Přejít k hlavnímu obsahu

Analýza Playoff HS COOL ligy

14. 6. 2020 | 21:33 Hearthstone
Konečně jsme se dočkali a je tu finále HS Cool ligy. Mezi čtyři nejlepší se probojovali týmy eEriness, eSuba, Gifted Gaming a Inside Games. Sice se tentokrát bude hrát online a přijdeme tedy o LAN finále, ale to může být pro některé hráče výhoda, protože při hraní z domova přece jen nebudou pod takovým tlakem.
COOL liga 2020
COOL liga 2020
hs cool liga

Pojďme se tedy naposledy podívat, jaké balíčky si pro nás týmy připravily. Obecně se dá říct, že všichni vsadili na jistotu, v lineupech se neobjevuje nějaký nečekaný kreativní balíček, ale to je pro finále pochopitelné. Nejzajímavější je asi Libram Paladin od Gifted Gaming, na kterého sázeli v závěru základní části, ale nakonec se ani jednou nedostal do hry, a to se nestane ani ve finále. U většiny class se účastníci navíc shodli na archetypu, a to vypovídá o stavu mety a vyrovnanosti samotného finále. Ani změn oproti minulému kolu není hodně, nejvíc balíčků změnila eSuba, naopak eEriness věří svému lineupu se sedmého kola a nezměnili ani jeden deck. Sami si balíčky všech týmů můžete prohlédnout zde.

hs cool liga
hs cool liga

V průběhu ligy jsme si prošli většinou balíčků, které se na metě objevují, dosud jsme ale opomněli tři classy, Huntera, Paladina a Shamana. Hunter si v top metě drží alespoň jeden archetyp, a to Highlander verzi, ale Paladin a Shaman jsou momentálně dvě nejhorší classy. Pro pořádek se ale podíváme i na už zmíněného Libram Paladina a Highlander Shamana.

hs cool liga

Highlander Hunter
Po nerfu karty Scavenger’s Ingenuity se přestala hrát většina agresivnějších verzí Huntera a jediná, co se stále objevuje, je Highlander. Většina verzí je si velmi podobná, tento list si například vybrali hráči eEriness. Díky velkému množství karet za 1 až 3 many je Highlander Hunter i přesto, že hraje každou kartu jen jednou, poměrně agresivním balíčkem, který je schopný ukončit hru poměrně rychle. Pokud se mu to nepodaří, stále má v záloze karty, které právě z tohoto deckbuildingu benefitují. Zvláště Dinotamer Brann na sedmém kole je pro soupeře velmi velkou obtíží a často dokáže hru ukončit. Něco podobného se dá říct i o Dragonqueen Alexstrasze na devátém kole. Kromě toho je v balíku zastoupena i synergie karet, které fungují, když máte draka v ruce. Hunter je nejspíš nejsilnějším z Highlander balíků a neuděláte chybu, když si ho sami na ladderu vyzkoušíte.
Kód: AAECAR8eqAK1A+EEigeXCNsJ/KMD5KQDpqUD0qUD8qUDhKcDiq0Di60Djq0D+a4D/K8D/q8Dh7AD57AD/7ADgrEDh7EDkbED2LIDr7cDg7kDorkD/7oD+7sDAAA=

Libram Paladin
Balík, kterému z finalistů věří jen Gifted Gaming, jistě není top tier balíčkem, ale rozhodně po buffech Aldor Attendanta, Aldor Truthseekera a Libram of Justice není takovým, který prohraje každou hru. Tento deck je velmi závislý na tom, zda si líznete právě Libramy a karty, které s nimi spolupracují. Proto obsahuje karty jako Loot Hoarder, Bloodmage Thalnost nebo Salhet’s Pride, které jsou vás schopné posunout blíže k důležitým kartám. Dále nechybí board cleary v podobě Wild Pyromancera a Consecration a healy (Lightforged Blessing, Amber Watcher, Libram of Hope), které vás udrží ve hře proti agresivním balíčkům. Nakonec jsou tu dva bonbónky, které jsou naopak proaktivní a jsou schopné vytvořit board v kombinaci s levnými buffy, a to Replicat-o-tron a Exotic Mountseller.
Kód: AAECAZ8FCO0F9AWKmgO0mwPinwOVpgOEwQOzxAMLigH7AdwD9geIrgPKuAP9uAPquQPruQPsuQPKwQMA

Highlander Shaman
Shaman je v jiné pozici než třeba Hunter, protože kromě Galakronda nemá jinou pořádnou strategii, jak vyhrát. Proto se často uchyluje k tomu, že se omezí na Highlander verzi a může pak doufat v to, že vyhraje přes Zephryse a Dragonqueen Alexstraszu. Gifted Gaming pak zvolili kontrolní verzi se spoustou removal spellů, board clearů a healů. Stejně jako v Paladinovi je zde využito karet, které dostaly buff, a to Shattered Rumbler a The Lurker Bellow. Strategie balíčku je vlastně jen udržet se naživu do té doby, než zahrajete některou z mála dobrých karet a doufat, že to stačí. Díky tomu, že je Shaman nejhorší classa, je často nezabanován a je tedy vždy tím balíkem, který může rozhodnout v páté hře. Uvidíme kolikrát na to ve finálových bojích dojde.
Kód: AAECAaoIHooB/gX/BbIGjQitkQOKlAPFmQPGmQP8owPhpQOEpwOQpwO5rQO7rQP+rgOqrwPQrwOBsQORsQPbsgPjtAOEtgPmtwPbuAPhuAOXuQOYuQPTwAOTwgMAAA==

Matchupy

Obě semifinále se zdají být nesmírně vyrovnaná a je velmi těžké odhadnout, kde by se mohl vytvořit rozhodující rozdíl nebo výhoda pro kterýkoli z týmů. U možných finálových bitvách je rozdíl o pár procent větší, ale znovu ne tak rozhodující, aby podle nich bylo zodpovědné sázet na některý z týmů.

hs cool liga
hs cool liga
hs cool liga

Pokud všechna procenta správně pronásobíme, dojdeme k šancím na celkové vítězství. Ani zde není vidět jasný favorit, snad jen eSuba má o několik procent víc, a to zejména díky drobné výhodě v možném finále proti eEriness. Znovu ale připomeňme, že všechny týmy mají velmi podobné balíčky a ani pick/ban fáze nikomu příliš šance nesnížila. Můžeme se tedy těšit na vyrovnané a napínavé finále, kde může urvat výhru úplně každý.

Štítky: COOL HS liga