Přejít k hlavnímu obsahu

Benq1: Byť v eSube bol môj sen. Budem tam už do konca kariéry

2. 8. 2020 | 23:00 Counter-Strike 2
Stálicí MČR je už opravdu dlouho a v Brně nechyběl v boji o medaile ani v jednom ročníku. Před loňským rokem měl na kontě pět cenných kovů v řadě a spolu s tím z dob Counter-Strike 1.6 má vůbec nejvíce medailí ze všech hráčů, kterým ve sbírce chybí nejprestižnější domácí titul. Někdo by mohl říct, že za to může osud. Někdo zase, že vesmír. My ale víme, že za to ve skutečnosti může Frozen.
Tomáš 'benq1' Masaryk
Tomáš 'benq1' Masaryk

Své první herní krůčky benq1 uskutečnil za pomoci souseda z dědiny, kam se přestěhoval v době jeho dětství. Ten tehdy hrál čerstvě vydanou pecku Counter-Strike 1.6, která oba vtáhla do světa kompetitivního hraní. Nejprve to byly nějaké ty přátelské zápasy, poté 2v2 ligy a vše směřovalo až k založení vlastního týmu. Poté už události dostaly rychlý spád. Soused se ze scény postupně vytratil a benq1 se pomalu ale jistě probojoval mezi komunitu nejlepších domácích týmů. Česko-slovenské hvězdy CSka mu daly šanci, které se zplna chopil a dostal se do popředí české scény, jež pomalu ale jistě přesouvala svou pozornost k novince Global Offensive.

Tomáš 'benq1' Masaryk
Ja som najprv na CS:GO nechcel prejsť, lebo vtedy bola taká situácia, že akonáhle skončila 1.6ka, v ktorej sme boli spoločne s GuardiaNom na vrchole a všetko sme vlastne vyhrávali, tak zrazu prišla nová hra CS:GO a ja som mal vtedy, povedzme, čerstvý vzťah s jednou babou, a tak nejak som sa rozhodol, že nebudem cieliť do novej hry, lebo tomu bolo potrebné obetovať veľa času.

Nástup CS:GO tedy benq1ho nechával chladným, věnoval se nadále CS 1.6 a hrával čistě pro zábavu. Jelikož se ale v osobním životě uvolnilo dost času, rozhodl se CS:GO dát šanci a naskočit do už rozjetého vlaku.

Tomáš 'benq1' Masaryk

Tehdy už měl na scéně vybudovanou pověst úspěšného hráče, což mu hrálo do karet zejména při shánění dalších podobně zdatných jedinců a skládání vlastního týmu. Nabral bandu mladíků nadšených do CSka, kteří tehdy hrávali za ENSOX a předvedli svůj um na jednom z tehdejších turnajů. Benq1 byl v té době na lovu, takže když uzřel jejich skill, pozval je do svého týmu a začal plánovat budoucí úspěchy. Velká část z nich se, jak už je všem asi jasné, odehrávala právě v rámci příběhů provázejících novodobou historii MČR.


Když se v roce 2011 pořádal historicky první ročník nové éry MČR na Jezerce, benq1 byl u toho. Se svým tehdy nepříliš známým týmem fofos gaming se ještě v CS 1.6 umístil na druhém místě, což na premiérový boj o titul mistra ČR nebylo rozhodně vůbec špatné. Vítězství jim tehdy vyfoukl tým hrající v organizaci eXtatus.

Na MČR 2012 to bolo také, že sa už začalo hrať CS:GO, ale nie všetky tímy prešli na novú hru, takže sa okrem CS:GO hrala aj 1.6ka. Keďže som vtedy ešte neprešiel na CS:GO, tak som hral stále 1.6ku s takým tímom kamarátov pod záštitou NecroRaisers a podarilo sa nám obsadiť 5. až 6. miesto.
Tomáš 'benq1' Masaryk

Po tomto období si benq1 v průběhu roku dal hráčskou pauzu, protože další MČR se konalo, jako už tradičně, na podzim, a do té doby neměl ambice se snažit dosáhnout na jiný titul. Během této doby si rozmyslel svůj přístup k CS:GO a rozhodl se mu dát šanci na kompetitivní úrovni. Jelikož mu tak trochu ujel vlak, oproti ostatním hráčům rozhodně neměl se hrou takové zkušenosti a skill tam tak trochu chyběl. Bylo tedy třeba začít od píky a díky zkušenostem z 1.6 se zase vypracovat na vrchol domácí scény. Během této snahy přišlo MČR, kde to skončilo nevalným 7. – 8. místem.

S pár kamarátmi z 1.6ky sme prešli na CS:GO a začali sme trochu viac hrať a trénovať. Vtedy sme hrali za Gunrunners a bolo z toho nakoniec to 7. až 8. miesto.
Tomáš 'benq1' Masaryk

Nadešel listopad 2014 a to znamenalo jediné – MČR. V tomto ročníku už měl Benq1 nakročeno značně lépe, než v tom minulém. Z NecroRaisers, kam se během sezóny toho roku vrátil, se před hlavním turnajem roku přesunul do eXtatus. Kvalifikace na samotné MČR probíhala v rámci LanCraftu a tehdy do finále hraného v Praze postupovaly pouze dva týmy. Boj o tento postup bohužel benq1 se svým týmem prohrál, skončili totiž na třetím místě těsně před branami pravého MČR. Od hraní před diváky ho dělila jediná vyhraná mapa, pár dobře zahraných kol. Zklamání to tedy bylo veliké, neboť vidina úspěchu v CS:GO už po mnoha měsících trénování byla více než reálná. Namísto upadnutí do frustrace ale kluci tuto situaci vnímali jako motivaci. Něco, co je požene kupředu.

Tomáš 'benq1' Masaryk

Rok 2015 pro benq1ho vypadal slibně. Z bývalých ENSOX poskládal tým ve složení HenkkyG, MonttY, rdO a fredi. Dařilo se jim doma i v zahraničí, kde dokázali vyhrát i maďarské ICL. Dodnes nemáme mnoho celků, kterým se to povedlo, tehdy bylo ICLko zkrátka pojem a o titul na ní jezdil bojovat nejeden česko-slovenský tým. Na místě na ně totiž čekaly nejen maďarské týmy s kvalitními hráči, ale především maďarští admini s o něco méně kvalitnějšími schopnostmi rozhodovat férově a nezaujatě. Dostat se tak až na vrchol turnaje byl opravdu tuhý oříšek.

Výhra benq1ho a jeho tým nakopla a začali vyhrávat i další evropské turnaje, ve kterých se tehdy už začaly objevovat nějaké ty finanční výhry. A pak, jako vždy, nadešel čas MČR. Kluci do sestavy přibrali Kaparza a vydali se na další cestu za titulem. Tehdy si benq1 poprvé v rámci MČR v CS:GO zahrál na pódiu, navíc v témže roce taktéž poprvé oblékl modré barvy eSuby, kde působí od 24. února 2015 do dnešního dne a s největší pravděpodobností až do doby svého odchodu do esportového důchodu.

To pódium samo o sebe človeka mimoriadne motivuje. Keď som videl pred sebou tú hromadu ľudí, ktorí fandili eSube, tak ma to hnalo veľmi dopredu a snažil som sa urobiť maximum aby sme podali čo najlepší výkon a vlastne sa to aj podarilo a dostali sme sa do toho finále, ktoré nakoniec skončilo nešťastne pre nás.

Na začiatku zápasu je človek mimoriadne nervózny, sú od neho očakávania, chce podať najlepší možný výkon a je pod určitým tlakom. Veľa divákov dokáže človeka trochu rozhodiť. Akonáhle ale ten zápas začne a ja sa začnem sústrediť na samotnú hru, podarí sa mi dať nejaké dobré kolo napríklad, tak ten stres zo mňa opadne a premení sa na pozitívnu energiu a motiváciu, ktorá ma ženie dopredu, aby som bol čo najlepší.

Potom je to skôr také, že sa snažím žiť s tým publikom a keď sa mi podarí nejaká dobra akcia, tak ja som ten typ, čo si ju vedel užíť s tými ľuďmi. Napríklad, že som sa naklonil smerom k divákom a zdvihol ruky na náznak toho, že sa z toho teším a takisto sa tešili aj naši fanúšikovia, takže to bolo také vzájomné potešenie, taká komunikácia s tým publikom.
Tomáš 'benq1' Masaryk

Bylo to právě na tomto MČR, kdy se benq1mu a jeho cestě za vítězstvím MČR poprvé postavil do cesty mladičký Frozen, hrající tehdy za nEophyte. Ačkoliv se jednalo o jeho první mistrovství, laťku rovnou nasadil tu nejvyšší a tím započal období své absolutní dominance na scéně. Přestože benq1 a jeho tým hráli parádně a k vítězství neměli daleko, Frozen byl natolik silný hráč, že jim vyhrát prostě a jednoduše nedovolil. Bylo to také poprvé, kdy benq1 prohrál finále MČR v rámci CS:GO, jednou si předtím totiž o zlato zabojoval i v rámci 1.6.

Tomáš 'benq1' Masaryk

Tehdy si řekl, že takhle to dál nepůjde a na titul prostě musí dosáhnout stůj co stůj. Titul chtěl prostě vyhrát a hodlal pro to udělat maximum. Přestože proběhly drobné změny v sestavě a k hráčům se přidal BLUEE, benq1 a jeho tým trénovali poctivě celý rok, sbírali MČR body v kvalifikacích a na podzim byli opět připraveni si dojít pro pohár až na stupeň vítězů. Jenže co čert nechtěl, zase tam byli nEophyte, tentokrát už však tým hájil barvy eXtatus.

Tomáš 'benq1' Masaryk

Jeho svěřenci se snažili seč mohli, vše si ale opět pro sebe uzmul Frozen, tentokrát v semifinále. To už pro benq1ho spíše než motivací bylo obrovským zklamáním, koneckonců, o titul mistra ČR nebojoval poprvé, práva už dostudoval nějaký ten rok nazpět a vše nasvědčovalo tomu, že se bude jednat o jeden z posledních roků jeho aktivního kompetitivního hraní. Čas totiž neúprosně plynul. Rok 2016 se tak stal posledním, kdy se benq1 zúčastnil MČR jako aktivní hráč.

Tomáš 'benq1' Masaryk

Přestože hráč i trenér jsou součástí jednoho týmu, na akce jezdí spolu, při finále jsou oba na pódiu a snaží se dát vše tomu, aby jejich tým vyhrál, jejich role a především prožitek z jejich vykonávání jsou naprosto rozdílné. V případě benq1ho však měly jeden společný aspekt – callování ve hře totiž zastával jak v roli in-game leadera jako hráč, tak v pozici trenéra. O stejný pocit se však nejedná ani náhodou.

Určite bol lepší pocit keď som ešte hral, pretože vtedy ten človek prežíva viac tých emócií, je viac v tej hre zažratý a samozrejme môže hru priamo ovplyvniť, dať tam nejaké skvelé akcie, ktoré zachránia kolá. Ako kouč som vedel ten zápas ovplyvniť len slovne. Ale bolo to fajn, lebo keďže som ako hráč pôsobil ako in-game leader, tak som vedel tých hráčov riadiť, usmerniť a dokázal som im veľmi dobre pomôcť aj ako kouč. Už to ale nebolo také, že by som mohol úplne zasiahnuť do samotnej hry, keďže zápas hralo proste len tých päť hráčov a ja som ich mohol pomáhať len slovne.
Tomáš 'benq1' Masaryk

V roce 2017 se benq1 na MČR vrátil, jak jinak, než v modrých barvách. Tentokrát to ale bylo v pozici kouče, protože aktivnímu hraní už nemohl věnovat dostatečný počet hodin. V tomto roce eSuba pod vedením benq1ho získala druhé místo, jak jinak, než po prohraném finálovém zápase proti eXtatus v čele s kým jiným, než Frozenem. No prostě El Clásico jak vyšité.

Či by sa dalo povedať, že mám modrú krv? Určite áno, moje srdce bije pre eSubu a vždy som hovoril, keď som sa do eSuby konečne dostal, že to bol môj sen a preto som aj povedal, že v eSube budem až do konca kariéry a neplánujem nikam prestúpiť.

V následujícím roce se eSuba do grandfinále podívala znovu, a i když na scéně došlo ke změnám a nečekal je souboj proti eXtatus, Frozen na ně jako vždy v zápase o zlato čekal, tentokrát pod záštitou Gunrunners. Benq1 v různé roli nechyběl ve finále potřetí za čtyři roky, ani tentokrát to ale pro něj ani pro Henkkyho, který jeho pouť jako hráč eSuby kopíroval, nemělo zlatou třešničku. V roce 2019 však Frozenova MČR dominance skončila, neboť se přesunul do zahraničí, kde pár měsíců působil v evropské organizaci NoChance, aby následně přešel do mousesports, s nimiž hraje dodnes. Ačkoliv tak cesta do finále byla pro eSubu konečně volná, situace na domácí scéně už se ani zdaleka nekonala v rámci tradičního derby. Titul z ročníku 2019 si odnesla nová sestava eXtatus, zatímco smutná eSuba se svým novým složením skončila až na děleném 5. – 6. místě.

Tomáš 'benq1' Masaryk
Keď sme na poslednom MČR skončili na 5. až 6. mieste, tak sme si povedali, že to ideme aspoň zapiť, aby sme na tento neúspech čo najrýchlejšie zabudli a potom si už len pamätám, ako som sa zobudil na druhý deň ráno oblečený v posteli. Vtedy bol aj ten Oktagon zápas storočia, Karlos Vémola versus Attila Végh, a my sme ho spoločne pozerali. No a tak ako Attila vypol Vémolu, tak vyplo v ten večer aj mňa. To sa mi už naozaj dlho nestalo.

A jak to vidí benq1 se svou každoroční účastí na MČR do budoucna?

Pokiaľ budem stále koučovať, tak tam určite budem za eSubu. Nedokážem si predstaviť, že by som tam bol za nejaký iný tím. Pokiaľ by som to koučovanie zavesil na klinec, lebo predsalen toho času mám skrz moje zamestnanie stále menej, tak by som sa tam určite prišiel aspoň pozrieť. Je to vrchol celej sezóny, takže aj keby som priamo nesúťažil, tak by som tam chcel byť prítomný a minimálne sa stretnúť s ľuďmi a zažiť tu atmosféru MČR ako vždy. Samozrejme v eSuba mikine!
Štítky: 10 let MČR, benq1
Šéfredaktorka PLAYzone. Hrami žije od malička a její srdcovkou vždy byl StarCraft, jemuž se věnovala kompetitivně, a World of Warcraft.