Přejít k hlavnímu obsahu

Jaký obsah na našem Facebooku explodoval v roce 2020?

14. 1. 2021 | 08:00 Všechny hry
Včera jsme si formou přehledu zhodnotili nejčtenější obsah webu PLAYzone.cz a tentokrát se dostáváme k sociálním sítím, konkrétně k Facebooku. Jaké byly jeho největší trendy?
Co vás nejvíce bavilo v roce 2020?
Co vás nejvíce bavilo v roce 2020?
Zdroj: Zdroj

Leden

Podobně jako u článků byl začátek roku ve znamení SINNERS. Příspěvek o vstupu nového giganta na scénu zaznamenal nejvíce dosahu i interakcí. Vedle toho ale uspěl také oskar, který tehdy posílil Sprout. Virálním pro širší cílovou skupinu se pak stal Apex Legends hráč, který si na letišti zahrál na informační tabuli.

Únor

V měsíci únoru se poprvé objevují větší příspěvky o streamerech, číslem jedna je kritika Ninji za jeho pohled na casual hráče. Zájem ale vybudil také souhrn smrtí zajímavých postav světa esportu nebo zmínka o slovenském CS:GO mixu pod vedením GuardiaNa. Podobně jako u článků šlo ale o jeden z nejslabších měsíců roku.

Březen

V březnu zazářily opět spíše obecnější témata. Stejně jako u článků zde vyhrává trailer na chystaný dokumentu o hráči, kterého kamarádi na LAN párty přilepili lepicí páskou ke stropu. Z dalších trendy příspěvků musíme zmínit jedinečnou herní postel nebo výstřel z reálné zbraně přímo na streamu. Unikátním contentem se spoustou interakcí však byl smutný snímek z prázdné Spodek Arény, když při IEM Katowice startovala vlna epidemie.

Spodek Aréna
Spodek Aréna
Foto: Milan Dobeš @ PLAYzone

Duben

V měsíci dubnu se začaly rozjíždět kontroverzní témata a dosavadním příspěvkem číslo jedna se stalo vyjádření Agraeluse na to, proč se rozhodl nepřijmout spolupráci k Valorantu. Velkým konkurentem s vysokým počtem všemožných reakcí, a hlavně komentářů, se stal článek o banu Alinity, která na streamu omylem ukázala bradavku. Abychom však nezapomínali na esport, tak velký zájem vzbudilo také šťavnaté drama FIFA na scéně.

Květen

Absolutním králem první poloviny se roku se však stal Minecraft. Článek o rodiči, který za trest svému synovi sebral rozehraný svět, byl sice oblíbený, ale popularita na sociálních sítích doslova explodovala. Článek jen na našem Facebooku zaznamenal přes 1000 reakcí, skoro 500 komentářů a necelých 100 sdílení. To vše za dosahu přes půl milionu unikátních uživatelů. Kromě toho se však opět dařilo tématům okolo Twitche, jako byla kontroverze Pokimane, válka donatů u Agraeluse nebo dlouho omílané nové složení rady Twitche.

Červen

Tradiční esport se zase jednou dostal do čela a opět díky SINNERS. CaNNiE závěrečný 1vs3 clutch v cestě za titulem Tipsport COOL ligy si získal spoustu zájmu, podobná videa prostě stále fungují. Jinak se ale do spotlightu podobně jako u článků dostaly bany restta a Dr Disrespecta, stejně jako žaloba Twitche kvůli streamerkám.

Červenec

Léto plné dramat pokračovalo také v červenci. Restt a Opat04 obdrželi další bany, velkým tématem však byla různá obvinění za zneužívání. Mezi nejvíce diskutované příspěvky se takto dostala komentátorka Super Smash Bros za vztah se 14letým hráčem a také Hashinshin, který za grooming nezletilé obdržel permanentní ban.

Srpen

Srpen byl pro změnu měsícem, kdy se do popředí dostala také jedna z mnoha našich soutěží o zajímavé produkty. Z klasických příspěvků vzbudil velký zájem ten o VALORANT hráči davidp, jemuž přímo během důležitého zápasu zemřel otec. Z pozitivnějších zpráv stojí za zmínku především comeback Ninji na Twitch.

Září

Nejvíce virálním tématem měsíce září byl společný stream Agraeluse a Daniela Vávry. Příspěvek o zboření rekordů zaznamenal přímo na našem Facebooku přes 2000 reakcí, což je nejvíce za celý rok. Oblíbená ale byla také Putinova podpora esportu či přehled částí čela, které lze prodat s cílem vydělat si peníze na herní mašinu.

Říjen

Desátý měsíc loňského roku byl stejně jako u obsahu přímo na webu tichem před bouří, tedy před listopadovým MČR. Jediným virálnějším příspěvkem se stalo oznámení spolupráce týmu T1 a streamera Tyler1.

Listopad

Mistrovské listopadové dění, které bylo po dobu tří týdnů především o kvantitě, však na sociálních sítích zastínily smutné události. Příspěvkem s největším dosahem za rok 2020 se stala vážná nehoda virtuálního závodníka Ondřeje Hoška, který zahynul ve věku 21 let. Ve stejném věku se rozloučil i profesionální americký hráč F3ro

Prosinec

Závěr roku byl víceméně totožný jako u oblíbenosti článků, které jsme shrnuli zde. Dle očekávání si velkou oblibu, a hlavně vysoký počet interakcí, získalo porovnání lokací na nové CS:GO mapě Guard, která se nachází v Praze. Vedle toho uzavřely rok příspěvky o esportové historii Adama Kajumiho a Pokimane v hledáčku haterů.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.