Přejít k hlavnímu obsahu

Bude přesun NiKa z FaZe do G2 nejdražším přestupem historie?

25. 10. 2020 | 08:00 Counter-Strike 2
Bratranci Kovačovi jsou asi nejslavnějšími rodinnými příslušníky historie CS:GO. Jako první udělal kroky na světovou scénu mladší NiKo, huNter se však postupně propracoval až do G2 Esports. Společně si v jednom týmu ale nikdy nezahráli, potkali se maximálně v reprezentaci. Nyní by se to však mohlo změnit v rámci největšího dealu v historii CS:GO!
NiKo + huNter
NiKo + huNter

První zmínky o nabídce od G2 Esports směrem k FaZe byly reportovány už v září. Hovořilo se však o tom, že celý přesun může trvat domluvit týdny, vzhledem ke komplexnosti obchodu. Nyní se však znovu vyrojily podobné informace, takže to vypadá, že se přestup opravdu vyvíjí a klidně už může být dávno uzavřený, jen se čeká na oznámení. Nexa dokonce na Twitteru vtipkoval před několika dny, že kdo vyhraje jejich vzájemný zápas, ten si NiKa ponechá. FaZe sice zvítězili 2:1, ale nejspíše se nedá očekávat, že by výsledek měl jakýkoliv vliv. Co se však podle zahraničních reportů zdá stále pravděpodobnější, tak je NiKova premiéra v blížícím se turnaji BLAST Premier Fall Series. FaZe tam čeká zápas již ve čtvrtek, takže se také na trhu musejí rychle otáčet.

NiKo byl za poslední čtyři roky vždy vyhlášen TOP 20 hráčem světa, kromě dvou 11. míst byl jednou stříbrný a jednou bronzový. Nepochybně tak jde o jednoho z nejlepších hráčů světa, který si stále drží svoji špičkovou formu. Když začátkem roku 2017 přestoupil do FaZe za odhadovaných 500 tisíc dolarů, tak šlo o jeden z největších přestupů historie. Dnes je však trh někde jinde a pokud se hovoří o jeho přestupu za předpokladu, že v blízké době nekončí jeho smlouva, tak může i v roce 2020 jít o přestup číslo jedna. Dosud nejdražším hráčem historie CS:GO by měl být coldzera, který do FaZe měl jako dvojnásobný nejlepší hráč světa přestoupit za milion dolarů. I od tohoto přestupu ale uplynul rok, kdy ceny hráčů a týmů nadále letí astronomicky vzhůru.

FaZe a G2 se koneckonců vždy motali kolem těch nejhodnotnějších přestupů, což jen potvrzuje ambice těchto organizací. Už začátkem roku 2016 odkoupili FaZe sestavu G2 za 700 tisíc dolarů. Pro srovnání, posledními velkými přesuny celých týmů jsou ty z NRG Esports do Evil Geniuses (cenovka 3 miliony dolarů) a z Renegades do 100 Thieves (cenovka 2,2 miliony dolarů). Mezi hráči se naopak v poslední době rozmohl nešvar, kdy se hovoří o hodnotách celých dealů, nikoliv o samotné přestupové částce, tak jako u přestupu es3taga z Astralis do Cloud9. Tento přesun má oficiálně hodnotu 2,1 milionů dolarů, ale samotný buyout se podle reportů odhaduje na půl milionu. ALEX měl stejný tým stát ještě o 100 tisíc více. Podobně se psalo o odmítnutí přestupu do Complexity od aleksib, kde padala částka rovná 1 milionu dolarů, ale i tady byl její součástí i samotný plat na tři roky.

Jedno je jasné, snažit se v esportu vybudovat nejlepší tým světa, stojí opravdový majlant. Ať už je esport bublinou, nebo ne, tak dokud nesplaskne, tak přestupové částky či platy samotných hráčů už o moc nižší asi nikdy nebudou. Časovaná bomba v podobě oznámení přestupu na ose FaZe – G2 však může mít do odpálení poslední dny, či dokonce hodiny. Pokud se NiKův přesun stane skutečností, tak se s největší pravděpodobností přesnou sumu za přestup nikdy nedozvíme a můžeme ji jen odhadovat, pokud tedy nepřijdou úniky informací. Podobně jako u tehdejšího přestupu coldzery do FaZe jsou ale vysoká očekávání komunity zcela oprávněná.

Sestava G2 Esports by od příštího týdne mohla vypadat takto:

 Francie Audric 'JaCkz' Jug
 Francie Kenny 'kennyS' Schrub
 Bosna a Hercegovina Nemanja 'huNter' Kovač
 Srbsko Nemanja 'nexa' Isaković
 Bosna a Hercegovina Nikola 'NiKo' Kovač

 Francie François 'AmaNEk' Delaunay – na lavičce

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.