Přejít k hlavnímu obsahu

Bananides: MČR pro mě znamená dosažení dalšího milníku

17. 10. 2019 | 17:40 Counter-Strike 2
Dnes si v rámci rozhovorů s komentátory Vodafone MČR v počítačových hrách představíme zástupce CS:GO, který v Brně zažije svou premiéru. Jiří 'Bananides' Johanides toho má odkomentováno už ale spoustu a v pozici play-by-play castera se bezesporu neztratí. V pátek se poté můžete u nás na Instagramu těšit na IG Day v jeho podání.
Bananides MČR 2019
Bananides MČR 2019

Popiš nám své komentátorské začátky. Pamatuješ si svůj první cast?

Pamatuji si jej velice dobře. Psalo se 16. září roku 2016 a hrál se DreamHack Bucharest 2016, opening duel mezi Virtus.pro a Gambit (tehdy byli VP ještě ve staré dobré sestavě a za Gambit reprezentoval Dosia XGOD). Tehdy to pro mě byla společná premiéra s Járou "Sank1" Chlumským a komentovali jsme jej pro Hitpoint. Bylo to hodně nervózní, určitě tam byla spousta chyb, ale každé začátky jsou těžké. Jo a hrál se Cobblestone, asi takhle dávno už to je.

Co pro tebe znamená, že dokážeš prorazit i s vadou řeči, ráčkováním?

Pro mě to znamená překonání svých vlastních hranic. Nikdy jsem nebyl člověk, který si vytyčoval ty nejvyšší cíle, ovšem tuto překážku jsem chtěl překonat tak nějak od útlého věku. Spousta lidí si dodnes myslí, že když člověk ráčkuje, nemá u komentování co dělat. Věřím tomu, že i svými výkony a přispěním rozvoji esportu u nás dokazuji pravý opak. Aspoň mě podle toho hned každý pozná a dobře si mě zapamatuje. Též doufám, že tím jednoho dne inspiruji někoho dalšího, kdo je určitým způsobem ve svém odvětví omezen, ale odhodlá se ukázat ostatním svoji sílu.

Nikdy jsi nebyl kompetitivním hráčem, myslíš, že tě to při komentování omezuje?

Já osobně si to upřímně nemyslím. Ano, nemám ty zážitky a přímý pohled hráče, ovšem zase se na tu hru dokážu dívat s jistým nadhledem, který člověk se zkušenostmi hráče nemá. O to je to zajímavější, když svůj komentář stavím spíše na analýze, kdy pracuji s informacemi jednak mimo stream a zápas, ale také se statistikami z právě probíhající mapy. Myslím, že i tímto stylem jsem se mírně odlišil od ostatních komentátorů, minimálně v prvních měsících kariéry.

MČR 2019

Pomáhá ti tohle třeba i v rámci toho, že se můžeš věnovat více hrám současně?

V tom to ani tolik netkví. Ten hlavní důvod je jiný. Esport je součástí mého života. Ať už je řeč o CS:GO nebo League of Legends, což jsou hlavní hry, které mě zajímají, tak můj zájem o ně pramení z mé čiré lásky k těmto titulům a příběhům, jenž jejich historie, současnost i budoucnost nabízí.

Půjde pro tebe o první MČR, co pro tebe tahle meta znamená?

Dosažení dalšího milníku. Spousta lidí mi od začátku říkala, že člověk mých kvalit nikdy na MČR nedosáhne. Nyní bych jim rád vzkázal, že se každý z nich mýlil. Je to o tvrdé práci, dostatečné sebereflexi a hlavně pokoře. Také to považuji za určité uznání naší komunity, že patřím mezi domácí elitu.

Co říkáš na ten neskutečný počet komentátorů, který se letos v Brně potká?

Byl jsem upřímně zaskočen z celkového počtu mých kolegů, ovšem jsem za to rád. Všichni jsme troufnu si říci dobrá parta a o to více zábavy si užijeme. Také bude více času na to věnovat se fanouškům či jiným aktivitám, což mnohé z nás jistě potěší.

Bananides

Jaké další cíle může mít domácí komentátor? Co třeba zahraničí?

Za mě je to dožít se situace, kdy si zde někdo bude moci dovolit být esport komentátor na full-time. A také podobnou nabídku získat. Zahraničí třeba mě osobně láká hodně. Jsem součástí projektu, kde vysíláme v anglickém jazyce a postupem času zjišťuji, jak moc mě to baví. Rád bych si někdy vyzkoušel zahraniční angažmá.
Jsem sice přesvědčením spíše pesimista, ale zakomentovat si někdy na Majoru byl vždy tak nějak můj skrytý cíl. Dost velkou zkušeností pro mě bylo pokrytí IEM Katowice 2019 Majoru přímo ze Spodek Areny. Sice v češtině, ovšem pohybovat se mezi členy globálního vysílání pro mě bylo jedním z vrcholů letošního roku.

Čemu se jinak v rámci dalších esportových aktivit věnuješ?

Kdysi dávno za časů oněch jsem pomáhal založit herní organizaci Team Brute. V té sice nijak aktivně nepůsobím, ale jsem s ní stále v úzkém kontaktu. Dříve jsem byl i hlouběji zapojen do chodu agentury Hitpoint, jinak se spíš profiluji jako čistě komentátor či analytik. Pro některé ligy jsem také místy pověřen sepisováním článků, takže je pro mě příjemné být nyní na druhé straně barikády.

Koho objektivně letos vidíš jako favorita na uvolněný CS:GO trůn?

Číslem jedna jsou pro mě Universe. Už dlouhodobě se tu pohybují na hranici TOP2 celku a mají na svém kontě spoustu jiných titulů. Zároveň bych to ale osobně přál pochopitelně Brute, ale také Tomáši "benq1" Masarykovi. Za tu dobu, co zde působí a kolik toho pro naši scénu a pro tým eSuba udělal, by si také zasloužil titul mistra České republiky. Troufnu si ale poznamenat, že letos je to poprvé za delší dobu, co CS:GO turnaj na MČR nemá jednoznačného favorita na prvenství.

Bananides MČR 2019

Devátý ročník Vodafone Mistrovství ČR v počítačových hrách nabídne klání v CS:GO, PUBG, League of Legends a Teamfight Tactics. Pokud chcete vidět v boji o český titul největší domácí hvězdy, tak v Brně nemůžete chybět! Vstupenky jsou již od léta v prodeji a zakoupit jednu ze čtyř kategorií můžete na stránkách mcrpc.cz.

MČR 2019
Štítky: MČR, Bananides
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.