Přejít k hlavnímu obsahu

GuardiaN: BO5 finále je pre hráča perfektné

4. 3. 2018 | 16:49 Counter-Strike 2
Finále je za rohem a než se pustíme do první mapy tohoto best-of-five finále jednoho z nejpopulárnějších turnajů celého roku, popovídali jsme si o celé řadě témat s jedním z aktérů celého zápasu, slovenským odstřelovačem Ladislavem "GuardiaN" Kovácsem z týmu FaZe Clan.Ahoj GuardiaNe. Jak se ti zatím hraje v Katowicích? Cítíš vítěznou formu?
Výchozí obrázek

Finále je za rohem a než se pustíme do první mapy tohoto best-of-five finále jednoho z nejpopulárnějších turnajů celého roku, popovídali jsme si o celé řadě témat s jedním z aktérů celého zápasu, slovenským odstřelovačem Ladislavem "GuardiaN" Kovácsem z týmu FaZe Clan.


Ahoj GuardiaNe. Jak se ti zatím hraje v Katowicích? Cítíš vítěznou formu?

Zo začiatku som necítil víťaznú formu. Začali sme ťažko a začal som aj ja ťažko hrať. Teraz už to cítim, lebo už je pred finále a všetko sa hrá naplno.

Na místě je také dost českých a slovenských fanoušků. Vnímáš to, pomáhá ti to nějak? Jsou díky tomu pro tebe Katowice speciálním turnajem?

Katowice sú špeciálnym turnajom tak či tak, lebo aréna a tí diváci sú famózny a je to pre mňa asi najlepší turnaj na svete, ktorého sa môžeš zúčastniť ako hráč. Čo sa týka fanúšikov, tak keď hráš, tak to nevnímaš, či sú to slovenský, český alebo americký, poľský či hocijaký fanúšikovia. Ty iba počuješ, že kričia "FaZe Clan" alebo tvoje meno a vnímaš to iba po hre alebo pred hrou. Keď hráš, moc toho nepočuješ, ale vnímaš tu energiu, ktorú ti dávajú.

Ve čtvrtfinále jste si zopakovali Major finále proti Cloud9. Opět jsme viděli 3 mapy a prodloužení na té poslední, na Infernu, ale teď to dopadlo líp ve váš prospěch. Co rozhodlo?

V prvom rade, hrať proti Cloud9 je veľmi ťažké, neviem prečo. Ako ste videli včera proti Astralis, ta hra bola o veľa ľahšia. Možno je to preto, že americké tímy majú nejaký ten unikátny štýl hry, ktorý sa nedá čítať tak ľahko.

Na Inferne rozhodlo to, že sme sa nevzdali do posledného momentu. Prehrávali sme 14:12, mňa to vyhodilo z hry, tam sa to reštartovalo, bolo dôležité zostať pokojný a nezačať rageovat alebo niečo také. Rozhodlo to, že sme zostali pokojný po celú hru, aj keď sme prehrávali 18:15 a bolo to 1v1, kde som zostal ja. Bolo to trochu o šťastie, keby som netrafil, tak ako som trafil, tak by sme prehrali.

Semifinálový zápas byla repríza loňského finále. Byli kluci, co to zažili loni, o to více nahecovaní? Co říkáš na sestavu Astralis s Magiskem?

Nová zostava je veľmi silná, ale určite potrebuje viac času trénovať. Magisk je veľmi dobrý hráč a myslím, že aj lepšia náhrada Kjaerbyeho, ako predtým mali. Magisk a to, že dupreeh hrá rolu Kjaerbyeho, sa im veľmi hodí. Potrebujú viac času, ale v tejto hre sme ukázali, že sme o veľa silnejší.

Hrať proti európskému tímu a hrať proti Astralis je určite o niečo lepšie, tak isto, ako pre mňa, je to aj pre ostatných. Pre karrigana, ako pre Dána, je to pekné ukázať, že je najlepší z krajiny alebo hrá za lepší tím. A tak isto pre mňa, hral som s nimi veľa veľakrát v play-off alebo vo finále za Na`Vi. Je to sladké vyhrať proti takému tímu, Astralis je stále top tím, len potrebujú viac času, neukázali všetko, čo môžu a dúfam, že ešte ukážu.

Dnes hrajete proti fnatic, jak jste se na ně připravovali? Bude zápas rozdílný oproti vaší prohře ve skupině? Co je podle tebe jejich nejsilnější stránka, když se dostali až do finále?

Brať do úvahy zápas v skupine je ťažké, lebo mali sme veľa problémov. Určite boli (fnatic) lepší v tom zápase, lebo sme neboli pripravení, tak ako by sme mali. Tak isto aj rain bol chorý, posledné dva dni už je v poriadku, čiže problém bol v tom, že keď bol chorý, tak to aj nejak preniesol na ostatných hráčov psychicky. Komunikácia v tej hre nebola, nebol ani nejaký ten tímový duch. Nemôžeme sa na to vyhovárať, oni boli lepší, ale aj my sme tak isto ukázali všetko, čo sme mohli, ale vo finále to bude určite iné. Každý je na sto percent zdravý a fit a na sto percent ukážeme našu najlepšiu hru.

Zatímco minulý rok jste scéně dominovali vy, SK a Astralis, tento rok je to mnohem vyrovnanější – 3 turnaje vyhrály 3 různé týmy, a ani jeden ze jmenovaných. Čím to je?

Ťažko povedať, čím to je. My sme v tejto novej zostave sme hrali tuším deväť finálových hier, z toho štyri alebo päť sme tuším vyhrali, takže my máme lepšie úspechy ako tie ostatné tímy, aj keď neviem prečo, ale stále keď sa objavíme vo finále, nejak to chokeneme a nevieme ho vyhrať. Čo sa týka ostatných tímov, ta scéna je vyrovnaná, môže vyhrať hocijaký tím, ako ste videli, aj Cloud9 nás porazili vo finále Majoru alebo mousesports, ktorí vyhrali StarLadder.

Ta scéna je viac vyrovnaná, ako bola minulý rok. To boli dva, tri tímy, niekedy až päť tímov, ale nie na dlhú dobu. V dlhodobom termíne by som povedal, že SK boli najlepší, teraz upadli, to neviem prečo, možno je to zmenou zostavy. Čo sa týka nás, tak si myslím, že ešte máme čo ukázať, my tak isto ešte stále nie sme stopercentný tím. Možná máme na sto percent lepší skill ako hociktoré iné tímy, ale stále ta mentalita nie je taká silná, ako by mala byť. Stále vieme prehrať finálový zápas, aj keď vyhrávame 15:11 na poslednej mape. My máme na čom pracovať a čo sa týka ostatných tímov, tak si myslím, že mousesports majú na čom pracovať a do budúcna ešte určite vyhrajú nejaký ten turnaj, možná aj viac. Astralis tiež majú svoj čas, len potrebujú po zmene nejaké tie týždne, a možno ešte Na`Vi, hráli na StarLadderu perfektne a porazili aj nás, ťažko povedať. Scéna je vyrovnaná a hocikto môže vyhrať hocijaký turnaj.

Co říkáš na aktuální situaci Virtus.pro? Už podruhé v řadě se nedostali na domácí stadion. Taky to vidíš tak, že přijdou kromě TaZe ještě další změny? Pasha sám včera řekl, že po příštích Katowicích ukončí kariéru a to pro něj na nadcházející rok bude největší motivace.

V prípade pashi je to možno aj pochopiteľné, má dve deti, teraz sa mu nedávno narodilo ďalšie dieťa, ale inak neviem, prečo takto hrajú. Oni majú všetko k tomu byť najlepší, majú všetko k tomu vyhrávať turnaje, ale nejak im to nefunguje, možno nejaké interné problémy medzi hráčmi alebo kto vie. Ťažko povedať.

Viděli jsme oznámenou spolupráci FaZe s fotbalovým klubem Legiou Warszawa. Víš o tom něco více, nebo to jenom bereš jako další logo na dresu? Je to pouze pro Katowice?

Je to iba pre Katowice a bolo to iba pre play-off, lebo majiteľ FaZe je kamarát s majiteľom Legie Warszawa, čiže viac menej taký kamarátsky ťah.

Myslíš, že i díky tomu budete mít v hledišti větší podporu vy nebo fnatic?

To neviem, pretože čo sme čítali, tak sa na Legiu hovoria iné veci. Nie som si istý, dúfam že hej. Ja si ale myslím, že máme fanúšikov dosť v tejto aréne, včera to ukázali, ukázali to aj predvčerom proti Cloud9, takže si myslím, že aréna nám fandí asi najviac.

Dneska uvidíme BO5 finále. Máš to radši než BO3 nebo ti přijde jako ztráta času?

Pre hráča je to určite lepšie, viac si zahráš vo finále. Nie je to také, že prehráš dve mapy a ideš domov. Je to dobré, keď sú dlhé hry, ale tak isto, ak sa pozrieme na čas, začína to o piatej a ak bude päť dlhých máp, tak sa to môže skončiť aj o jednej, o druhej v noci. To už bohužiaľ nie je najlepšie, tak dúfam, že to bude 3:2, aby diváci mali čo vidieť a aby to nebolo tak dlhé, aby o tej desiatej, jedenástej ísť domov. Pre mňa ako hráča je to perfektné, ale dúfam, že to bude perfektné aj pre divákov. 

A nakonec stejná otázka jako na dennise: Kterou mapu by měl nahradit Dust2?

Momentálne najviac nenávidím Inferno, nie že nás tam každý poráža, ale lebo sa ta mapa ťažko hrá. Ak by odišlo Inferno a prišiel by Dust2, tak by to bol pre nás momentálne perfektný map pool.


Pokud preferujete formu videorozhovoru, v plné délce jej naleznete na našem Facebooku.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.