Přejít k hlavnímu obsahu

KAPARZO: oskar bude hrát!

2. 8. 2016 | 22:22 Counter-Strike 2
Na slovíčko jsme si vzali kapitána české reprezentace, ikonu, streamera a aktuálně jednoho z nejlepších AWP hráčů celé scény, Davida "KAPARZO" Lacinu.
Výchozí obrázek

Na slovíčko jsme si vzali kapitána české reprezentace, ikonu, streamera a aktuálně jednoho z nejlepších AWP hráčů celé scény, Davida "KAPARZO" Lacinu.

Kromě toho, že se v poslední době vrátil do základní sestavy týmu eSuba.Intel, dokázal v zahraniční udělat pořádný krok kupředu, který by ho mohl v roce 2017 nasměrovat na Západ, odkud je už blíže k velkým turnajům. Aktuálně nás, fanoušky a komunitu, zajímá ale nejvíc výběr hráčů do reprezentace Česka, jenž se poprvé v historii bude muset probít do hlavního turnaje The World Championship od E-Frag.net už z prvního kvalifikačního kola.

V poslední době se ti zase daří, ne? Jsi zpět v eSubě, máte za sebou vítězství na Skylla turnaji, jednoznačně jste zvítězili na ESL turnaji GO4CS:GO a v lize jste druzí za eXtatus. Můžeme očekávat další útok na mistrovský titul, triumf na ICL a takovéto "svezení" na vítězné vlně? Poslední vítězství vás museli hodně nakopnout.

Ahoj všem! Ano, ačkoliv posledních 14 dní zaskakuji za Frediho, nechaváme tomu s týmem volný průběh, co a jak bude dál. Výhra v tolika turnajích a dobré výsledky v posledních dnech mě velice uspokojují. Vypadá to že jsem zase ve formě.

Kromě toho, že ses přidal k eSubě, jsi měl i nějaké zahraniční nabídky. Sám jsi streamoval zápas ESL Pro Series (Benelux). Jak ti ta štace dopadla? Co jsem koukal, tak se ti dařilo.

Byl to celkem slušnej tým, kde jsem potkal fakt v pohodě lidi. Naučil jsem se tam zase něco nového, co můžu teď použít. Kvalifikovali jsme se hned prvním vyhraným turnajem do ESL Pro Series a bojovali jsme potom v lize o LAN finále. Nakonec jsem ale byl vyměněn, protože jsem klukům oznámil, že den před EPS LAN finále se budu teprve vracet z dovolené. Kluci ale chtěli ještě před lankou bootcamp v Amsterdamu, na který jsem logicky bohužel nemohl. Bylo to od nich rozumné, protože nevím, co bysme zahráli po čtrnáctidenní pauze. Nakonec kluci obsadili na LAN finále krásné 2. místo a ještě jednou bych jim touto cestou rád poděkoval.

A co další sezóna? Uvidíme Kaparza opět v zápasech mimo CZ/SK scénu? Měl jsi vlastně i nějaké jiné nabídky poté, co jste se "rozpadli" v eXtatus?

Další sezónu se uvidí, pokud mi dopadne investor, tak se tu na naší scéně stane něco velkého, co tu ještě žádný tým neměl. Už delší dobu se snažím něco takového tady připravit, tak snad to klapne. Ale zkoušel jsem hrát v zahraničí v několika týmech, od kterých jsem dostal invite, protože hledali awp nebo in-game leadera. Byl jsem ale vždy jako jediný cizinec v týmu a po nějaké době se tým vždy rozhodl, že nechce měnit rodilý jazyk na angličtinu. Vzal jsem si z toho ale jen to dobré, hlavně zkušenosti a nový play style.

A prozradíš, které týmy měli o tebe zájem? Tím, že hledáš investora, asi skládáš nový tým. Kdo v něm bude figurovat?

Řekl bych, že toto by mělo zůstat v tajnosti. A kdo o mě měl zájem, si taky nechám pro sebe. Třeba příjde další šance.

KAPARZO se na I. LAN finále PLAYzone lig představil jako hráč týmu Gunrunners (Foto: Radek Vebr - PLAYzone.cz)

Vraťme se ještě na chvíli 2 měsíce zpět - Jak jsi byl spokojen se svým výkonem na LAN finále PZ lig? V úvodním utkání jste prohráli s Majestic Lions a poté s eSubou i přesto, že jste týden předtím vyhráli TopGaming ligu. Tam jsi předvedl úplně GOD mode.

Tak v Re-Loadu to byla úplně jiná sestava. Tam se mi hrálo fakt dobře a byl jsem celkem dobře připraven individuálně. PLAYzone LAN finále začalo fakt nešťastně. Nejdřív si jEkYL zlomil ruku, načež s náma musel zápasy odehrát nugget. Byla to škoda, protože jsem tý sestavě věřil, ale už po první mapě jsem tak nějak v sobě cítil, že to nemůžeme vyhrát a tohle dopadne hodně špatně. A dopadlo to tak, jak to dopadlo. Skončili jsme čtvrtí, nicméně já byl rád, že jsem si mohl zastřílet a pokecat s klukama.

Teď jsi kapitánem reprezentace a všechny asi zajímá to nejdůležitější. Jak je to s oskarem? Bude hrát?

Kapitán měl být právě Tomáš, ten ale původně odmítl a k vedení repre jsem se opět dostal já. Jak víte, Oskar ze začátku vůbec hrát něchtěl, ale nakonec řekl, že hrát bude tak jsem sám zvědav, jak to všecko dopadne. Už za pár dní se dočkáme losování QR1 a pak bude oznámen přesný termín a čas zápasu, se kterým nepůjde manipulovat. Pak už to bude jen o tom, jestli se tu sejdeme nebo ne. Proto je v sestavě více lidí, jak se tu všichni u novinky divili, že jsem vybral celou fotbalovou jedenáctku.

A jak jsi vybíral hráče?

Invite jsem rozdával podle aktivity a taky podle toho kdo si to zaslouží. Bral jsem v potaz kdo celý rok hrál, jezdil na lanky a správně reprezentoval svůj tým. Takže ten, kdo si dal na půl roku pauzu a teď bručí, že tam není, tak ať se nezlobí, ale repre je tak trošku za zásluhu.

To rovnou navazuje na moji další otázku. Jak ty přistupuješ k dresu reprezentace (z pohledu hrdosti). Po loňském "fiasku" s Islandem se letos očekává minimálně postup do základních skupin.

Pro hráče by to měla být čest reprezentovat. Minulý rok přišlo nové pravidlo, nebyl stanovený čas a datum, nedalo se tak trénovat, maximalně individuálně. Tři hodiny před zápasem jsem sám nevěděl, kdo k zápasu nastoupí, protože pár lidí bylo v práci a nikdo nevěděl, jestli to domů stihne. Snad tento rok to bude o něco lepší. Nebral bych minulý rok jako fiasko. To, že jsme Island porazili 16:1 na Infernu a pak prohráli 2 mapy, to se stane. Island pak ukázal i svoji sílu na CPH Games, kde poslal nEophyte domů. Není to tak, že se řekne Island a měl by to být slabý soupeř.  Vždyť postoupili ze skupin až do play-off. Nebude to tak snadné, dostat se skrz QR1 a QR2.

Taková obligátní otázka, komu by ses chtěl vyhnout v QR2?

Jako každý kapitán bych si přál co nejlehčí los. Trochu se bojím Ukrajiny, Turecka nebo Velké Británie, naopak bych rád uvítal los v podobě Lotyšska, Rumunska nebo Srbska. Ale los je los, takže my budeme bojovat s každým týmem, který nám přijde do cesty.

Máš už teď nějakou představu, kdo by měl hrát v základní sestavě? Přemýšlíš o nějaké taktice? Tím, že bude hrát oskar, můžeme nejspíš očekávat taktiku alá SK Gaming - dvě AWP, které budou deptat soupeře z precizně naučených pozic. Budete mít po ruce nějakého trenéra, nebo to vidíš na to, že to ukoučuješ ze své pozice IGL a kapitána?

Měl jsem představu vstoupit do turnaje v plné síle. Tedy oskar, DEV7L, oKKo, fredi, a já. Ale jak jsem psal, může se stát, že termín nebo čas nebude někomu z nich vyhovvoat a do sestavy se tak nakonec třeba dostane i beastik nebo BLUEE. Bohužel Fredi teď poslední dobou nehrál, tak snad začne, kvalitami do reprezentace patří, jsem ale připraven ho nahradit.

Jak ale můžeš vidět v sestavě jsou čtyři jména, jejichž hlavní silou je AWP. Jsem si ale jist, že všichni dokážeme zahrát neskutečné hry i s puškami a společně to nejen po taktické, ale i té aimové stránce bude paráda. V dnešní době by měl hráč umět hodit každý smoke na mapě, takže taktiky budeme řešit, až se bude blížit zápas, a domluvíme si základní signály.

Už jsi s hráčema nějak mluvil víc? Tím myslím, jestli si s nimi probíral i možné osobní problémy mezi nimi. Jak je známo, někteří hráči se v komunitě nemají rádi. Počítáš i s touto možnou variantou?

S hráčema jsem mluvil jen o sestavě jak by měla vypadat. Zbytek by měl být popřípadě připraven naskočit tehdy, když je povoláme. A jestli se někdo má nebo nemá rád by mělo jít v danou chvíli stranou. Pokud mám hrát pro úspěch udělám pro to cokoliv. To je i jedna z velkých chyb tady u nás. Dalo by se tu poskládat tolik kvalitních týmů, ale vždy se najde taková ta standartní situace - "toho nemám rád, s ním nehraju". Doufám, že se tomu v reprezentaci vyvarujeme a předvedeme ten nejlepší výkon, jaký můžeme.

Davide díky, tobě i celé reprezentaci budeme držet palce a těšíme se na to, co všechno se bude kolem reprezentace dít. Určitě vás budeme sledovat, budeme vám fandit a doufáme, že neskončíte v QR1 nebo QR2 a užijeme si spoustu vítězných pozápasových rozhovorů!

Děkuji za sebe i za kluky. Snad se nám povede dostat do skupin a těším se na další rozhovory. Ty, kteří by nás rádi podpořili, tak určitě lajkujte naše socialní sítě, kde se třeba dozvíte ještě nějaké informace, nebo zavítejte na naše streamy. Pokud se chystáte psát nějaké komentáře, tak si nejdříve rozmyslete, jestli ho chcete odeslat. Aby se z toho nestala klasická CZ/SK cancer hádanice o ničem.

Štítky: Kaparzo