Přejít k hlavnímu obsahu

Čínská verze Steamu má jen 53 her a nulové funkce komunity

14. 2. 2021 | 08:00 Všechny hry
Po dlouhých letech, které prožili hráči v Číně v nejistotách, jestli jejich verze bude existovat, nebo ne, se konečně dočkali. Světlo světa konečně spatřil čínská verze Steamu, která však zatím obsahuje jen 53 her a téměř nulové funkce komunity.
Steam China
Steam China

Čínská verze Steamu je vytvořena exkluzivně pro lidi žijící v Číně. Obsahovat bude pouze hry, které čínská vláda řádně licencuje, což zatím znamená pouhých 53 her ze všech zhruba 21 tisíců z klasické verze. Na první pohled vypadá jejich verze naprosto totožná s tou mezinárodní, jen ve zjednodušené čínštině. K dispozici je seznam doporučených her, které si lze zahrát a také seznamy očekávaných her. Věc která zde ale zatím chybí, je komunita. Čínská verze zatím nemá žádné komunitní funkce, takže hráči se mezi sebou nemohou spojit či popsat problémy ve fórech. Jediné, co zde je a funguje, jsou recenze. Ty jsou ale propojené s běžnou verzí, takže jde celkem jasně vidět, že spolu spolupracují, i když jsou to vlastně dvě samostatné služby.

Ačkoliv nebyly funkce jako fóra, workshopy, komunitní stránky v Číně nikdy snadno dostupné, vidět službu Steam bez těchto funkcí způsobuje samotnou službu celkem nepohodlnou. Mnoho vývojářů věří, že mezinárodní služba Steam zůstane v Číně stále dostupná. Pokud by jej vláda zablokovala, mnoho vývojářů by ztratila přístup ke globální komunitě a hráčům by byl zakázán přístup k tisícům necenzurovaných her, což by mohlo vážně ovlivnit malá a nezávislá studia. Jediným způsobem, jakým by se čínská verze mohla udržet, je, kdyby mezinárodní verze zmizela úplně. Čínští hráči můžou jen doufat, že vládu takové řešení nenapadne.

Další přidané hry do čínského Steamu můžeme očekávat v nadcházejících měsících, této verzi ale nepomáhá fakt, že pokud si v této verzi čínský hráč zakoupí, tak jsou k dispozici i v běžné službě Steam. Odhalení speciálního Steamu tedy sice proběhlo, ale dá se s klidem říct, že stahovat si ji se čínským občanům moc nevyplatí.

Zdroj: pcgamer.com
Štítky: Steam