.

Vy jste před letní částí sezóny vyměnili dva hráče, jak výkony Fizareziho a MoriiSka zpětně hodnotíš?

Na začiatku, keď sme si ich požičali (smiech) z eEriness, tak sa chalani v prvom rade museli naučiť hrať náš playstyle, a hlavne nás spoznať, čo robíme, ako sa správame v daných situáciách a ako reagovať, keďže sa považujeme za ten agresívnejší tím a chalani v eEriness hrali kúsok pasívnejšie. Povedzme tomu, že tie prvé mesiace neboli hviezdne, ale trénovali sme denne aj 7-8 hodín, obzvlášť na to, že sme ešte chodili do práce a tak ďalej, a čakali sme iba, kým sa to zlomí. Prišli tam chvíle, že po toľkých hodinách tréningu sme robili také amatérske chyby, tak sme si dali par dni pauzu a prišiel zlom. Ale musím povedať, že chalani sa snažia a makajú, aj keď stále je na čom pracovať.

O vás se často říká, že když trénujete méně, tak vám to v oficiálním zápasech shodou okolností funguje lépe. Je to pravda, a pokud ano, tak proč?

No je to pravda. (smiech) Zober si, že na posledné MČR 2019 sme nehrali 2-3 mesiace spolu vôbec a hralo sa nám lepšie, ako keby makáme dennodenne. Každý bol fresh a sústreďoval sa na svoj gameplay a aim a povedali sme si, že keď to ma byť posledný zápas, lebo naša tímová morálka nevyzerala najlepšie, tak sme každý ukázali svoje kvality a porážali s prehľadom tímy ako bola eSuba, ktorá bola týždeň pred MČR na bootcampu a mali všetci 100 hodín za dva týždne. Takže aj ten veget ma svoje kvality. (smiech)

ZEDc

Pojďme už ale k CEE Champions. Brali jste to jako velký úspěch, že jste se dostali mezi TOP 4 CZ/SK týmy?

Boli sme strašne radi, keď sme tam postúpili. Vtedy bol ten zlom, kedy sme odkopli to naše nešťastie a vo finále sme porazili Entropiq 2:0. Samozrejme nie je jednoduché na psychiku, prehrávať dôležite zápasy, ako sme to mali predtým, ale ten zlom príde, vždy na to sa nesmie zabudnúť.

Taková příležitost pro týmy ze střední a východní Evropy o 15 tisíc dolarů je hodně super, co?

Podľa mňa je to dosť zaujímavé, sa ukázať, pre tie menej známe tímy. Verím tomu, že v TOP 4 uvidíme nejaký náš CZ/SK tím.

Co obecně říkáš na konkurenci v turnaji? Postup ze skupiny jste si zajistili nejvíce hladce ze všech týmů.

No, pravdupovediac sme mali dosť jednoduchého pavúka, keďže sme hrali proti menej známym tímom, kde mali chalani aj level 7 na Faceite. Plus do toho tam boli nejaké mixy, takže to bolo dosť clean a uvidíme, ako to bude v play-off.

Když tam není tolik známých týmů, dokážeš si představit, že budete bojovat o nejvyšší příčky?

Ako som už povedal vyššie, verím tomu, že TOP 4 tam od niekoho z chalanov padne a bol by som rád, keby sme to my, alebo niekto z CZ/SK vyhral.

Vaše největší mezinárodní zkušenosti jsou dlouhodobě z ESEA ligy, je na přípravu CEE Champions podobný?

V ESEA lige sa väčšinou proti tým „ťažším“ súperom aspoň kúsok pripravíme, aby sa nepovedalo. Fida urobí tu čiernu robotu a napozerá tie dema. (smiech) V CEE Champions tomu nebude opak a nezahodíme to len tak.

Před týdnem jste vyhráli MSR a před pár dny jste postoupili daleko v kvalifikaci na IEM Peking. Graduje vaše forma podobně jako loni na MČR?

MČR som už tiež zmienil, ktoré bolo dosť haluz. Uvidíme, ako to bude padať v zápase, keďže u nás rozhodujú malinke chyby, ktoré nás väčšinou stoja zápas. Musím ale povedať, že teraz nám to dosť strieľa.

Chtěl bys něco na závěr vzkázat komukoliv z domácí scény?

Chcem poďakovať každému, kdo sa aspoň kúsok pozrie na našu hru a povie si, že ECLOT hrajú fakt pekne, aj na to, že nemajú rovnaké podmienky ako full-time tímy v našom okolí. A je celkom smutné, že na to, aké solídne výsledky sme ukazovali minulý rok, tak stále sme pre ľudí a komentátorov ten underdog tím, aj obzvlášť na to, aké tímy pravidelne porážame. Peace!

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.