Přejít k hlavnímu obsahu

Top20 hráčů roku 2014 od HLTV.org (11-20)

11. 1. 2015 | 17:55 Counter-Strike 2
Jako téměř každý rok za posledních pět let, i tentokrát sestavil Petar "Tgwri1s" Milovanovic nejlepší dvacítku hráčů světa, z nichž si prvních deset představíme v následujícím článku.Už od roku 2010 vidíme na HLTV.org pravidelně top20 hráčů roku podle velmi detailních statistik, které nejpopulárnější Counter-Strike web sbírá v průběhu celého předchozího roku.
Výchozí obrázek

Jako téměř každý rok za posledních pět let, i tentokrát sestavil Petar "Tgwri1s" Milovanovic nejlepší dvacítku hráčů světa, z nichž si prvních deset představíme v následujícím článku.

Už od roku 2010 vidíme na HLTV.org pravidelně top20 hráčů roku podle velmi detailních statistik, které nejpopulárnější Counter-Strike web sbírá v průběhu celého předchozího roku.

I tentokrát jsme se dočkali žebříčku za loňský rok, ve kterém můžeme vidět hlavní jména nejlepší osmičky týmů světa, fnatic, LDLC, NiP, Virtus.pro, Titan, dignitas, Natus Vincere a iBUYPOWER.

Jedenácté až dvacáté místo bylo dnešním dnem oznámeno, prozatím vypadá seznam hráčů podle pořadí následovně:

11. {#Slovenská Republika} Ladislav "GuardiaN" Kovács
12. {#Švédsko} Olof "olofm" Kajbjer
13. {#Polsko} Paweł "byali" Bieliński
14. {#Švédsko} Adam "friberg" Friberg
15. {#Francie} Dan "apEX" Madesclaire
16. {#Dánsko} Peter "dupreeh" Rasmussen
17. {#Francie} Nathan "NBK" Schmitt
18. {#Spojené státy americké} Braxton "swag" Pierce
19. {#Francie} Fabien "kioShiMa" Fiey
20. {#Dánsko} Nicolai "device" Reedtz

 

20. {#Dánsko} Nicolai "device" Reedtz

Reedtz se do žebříčku dostal jen velice těsně, mladý talentovaný hráč týmu dignitas se po minulém roce dostal do aktivního a kvalitního týmu, který se v průběhu roku potvrdil jako jeden z nejlepších osmi týmů na světě.

V jednu chvíli byli právem považováni mezi nejlepší čtyřku, na čemž měl teprve devatenáctiletý Reedtz velkou zásluhu. Jeho vrcholový bod je natolik vysoko, že by se mohl rovnat s nejlepšími hráči světa, avšak je také známý velkým nedostatkem.

Dignitas totiž nikdy nedosáhli dále než do semifinále - přestože dvě z nich byly na $250,000 turnajech EMS One Katowice a ESL One Cologne - a velkým důvodem pro to byly nedostatečné výkony Reedtze. Vždy, když šlo do tuhého, najednou Reedtz téměř zmizel z mapy a jeho výsledky z předchozích fází turnaje jakoby neexistovaly.

I tak se ale - přestože těsně - dostal do nejlepší dvacítky hráčů, obzvláště díky právě jeho vrcholu, druhému nejlepšímu ratingu na de_inferno a skoro až neuvěřitelnému ratingu 1.36 na CT stranách. Bohužel však tým za rok 2014 odehrál více Teroristických kol, kde byl Reedtz druhým nejhorším hráčem s ratingem 0.87.

 

19. {#Francie} Fabien "kioShiMa" Fiey

Fiey za rok 2014 prošel celkem třemi týmy - Clan-Mystik, Epsilon a od září jeho doposud nejlepší tým, LDLC. S Clan-Mystik však odehrál jediný turnaj, první major roku EMS One Katowice, kde vypadl už ve skupinách, i přesto však na tomto turnaji byl druhým nejlepším hráčem svého týmu.

V Epsilon - už s Richardem "shox" Papillonem místo Kennyho "kennyS" Schruba, kteří si vyměnili místa v Titan - si vedl ještě lépe. Hned na prvním turnaji, DreamHack Summer, se umístili na 3. - 4. místě po vypadnutí v semifinále. Fiey k tomu předvedl velmi slušné výkony, k čemuž se přidal jeho nejlepší turnaj vůbec - ESL One Cologne.

Na druhém velkém turnaji totiž - přestože Epsilon vypadli ve čtvrtfinále - vyloženě přejel NiP na de_cobblestone ve skupinách, stejně jako HellRaisers na de_inferno, a skončil s jedním z nejlepších ratingů turnaje, 1.33.

Nedlouho potom proběhlo francouzské promíchání týmů a vznikli LDLC, kam se Fiey dostal společně se svým spoluhráčem Papillonem. S tímto týmem sice patřil k statisticky lepším hráčům, ale vzhledem ke "konkurenci" už rozdíl nebyl zdaleka tak znát. S týmem se však umístili na pódiu šestkrát z šesti - dvě první místa - včetně posledního $250,000 turnaje DreamHack Winter - tři druhá a jedno dělené třetí LDLC posunulo na druhý nejlepší tým na konci roku a s tím se i Fiey dostal na 19. místo žebříčku.

Přestože až na jednu výjimku nikdy vyloženě netahal tým, také téměř nikdy nepropadl ke konci tabulky a stabilně podával slušné výkony v průběhu celého roku, obzvláště na ESL One Cologne, DreamHack Summer, ESWC a DreamHack Winter.

 

18. {#Spojené státy americké} Braxton "swag" Pierce

S jistotou můžeme říct, že jediný Američan v celém žebříčku je teprve osmnáctiletý - dnes však už stálice - Braxton "swag" Pierce. Ten si za rok 2014 prošel dvěma týmy, v první polovině to byli compLexity, v druhé úspěšnější iBUYPOWER.

Titul nejlepšího hráče ze Severní Ameriky si zasloužil hned na několika turnajích. Ještě s compLexity se umístil na bronzové příčce na ESEA Season 15 Global Finals a přestože vypadli s NiP ve čtvrtfinále EMS One Katowice, stále jim upřeli jednu mapu, de_dust2, což bylo z větší části zásluhou Pierce.

Poté opustil compLexity náhle bez dalšího vysvětlování, později se však jeho důvody projevily ve výsledcích jeho nového zázemí v iBUYPOWER pod taktovkou Sam "DaZeD" Marine. 

Po přechodu byla jeho motivace evidentně na vrcholu, hned z prvního turnaje s iBUYPOWER si odnesl jeho první - a jediné - zlato roku, na ESEA Season 16 Global Finals, kde předvedl výkony hodné titulu MVP, s ratingem 1.36.

Přestože Gfinity 3 a druhý velký turnaj ESL One Cologne se jeho týmu příliš nevydařily, na druhém zmíněném (kde se tým zbavil dvojice Marine a Joshua "steel" Nissan) si odnesl ještě vyšší rating, neuvěřitelných 1.43. Bohužel však neprošli ani skupinami a tak jeho výkon zůstává zapomenut.

Hned poté překvapili na FACEIT Season 2 Finals, kde dokonce vyřadili téměř neporazitelné LDLC, což je jejich jediný výsledek mimo grand finále od doby, kdy se složili. Po zbytek roku výsledky nevypadaly o moc lépe, což nakonec vyústilo v návrat Marine.

Pierce si zasloužil osmnáctou příčku převážně proto, že měl jeden z nejlepších ratingů na de_dust2 (třetí místo), byl jedním z nejlepších fraggerů vůbec s průměrnými 0.77 fragy za kolo. K tomu měl za celý rok jediný turnaj s podprůměrným ratingem a jen třikrát z devíti turnajů nebyl nejlepším hráčem svého týmu.

 

17. {#Francie} Nathan "NBK" Schmitt

Brzy po Fiey přichází další hráč dnešních LDLC, Schmitt. Další na seznamu hráčů, kteří za rok 2014 prošli dvěma týmy, v jeho případě Titan a po promíchání francouzské scény LDLC, kteří z celé situace vyšli zdaleka nejlépe.

Schmitt měl s Titan jízdu na horské dráze - druhé a první místo začátkem roku přešlo v absolutní propad na EMS One Katowice, kde vypadli ve skupinách jako jedni z favoritů a velký neúspěch v podobě čtvrtfinálového exitu na Copenhagen Games. 

Problémy Titan pokračovaly i na SLTV StarSeries IX Finals a DreamHacku Summer, ale druhé místo na Gfinity 3 těsně před ESL One Cologne naznačovalo, že by staří dobří Titan mohli být zpátky.

To se však okamžitě vyvrátilo, další propadák ve skupině velkého turnaje pro něj znamenal konec v týmu, přestože na většině turnajů patřil mezi lepší hráče svého týmu, a přechod k LDLC, kde se však pro dvacetiletého Schmitta vše otočilo. 

Vše se však otočilo i v individuálním výkonu, co se poměření se zbytku jeho týmu týká. Vzhledem k tomu, jak úspěšní LDLC v posledních třech měsících byli, se to však dá pochopit. Tento nepoměr (dobré individuální výsledky v Titan, špatné umístění oproti horším individuálním výsledkům ale dobrým umístěním v LDLC) vyústil v jeho 17. umístění obzvláště díky jeho úspěšné Teroristické straně a dobrým individuálním výsledkům na DreamHack Stockholm #1, SSLTV StarSeries a Gfinity 3.

 

16. {#Dánsko} Peter "dupreeh" Rasmussen

Šestnáctkou na žebříčku dvaceti nejlepších hráčů se stala jednička týmu dignitas, Peter "dupreeh" Rasmussen. Stejně jako jeho spoluhráč Reedtz ani on nezměnil zázemí za celý rok, i přes známou nestabilitu dánské scény.

Není to však jediná vlastnost, kterou sdílí s jeho hvězdným spoluhráčem. Ani on totiž nemá dobrý Teroristický rating - dokonce nejhorší z celé dvacítky hráčů. Jeho CT strana však vyvažuje horší výkony na méně preferované straně dnešního Counter-Striku.

S M4kou (ať už M4A1-S nebo M4A4, které v průběhu roku měnil tam a zpět) totiž měl druhý největší počet killů za kolo. K tomu byl mezi úplně nejlepšími hráči CT strany, což také sdílí s jeho spoluhráčem (a také potvrzuje reputaci dignitas jako CT týmu) a na stejné straně vyhrál neuvěřitelných 70% entry duelů - za což si zaslouží třetí místo po dvou sniperech.

Lidé někdy vyvažují jména jako Patrik "f0rest" Lindberg nebo Richard "shox" Papillon, když se mluví o pistolkových kolech, avšak to byl právě Rasmussen, který měl nejlepší rating v prvních kolech strany, kde v průměru měl jeden kill za kolo.

Oproti Reedtzovi však má znatelně lepší výkony ve velkých zápasech ke konci turnaje. K tomu se ukázal ve velmi dobrém světle na turnajích Copenhagen Games, Gfinity 3 (jeden z nejdominantnějších výkonů hráče na turnaji vůbec) a ESL One Cologne.

 

15. {#Francie} Dan "apEX" Madesclaire

Madesclaire je přesným opakem Schmitta, co se týká přestupu v týmech. Francouzská míchačka mu navolila tým Titánů, po většinu roku však hájil jméno LDLC, kde měl i lepší individuální výsledky než u nového zázemí.

S LDLC i s Titány zahrál stejný počet turnajů. První čtyři však obsahovaly i dva $250,000 turnaje, počínaje EMS One Katowice. Tam dokázali přejít přes týmy Vox Eminor a 3DMAX, avšak prohráli s NiP, což jim do playoff nasadilo najeté Virtus.pro, kteří v daném turnaji prohráli jedinou mapu.

I tak byl Madesclaire nejlepším hráčem svého týmu a podobně pokračoval i po celou stáž v LDLC. Pouze na Copenhagen Games zaostával za jedním ze svých spoluhráčů, ale stále měl nadprůměrné výsledky a to, jak se LDLC umístili, stálo z velké části na něm.

Jakmile přišlo ESL One Cologne, viděli jsme na scéně novou verzi Madesclaire. Třetí až čtvrté místo na majoru bylo pro LDLC skvělým výsledkem, přestože měli více než velké šance projít až do grand finále přes šťastné Ninjas in Pyjamas, výherce turnaje. Tam se opravdu předvedl neskutečným ratingem 1.38, čímž se zapsal jako jeden z nejlepších hráčů turnaje.

Poté přišla míchaná a Madesclaire začal zaostávat, co se týká individuálních výsledků oproti zbytku týmu, pravidelně. Stále si však držel kolem třetího místa v týmu, což je vzhledem k jeho hvězdným spoluhráčům Kenny "kennyS" Schrubovi a Hovik "KQLY" Tovmassianovi pochopitelné.

Výsledky týmu však už tak skvělé nebyly, po první výhře hned po sestavení týmu výsledky opadávaly ke třetímu místu na SLTV StarSeries XI Finals, jasné prohře ve čtvrtfinále se svými rivaly LDLC v ESWC a samozřejmě - VAC banu Tovmassiana.

Všechno to napomohlo k tomu, aby Madesclaire nebyl výše než na patnáctém místě, i tak ale patří mezi nejlepší hráče světa, také díky tomu, že má nejlepší rating z major turnajů vůbec - bohužel se však účastnil pouze dvou ze tří, což mu také malinko ubírá na slávě.

 

14. {#Švédsko} Adam "friberg" Friberg

Přestože NiP neměli ani zdaleka tak úspěšný rok 2014 jako 2013, natož 2012, jejich hvězdný first-fragger se dostal na vcelku čtrnáctou příčku, přestože na tom stabilně nebyl tak dobře, jako někteří hráči umístěni za ním.

Ve velkých zápasech a turnajích však předváděl dobré výsledky, o čemž vypovídá i jeho nejlepší turnaj - ESL One Cologne, kde by se dalo říct, že si zaslouží titul MVP turnaje i před jeho spoluhráčem Christopher "GeT_RiGhT" Alesundem.

Když se vrátíme zpátky k začátku roku pro NiP, DreamHack Stockholm měl úspěšný, EMS One Katowice bylo vcelku průměrné, zatímco na Copenhagen Games patřil mezi dvojku nejlepších hráčů NiP.

To stejné se opakovalo i na SLTV StarSeries IX Finals, zatímco na DreamHacku Summer se vrátil do normálu, ale příští dva turnaje pro něj - i pro NiP - byly propadákem. ESEA Season 16 Global Finals a Gfinity 3 ukazovaly na velmi špatnou formu NiP, od kterých se na druhém majoru roku nic neočekávalo.

Bohužel pro týmy Cloud9, LDLC a fnatic, NiP dokázali třikrát v řadě téměř nemožné a dosáhli na první příčku - na čemž měl obrovskou zásluhu právě Friberg. V největších zápasech zabral a byly momenty, kdy jej nedokázal nikdo zastavit. 

Další dva turnaje, DreamHack Stockholm #2 a ESWC ukázaly, že jak Fribergův výkon tak výsledky NiP byly jen dočasné, načež se Robin "Fifflaren" Johansson rozhodl opustit tým a nahradil jej nadějný sniper Mikail "Maikelele" Bill.

Na DreamHacku Winter se ukázalo, že byla náhrada dobrá a pokud se podíváme na výkon Friberga, patřil ke slabšímu nadprůměru, což se od jeho role dá očekávat. Co je ale zajímavé je, že vlastně nepatřil k příliš úspěšným hráčům v entry duelech - dokonce byl pod průměrem s pouhými 43% úspěšnosti.

 

13. {#Polsko} Paweł "byali" Bieliński

Jedna ze tří občasných hvězd Virtus.pro, Bieliński, se na profesionální scéně objevil až ve Virtus.pro, i když se ukázal i například na Prague Challenge v District-Prague v týmu GF-Gaming se svým aktuálním spoluhráčem Janosz "Snax" Pogorzelskim.

Jako nováček se však hned na prvním turnaji EMS One Katowice ukázal v tom nejlepším světle, Virtus.pro díky dvěma novým akvizicím vyhráli celý turnaj a prohráli za něj pouhou jedinou mapu a přímo přejeli NiP v grand finále.

Bieliński pokračoval se stabilními výsledky i nadále, i když někdy nebyly tak přesvědčivé jako na domácí půdě, jeho skvělé turnaje Copenhagen Games a DreamHack Summer jsou proloženy průměrnými na ESEA S16 Global Finals, Gfinity 3 (které Virtus.pro vyhráli), ESL One Cologne a FACEIT Season 2 Finals.

Virtus.pro však téměř bez výjimky pravidelně končili na pódiu a Bieliński skoro vždy patřil nejhůře ke třetímu nejlepšímu hráči týmu po Pogorzelskim a Jaroslaw "pasha" Jarzabkowskim, a co je důležitější - byl jedním z nejstabilnějších hráčů vůbec. 

Kromě toho je jedním z nejlepších hráčů na de_mirage - která patřila k nejlepším mapám Virtus.pro společně s de_train, kde má taktéž velmi vysoký rating - a má pátý nejlepší průměrný rating z major turnajů. 


12. {#Švédsko} Olof "olofm" Kajbjer

Kajbjer je jednou ze dvou akvizicí z LGB, které si fnatic přivlastnilo po rozpadu TEAMGLOBAL, společně s Freddy "KRiMZ" Johanssonem. Za LGB odehrál pouze dva turnaje, jedním z nichž byly veledůležité Katowice.

Třetí až čtvrté místo bylo na polském turnaji obrovským úspěchem, k tomu LGB poslali domů své tuzemské rivaly z fnatic po velmi těsném de_train ve čtvrtfinále. Na turnaji však Kajbjer odehrál průměrně, což brzy nahradil skvělým výkonem na Copenhagen Games, tam však vypadnul skončil jeho tým již ve čtvrtfinále.

Brzy poté přišla nabídka z fnatic, která se samozřejmě nedala odmítnout, a s ní přišly lepší výsledky. Na Gfinity 3 neměli fnatic příliš čas se připravit, Kajbjer k tomu odehrál jeden ze svých nejhorších turnajů roku, ale brzy poté to napravili na ESL One Cologne druhým místem.

Stejně tak i Kajbjer dokázal uhrát druhé místo uvnitř svého týmu, což bylo prakticky vynegováno dalšími dvěma turnaji, které měl průměrné až podprůměrné. Od FACEIT Season 2 Finals však přišla lepší forma Kajbjera, což se promítlo v dominanci fnatic na čtyřech turnajích z pěti.

Pouze jejich nechvalně známý odstup z turnaje DreamHack Winter mu pokazil lepší umístění - tam totiž až do čtvrtfinále předváděl opět dobré výsledky. I tak ale patří k jedním z nejlepších na de_inferno a de_overpass, patří mu šestý nejlepší rating v pistol kolech a navíc byl jedním z nejhůře zabitelných hráčů s 0.63 smrti za kolo.

 

11. {#Slovenská Republika} Ladislav "GuardiaN" Kovács

Slovenský sniper se už minulý rok ukázal jako jeden z nejlepších sniperů světa, vloni získal desátou příčku ve stejném žebříčku obzvláště díky jeho dominantním výkonům ještě s 3DMAX a později s Virtus.pro, kteří jako první dokázali být rivaly pro NiP.

Později v roce 2013 přešel k Natus Vincere a přestože jeho první výsledek v roce 2014 na EMS One Katowice nebyl zdaleka přesvědčivý - stejně jako celého týmu, když prohráli jak s LGB tak s compLexity - postupem roku se stal hlavním tahounem Na`Vi.

Mezi jeho nejlepší turnaje patřily ESEA S16 Global Finals, SLTV StarSeries Finals (kterékoliv) a ve špatném světle se rozhodně neukázal na zbylých dvou majorech, ESL One Cologne a DreamHack Winter.

Jako jeden z nejlepších sniperů světa, Kovács má druhý největší počet AWP killů za kolo (0.41) a patří k jedním z nejlepších v entry duelech (úspěšnost 47% za Terroristy, 61% celkově).

Také má desátý nejlepší rating na CT straně a patří k sedmi nejlepším hráčům hned na třech mapách - alespoň podle ratingu - de_dust2, de_mirage a trochu překvapivě de_overpass, kde se jeho AWP nemůže ukázat v takovém světle jako na otevřenějších mapách.

 

Jak byste 11. - 20. příčku sestavili vy? Zasloužili by si jiní hráči místo v top20 nebo byste někoho posunuli výše či níže v žebříčku? Koho očekáváte v nejlepší desítce od HLTV.org?

Zdroj: HLTV.org
Štítky: HLTV.org, top20