Přejít k hlavnímu obsahu

Co říkají domácí osobnosti esportu na záležitost s PogChampem na Twitchi?

26. 1. 2021 | 12:00 Twitch.tv
Takřka na počátku roku zahýbala se streamovací platformou záležitost, kdy byl odstraněn oblíbený emotikon PogChamp. Jak se na situaci s odstupem dívají přední osobnosti české a slovenské esportové scény?
PLAYzone
PLAYzone

PogChamp byl po dlouhou dobu oblíbeným emotikonem, z Twitche byl však odstraněn poté, co Gooteckse, tvář onoho emotikonu, reagoval na útok na washingtonský Kapitol. Platforma se následně rozhodla zavést to, že se tvář emotikonu bude po 24 hodinách měnit. Každý den tak dostal příležitost jiný streamer. 

V základě se jednalo o dobrý nápad, kdy Twitch dostal příležitost ukázat třeba i méně známé tváře, ovšem to se tak úplně nepodařilo a celá situace se zamotala. Tváří PogChampu se stal streamer Critical Bard, jedná se o streamera tmavé pleti. Nějaké problémy a protesty se sice očekávaly, ale realita je naprosto předčila. Critical Bard mimo nenávisti a rasismu čelil také mimo jiné i výhrůžkám smrti. Streamer se logicky bránil, bohužel své udělalo také překrucování jeho vlastních slov a sociálních médiích se vzbudila živá debata o rasismu, obráceném rasismu a podobných otázkách. Critical Bard se snažil záležitost řešit s Twitchem, ale bez valného úspěchu. Více informací najdete zde.  

Platforma nakonec i od původního nápadu s měněním emotikonu co 24 hodin upustila, pravděpodobně kvůli kontroverzi, kterou vzbudil. Obrátila se na svou komunitu s otázkou, kým původní PogChamp nahradit a obdržela stovky odpovědí navrhujících členy korejské hudební skupiny BTS. V důsledku toho nyní PogChamp zahrnuje různé varianty 7 členů BTS. Konkrétní emote je vždy náhodný a mění se s každým použitím. Twitch tímto rozhodnutím pravděpodobně potěšil především fanoušky korejské skupiny, ti nové emoty hojně využívají.  

PLAYzone se zeptal osobností české a slovenské esportové scény, co si o uvedené záležitosti myslí. O svůj názor se podělili třeba komentátoři Petr Žalud a Ivan Lazarov, nebo streameři Spajkk a Marv.

Petr "CzechCloud" Žalud – reakční streamer:

„Tohle je jedna z mála věcí, kterou Twitch vyřešil na 100 % dobře, včetně každodenní rotace. Vzhledem k tomu, jak silná je symbolika emotů na globální platformě, jako je Twitch, nedivil bych se, kdyby to postihlo do konce roku i TriHard a rozšíření třetích stran (BTTV a FFZ).“

Ivan "Dev1" Lazarov – komentátor a streamer:

„Tak samozrejme musel Twitch zaujať dáke stanovisko, keď jeden z najpopulárnejších predstaviteľov Twitchu a jeho emotikon sveta bol kontroverzný až natoľko, že to pohlo gigantom ako Twitch. Nemám úplne detailné info, čo sa udialo, len teda že mal dáke kontroverzné a zlé vyjadrenia. Krok Twitchu samozrejme chápem, ale jediné, čo by som trocha vytkol, je spôsob, ako to celé komunikovali, a čo viem, tak vďaka dákemu vyjadrovaniu sa ku PogChamp grafike a celej situácii dostal ban slovenský streamer Evžen, čo je mega zvláštne a zlé, ale tak už sa nemáme čomu diviť pri praktikách Twitchu, keď ide o banovanie.

Neviem, či má cenu to vôbec riešiť, ale skôr, ako dáky emotikon, by som ja začal silno riešiť absolútne neadekvátne postihovanie vlastných partnered streamerov, kde jeden urobí hardcore sexual content a má ban na 3 dni (a že to nie je ojedinelá záležitosť) a ďalší urobí omnoho menší prehrešok a má týždeň ako napríklad práve Evžen, čo ani neviem, čím sa vlastne tak prehrešil, že dostal na týždeň stopku. Dlhodobo je takéto chovanie neudržateľné a naozaj mam pocit, že sa už len čaká na príchod veľkého konkurenta a Twitch bude silno musieť zmeniť svoje praktiky. Ale od zrušenia Mixeru má zas na chvíľku pokoj, lebo Facebook aj YouTube sú z dákeho dôvodu absolútne neschopní Twitchu konkurovať.“

Jiří "Bananides" Johanides – moderátor a komentátor:

„Osobně Twitch emoty tolik neprožívám, neboť je skoro vůbec nepoužívám. Tuto kauzu jsem však zaznamenal a osobně rozhodnutí společnosti respektuji. Je to sice škoda, byl to již zažitý pojem, který se teď bude neustále měnit. Je třeba si uvědomit, že západní svět je v tomto prostě jiný a byť se nám to nemusí líbit, gaming přerostl už v něco většího a bohužel americká společnost uplatňuje své postupy, které nám Čechům moc nevoní nebo se nám nepozdávají. To, že máme dostávat neustále jinou podobu toho emotu, považuji za zbytečné a mírně nešťastné. Raději bych ten emote už neviděl vůbec než v jiných podobách den co den.“

Martin "spajKK" Beneš – hráč, streamer a komentátor:

„PogChamp k platformě Twitch bezkonkurenčně patří, avšak důvody odstranění jsou pochopitelný. Kdyby se samotné odstranění týkalo pouze politiky, dá se nad tím pouze pozastavit, avšak nabádat lidi k agresi a vyvolávat konflikty je už za mě moc, rozhodně se Twitch rozhodl správně.

Twitch se snaží najít cestu ke komunitě a nabídnout jim PogChamp jiný, ale bojím se, že se jim to nepodaří a postupem času bude tento emotikon nahrazen úplně jiným výrazem, avšak se stejným významem.“

Vladimír "czMarv" Marvan – streamer:

„Nevím, jak bych se k tomu měl přímo vyjádřit. Je to rozhodnutí Twitche, nevím tedy přesně jaký, ani jsem to podrobněji nezjišťoval (na Twitchi se občas dějí tyhle podobné věci, které mají zabraňovat internetové šikaně nebo nějakým sociálním neshodám, sám je pořádně nechápu, ale snažím se spíš tomu moc nevěnovat pozornost). Takže ten nápad s každodenní změnou emotu je fajn, je to nápad z komunity a ta myšlenka je roztomilá.

Co se týče provedení, uvidíme, jak bude fungovat systém výběru a podobně, jestli výsledný produkt bude stejně roztomilá, jako myšlenka samotná (bojím se, že nebude). Uvidíme, co přinese budoucnost. Ve světě se toho teď děje víc než dost a tohle všechno se zdá být jako takový malý seed. Co z toho všeho vyroste, se necháme překvapit. Problém je, že konzervativní názory začínají být umlčovány. A to se mně nelíbí.“

Matěj "Straty" Cihlář – komentátor a streamer:

„Emote PogChamp byl jednou z ikon Twitche dlouhá léta a všichni jsme si ho oblíbili. Sice se to nestává často, ale i přesto souhlasím s rozhodnutím ho odstranit, protože násilí, ať už v jakékoliv formě, se nemůže podporovat.

Jsem rád, že v jisté podobě PogChamp pokračuje i nadále a jeho měnící se podoba každý den se mi dost líbí. Neokouká se a věřím, že si rychle zvykneme. Přece jen Twitch se točí hlavně kolem streamerů a emoty jsou "jen" doplněk, takže po vizuální stránce je to změna, a změna je život!“

Štítky: PogChamp, Twitch, streamer