Přejít k hlavnímu obsahu

DEV7L: Díky queztonovi hrajeme jako tým

10. 11. 2016 | 16:55 Counter-Strike 2
ROG.eXtatus je dlouhodobě nejlepším tuzemským týmem na poli CS:GO. Roli favorita dokázal tento celek potvrdit i na MČR 2016, a i přes nelehkou cestu turnajem si poradil se všemi nástrahami a ustřílel si pro sebe zlaté medaile. My pro vás máme přichystaný rozhovor s kapitánem týmu ROG.eXtatus - Patrikem "DEV7L" Stuchlíkem. 
Výchozí obrázek

ROG.eXtatus je dlouhodobě nejlepším tuzemským týmem na poli CS:GO. Roli favorita dokázal tento celek potvrdit i na MČR 2016, a i přes nelehkou cestu turnajem si poradil se všemi nástrahami a ustřílel si pro sebe zlaté medaile. My pro vás máme přichystaný rozhovor s kapitánem týmu ROG.eXtatus - Patrikem "DEV7L" Stuchlíkem. 

Schylovalo se k největšímu překvapení v CS:GO turnaji. Česko-slovenské jedničky z týmu ROG.eXtatus prohráli úvodní zápas podniku proti ECLOT Gaming a v zápase proti Majestic Lions prohrávali 1-0 na mapy a 14-11 na mapě druhé. Hráči se ale nepoložili, vstali z mrtvých, dokázali zápas otočit a následně i postoupit do play-off, když si ve dvou mapách poradili s týmem Inside Games MSI. V semifinále jsme byli svědky skvělé bitvy, ve které proti eXtatusu nastoupila eSuba.INTEL, což je v současnosti asi nejlepší tuzemský Counter-Strike zápas, který máme možnost sledovat. DEV7l a spol. tuto zkoušku zvládli a porazili eSubu po napínavém průběhu 2-1. Finále proti Teamu Universe nám nabídlo už pouze poklidnou výhru eXtatusu a čtyři hráči tohoto týmu se tak mohli radovat z obhajoby titulu na MČR (KETUBOR loni zvitězil v pozici coache). 

ROG.eXtatus

Hlavní stage a tým ROG.eXtatus v akci

Zdravím Patriku, po roce ses znovu postavil na nejvyšší stupínek a vyhrál Mistrovství České republiky v Counter-Strike: Global Offensive. Jaké máš v sobě nyní pocity a dokážeš říct, kterého titulu si ceníš více?

Ahoj, rozhodně si cením obou titulů, ale první titul ve finále 2015 proti eSubě jsem si užil nejvíc. Snad se mi podaří s klukama příští rok hattrick, to by byla paráda.

Hraješ v týmu s legendou, jakou je KETUBOR, s queztonem, který vyhrál ESEA Premier Finals či Copenhagen Games. Čím to, že jsi kapitánem zrovna ty? Je to tvou in-game rolí, kterou v ROG.eXtatus zastáváš?

Máš pravdu, s KETUBORem hraju už rok v týmu, je to jediný hráč, s kterým takhle dlouho hraju. Je to skvělý kamarád a úžasný člověk, který nám pomohl jako nikdo. Tento rok získal titul jako hráč, což pro něj znamenalo opravdu hodně. Zasloužil si to. S queztonem se znám už nějaký ten pátek, ještě když jsem hostoval zápasy v nEophyte, a to je už vážně dlouhá doba. Je to skvělý hráč a kamarád a dokázal už na naší nebo i EU scéně hodně. Po přestupu k nám se queztone ujal role in-game leadera a myslím, že se mu tady nikdo rovnat nemůže. Já se můžu víc soustředit na svou roli ve hře. Role kapitána jsem se ujal v nové sestavě eXtatus, ještě když s námi hrál Okko, a takhle to zůstalo, i když jsme s klukama vzali queztona místo Okka. Předtím jsme měli uplně jiný styl hry, než jako máme nyní. Teď díky queztonovi, který je in-game leader, hrajeme jako tým. Stále je ale potřeba se zlepšovat.

Teď k samotnému turnaji. V zápase proti Majestic Lions jste se ocitli dva body od vyřazení z MČR na posledním místě. Jaká byla v týmu nálada? Byli jste stále ledově klidní a plní odhodlání, nebo se už do vašich hlav pomalu vkrádala panika?

V základní části skupin jsme byli přehraní z bootcampu a každý si dělal, co chtěl. Nějak nám to nemyslelo a nedělalo se to, co se mělo dělat. Věděli jsme o tom, že musíme ten cobblestone za stavu 8-13 vyhrát, a tak jsme prostě začali hrát jak máme a vyhráli 16-14. Tuhle facku jsme přesně potřebovali a potom už jsme hráli jako tým a podařilo se nám porazit jak Inside Gaming, tak i následně eSubu v semifinále. Myslím, že zrovna tenhle zápas byl finále MČR 2016.

ROG.eXtatus v týmovém objetí

ROG.eXtatus ukázali v turnaji charakter a psychickou odolnost

Pamatuješ si, kdy ve vašich výkonech nastal zlom? Kdy jste naplno nastartovali motory, začali jste posílat headshoty a řekli si, že tenhle turnaj prostě vyhrajete, ať to stojí, co to stojí?

Začalo to hned po zápase proti Majestic Lions. Uvědomili jsme si, že jsme málem vypadli a že musíme začít hrát. Potom nás čekal další zápas proti Inside Gaming a tam jsme ty motory nastartovali a začali hrát přesně naši hru.

Nejužitečnějším hráčem turnaje byl zvolen čtrnáctiletý talent David „frozen“ Čerňanský, jenž na turnaji nezahrál prakticky jedinou špatnou mapu. Jak si vnímal jeho přínos pro tým na MČR ty ze svého kapitánské můstku, souhlasíš s výběrem MVP, a jak odhaduješ jeho budoucí kariéru? Bude to nový slovenský GuardiaN?

Frozen je neskutečný mladý talent a na turnaji hrál skvěle jako vždy. S vybráním MVP naprosto souhlasím, nikdo se mu tam rovnat nemohl. Pokud bude hrát tak, jako hraje teď, i v budoucnu, tak o něm určitě uslyšíme. Frozen má ještě hodně času, přece jenom má teprve 14 let, ale už v tomhle věku s náma dokázal získat 2 tituly z MČR a 1 titul na MSR. Uvidíme, jak se mu bude dařit i nadále. Pevně věřím, že mu tato forma vydrží a bude rozdávat to, co rozdává stále.

Jak jsi byl spokojen se svým individuálním výkonem v turnaji?

Popravdě, nehrálo se mi nejlíp a nějak se mi nedařilo podávat výkony, jaké podávám na jiných akcích. Samozřejmě jsme vyhráli jako tým a to mi stačí.

Ty jsi teď dvojnásobným vítězem MČR, příští rok budeš moci zaútočit na zlatý hattrick. Trojnásobné vítězství - to je něco hodně speciálního. Jedním z mála komu se to povedlo, je Ivan „Dev1“ Lazarov, který byl před finálovým utkáním v CS:GO jmenován do Síně slávy česko-slovenského esportu. Jak se ti líbí tento nový projekt, který PLAYzone vytvořil, a dokážeš si představit sám sebe, jak za pár let tuto cenu přebíráš?

Tento projekt je skvělý a jsem rád, že i u nás se něco takového mohlo vytvořit. Rozhodně bych se rád připojil k Dev1mu a taky se dočkal takovéhle pocty. Tohle musí být neskutečný okamžik, když si představíte, jak dlouho hrajete tuto hru a pak dostanete takovéhle ocenění. To je "rare" věc jako žádná jiná. Představit si, že takovou cenu přebírám, je úžasný pocit a v mojí kariéře by to znamenalo něco opravdu neskutečného. Snad se nám to s klukama podaří a příští rok dáme zlatý hattrick, určitě dojdeme ještě v silnější formě než teď.

Semifinále ROG.eXtatus vs. eSuba.INTEL

Semifinále ROG.eXtatus vs. eSuba.INTEL mělo vynikající atomosféru

Jak se ti líbila organizace MČR a hlavní stage? Vidíš nějaké rezervy, na kterých je třeba ještě do budoucna zapracovat?

Organizace byla parádní, tam nebylo na co si stěžovat. Co se týče diváků, jejich podpora nám dodala sílu a mohli jsme z toho čerpat energii. Stage byla parádní a bylo opravdu hodně místa, takže jsem si neměl na co stěžovat. Rozhodně bych ale příště na stage místo 27palcových monitorů dal 24palcové, protože mně osobně se na tom nehrálo dobře a nemohl jsem podávat takové výkony, jaké jsem sám chtěl. Na takovýchto akcích určitě 24palcové monitory, stejně jako všude jinde.

Jakým způsobem tě podporuje v tom, co děláš, tvá rodina? Dívaly se třeba rodiče s babičkou a dědou doma na stream?

Moje rodina mě podporuje, dřív to tak ale nebylo, když jsem hrával jen "forfun" a teprve se zlepšoval, abych něco dokázal. Tehdy to brali jako ztrátu času a škola byla u nich na prvním místě, což se o mě říct nedalo. Rodičům jsem říkal, že jednou něco dokážu a dokonce se touhle hrou budu i živit. Momentálně mám největší podporu od mamky, která mi už tenkrát dávala prostor se zlepšovat. Za to jí moc děkuju.

Líbila se ti pofinálová afterparty v Tribunalu, popřípadě oslavili jste to s klukama ještě nějak sami?

V Tribunalu bylo tolik lidí, že se čekalo na drink 30 minut, takže nic moc. Potom jsme se sešli s klukama, pokecali a samozřejmě i zapili vítězství.

Co říkáš na momentální stav naší scény? Týmy jako ECLOT nebo Universe dokázali svými výkony velmi překvapit. Vyrovnávají se rozdíly mezi týmy?

Popravdě ani nevím, protože skoro každou LANku hrajeme ve finále proti eSubě, takže srovnáváme síly hlavně mezi sebou. Universe zahráli dobře a dokázali, že pokud budou hrát a trénovat, tak by u nás mohli ještě něco předvést, stejně jako teď na MČR. Momentálně je u nás blbé, že se mění sestavy a jsou nepokoje v týmech. Já věřím, že se najdou správné pětky, které budou trénovat každý den, a že za nějakou dobu tady budeme mít více takových soupeřů, jako je eSuba.

ROG.eXtatus vítězí na MČR

Po skvěle zvládnutém finále proti Teamu Universe mohla propuknout vítězná euforie 

Co čeká ROG.eXtatus v nejbližší době? Na jakých offline akcích a v jakých online turnajích vás můžeme v následujících týdnech sledovat?

Momentálně budeme hrát nějaké kvalifikace, samozřejmě QuickShot Areny nebo Gauntlet Fight for the Crown. Nejbližší offline akce je ROG Finals 11 (17.-18. prosince, pozn. red.), o dalších zatím nevím.

Jaké jsou tvé vlastní kariérní cíle v CS:GO? Jsi zcela spokojen s tím, že jsi součástí nejlepšího tuzemského týmu, nebo máš ambice prorazit i na zahraniční scénu?

Rozhodně jsem spokojen, že jsem v týmu, který je u nás momentálně nejlepší. Moje kariérní cíle jsou dostat se na velkou akci jako je major, popřípadě zahrát si offline na profesionální scéně a dokázat, že umím střílet i tam.

Velice ti děkuji za rozhovor, ještě jednou gratuluji k vítězství na MČR 2016 a přeju spoustu dalších úspěchů v budoucnu. Teď máš ještě prostor na to pozdravit své fanoušky, případně se podělit o cokoli, co ti leží na srdci.

Děkuju moc, chtěl bych všem strašně moc poděkovat, že nás podporujete a dodáváte nám energii, ať už streamech, nebo přímo na akcích. Jak říkám pořád, diváci jsou jako šestý hráč týmu a jejich fandění jen umocňuje naši radost z vítězství. Každý turnaj si díky ním o to více užijeme. Díky moc!!!