Přejít k hlavnímu obsahu

Blitzchung byl vyloučen z Grandmasters kvůli své podpoře protestů v Hong Kongu

9. 10. 2019 | 19:25 Hearthstone
Aktuální vlna protestů v Hong Kongu plní dennodenně stránky světových médií a pronikla i do esport světa Hearthstone. Svoji podporu jí v rámci pozápasového rozhovoru v HS Grandmasters vyjádřil hongkongský hráč Blitzchung, který se kvůli tomu ze strany Blizzardu setkal s vyloučením ze soutěže.
Blitzchung
Blitzchung

Letošní protesty v Hong Kongu jsou jedním z nejvíce diskutovaných témat současnosti a stejně jako další zásadní společenská témata pronikají i do odvětví, se kterými přímo vlastně vůbec nesouvisí. K těm se díky svému rozmachu a současné extrémní popularitě řadí i esport a není tedy zase až tak překvapivé, že i ve světě progamingu se hongkongské protesty, jejichž cílem je dosáhnutí větší míry svobody a autonomie vůči Pekingu, řeší. O to se nyní postaral Blitzchung, Hearthstone hráč pocházející právě z Hong Kongu. Ten se v rozhovoru následujícím jeden z jeho zápasů v asijské části soutěže Hearthstone Grandmasters objevil s plynovou masku a brýlemi, tedy výbavou podobnou té, kterou nosí právě hongkongští protestující, a následně zakřičel „Osvoboďte Hong Kong, revoluce naší doby!“. Komentátoři, kteří s Blitzchungem rozhovor vedli, evidentně úplně nevěděli jak zareagovat, a tak se pouze se smíchem schovávali za monitory.

Oficiální záznam tohoto pozápasového interview byl rychle smazán (i když šířené samotného momentu, jak tomu na internetu bývá, to nezabránilo a podívat se na něj tedy stále můžeme) a už to stačilo, aby se tento politický akt hongkongského karbaníka stal silně diskutovaným tématem i mimo Hearthstone a obecně esportovou komunitu. Pak ale přišla ještě reakce Blizzardu, která Blitzchungovo vystoupení udělala ještě více populárním tématem, jež nyní obsazuje první stránky esportových i mainstreamových médií či sociálních sítí, jako jsou Twitter a Reddit – kvůli porušení sekce 6.1 pravidel soutěže Grandmasters (její znění naleznete zde) byl hongkongský hráč ze soutěže velmistrů vyloučen.

Zbaven byl navíc také nároku na jakoukoliv část prize money a jako třešničku na dortu Blizzard Blitzchungovi udělil roční zákaz hraní. Aby toho nebylo málo, vyhazovu se také dočkali oba komentátoři. Tím ale celá kauza nekončí, reakce Blizzardu na sebe totiž strhla vlnu nevole a tisíce hráčů, známí streameři, lidé mimo HS komunitu či dokonce někteří zaměstnanci Blizzardu Blitzchungovi vyjádřili svoji podporu. Někteří hráči svolávají k bojkotům produktů od Blizzardu, zaspamování se dočkaly oficiální sociální sítě známé herní společnosti, objevují se spousty memů reagujících na tuto událost, v nichž je Blizzard za svůj postoj kritizován, zkrátka pozornosti se této kauze dostává spousta.

Zajímavá je třeba reakce, která přišla od vývojářů Gods Unchained, tedy jiné počítačové karetní hry. V ní totiž slibují, že Blitzchungovi zaplatí ušlé prize money a také ho pozvou na svůj vlastní turnaj o 500 000 dolarů. Neméně zajímavá odezva se také objevila při závěru jednoho zápasů v univerzitní Hearthstone lize, kdy hráči z American University vytáhli nápis se slovy „Svobodný Hong Kong, bojkotujte Blizzard“. 

Blitzchung

Ale i když je nepochybné, že hongkongské protesty si od západního světa, který si svobody užívat může, podporu určitě zaslouží a zrovna Češi, kteří s totalitou mají v novodobé historii dlouhodobou zkušenost, by pro protestující v Hong Kongu měli mít pochopení, reakce od Blizzardu není z určitého úhlu pohledu zase tak překvapivá. Čínský trh je masivní zdroj peněz, a i když lze spekulovat, jestli nejsou ideály více než čísla na účtě, není od soukromé společnosti zase tak překvapivé, že nechce riskovat obří ztrátu risků v řádech až miliard dolarů.

Důležité je pak zmínit také to, že nejde o nějakou spontánní a ničím nepodloženou reakci, pravidlo 6.1 znělo jasně a není pochyb, že Blitzchung věděl, do čeho šel. Své místo v soutěži vlastně za své přesvědčení obětoval, což učinil sám, svým vlastním rozhodnutím a při zvážení všech pro a proti. To Blitzchung sám potvrdil svými slovy, když napsal: „Vím, co mé vystoupení na streamu znamená. Vím, že mi to může nadělat spousty starostí, může mě to klidně stát i bezpečí v reálném životě. Myslím si ale, že je mojí povinností o tomto problému mluvit.“ Je tedy otázkou, jestli je opravdu na místě masivně kritizovat přímo Blizzard, jehož reakce sice nepochybně šťastná nebyla, ale vzhledem k pravidlům zase byla jasná a zasloužená. Nebyl vlastně i Blitzchungův záměr spíše zvýšit povědomost a zajistit ještě větší podporu hongkongským protestům jako takovým?

Lístky MČR mobile
miluju videohry a hlavně ligu legend