Přejít k hlavnímu obsahu

Dramata, smrti nebo bany na Twitchi. Vedle kontroverzí v roce 2020 frčelo hlavně CS:GO

12. 1. 2021 | 17:30 Všechny hry
Za rok 2020 jsme vyprodukovali přes 3 000 článků a dostali jsme se na průměr skoro 10 na den. Nepřinášíme už žádné bleskovky a každá novinka má svou informační hodnotu. Pojďme se tedy za uplynulými dvanácti měsíci ohlédnout přehledem toho, jaké články byly vloni nejčtenější.
TOP 12 článků roku 2020
TOP 12 článků roku 2020
Zdroj: Zdroj

Leden

Dominantou úvodu roku 2020 byl zrod nového giganta SINNERS Esports. Nejvíce v komunitě rezonovalo spojení s Bilými Tygry Liberec, a to dokonce ještě předtím, než bylo vše oficiální. Ještě ve stejném měsíci zaznamenala budoucí česká jednička na poli CS:GO i svůj první zahraniční titul, konkrétně na švýcarském Supreme Masters.

Únor

V první polovině loňského roku jsme hodně začali psát o Fortnite, z našeho pohledu nejzajímavějším tématem února byl však fiktivní článek o vycházející slovenské hvězdě CS:GO. Milana Koyše na domácí scéně nikdo neznal, ale s podobiznou LoL hráče Patrika se jako hráč, který si hraním vydělává tisíce eur, dostal dokonce až do novin.

Březen

Třetí měsíc uplynulého roku byl ve znamení chystaného dokumentu o hráči, kterého kamarádi na LAN párty přilepili lepicí páskou ke stropu. Svět totiž spatřil trailer na snímek Internet Legends: Duct-Taped Gamer. Kromě toho byl úvod roku slabší a jak jsme později zjistili, šlo o ticho před bouří. 2020 se teprve rozjížděl v plné kráse.

SINNERS Esports
SINNERS Esports
Foto: Supreme Masters

Duben

Na začátku druhého kvartálu odstartoval největší trend roku. Na Twitchi se vyrojilo mnoho zajímavých banů a tím prvním byl ten od Alinity, jež nechtěně ukázala bradavku. Trend číslo dva pak byl VALORANT a k odmítnutí spolupráce s ním se vyjádřil Agraelus. Oba tyto články v ten moment vévodily statistikám roku, ale ujít jsme si tradičně nemohli nechat ani apríl, kde jsme využili aktivity českého premiéra Andreje Babiše na sociálních sítích.

Květen

Jestli v dubnu Alinity ukázala něco, co nechtěla, tak královna Pokimane to v květnu ještě pozvedla na vyšší level. Neodhalila nic na svém těle, nýbrž nedopatřením klikla na stránku s pornografickým obsahem a vás to prostě zajímalo natolik, že si jeden článek připsal větší čtenost než nejčtenější články všech předchozích měsíců dohromady. Hitem a článkem číslo dva se pak stal článek o rodiči, který za trest smazal synovi svět v Minecraftu. Obecně se toho na Twitchi začalo dít tolik, že do TOP 5 v měsíci květnu se nedostalo jediné esportové téma.

Červen

Jízda banů na Twitchi pokračovala v červnu, když se o "korunu krále" utkali Dr Disrespect a restt. Zatímco u prvního jmenovaného dodnes nevíme, za co permanentní trest přišel, tak restt pro změnu obdržel hned tři různé bany v krátkém sledu. A aby těchto trestů nebylo málo, tak se v červnu prohřešil také Opat04.

Červenec

Druhou polovinu roku odstartovaly dvě smutné události. Hned 2. července si sáhl na život bývalý profesionální hráč a streamerská hvězda Reckful, o několik týdnů později pak vyplavala na povrch zpráva o smrti známé postavy francouzské CS scény, victorztw. Letní žně a trendy jinak pokračovaly ve znamení Twitch banů a Fortnite.

Srpen

Klidu se nedočkali hráči ani v srpnu, kdy vás nejvíce zasáhla zpráva o úmrtí otce profesionálního VALORANT hráče davidp přímo během důležitého zápasu. Twitch scénu kromě dalšího Opatova banu mezi nejčtenějšími články reprezentoval Ninja, který se vrátil na Twitch a opět bořil rekordy. Esportu nejblíže mělo spojení polské CS:GO legendy pashaBicepse se slavnou organizací Team Liquid, které dalo za vznik týmu Liquid Biceps.

Září

Největší zářijovou událostí byl společný stream Agraeluse s Danielem Vávrou při příležitosti vydání přepracované první Mafie. Dvě velké persony svých světů bořily všemožné české rekordy a navíc přispěly na charitu, u nás se tento článek zařadil na druhé místo hned za květnovou Pokimane. Až na Marketingový bizár pak doputoval náš přehled orgánů, které se vyplatí prodat pro nákup herní mašiny. Tradiční esport mezi nejčtenějšími články pak zastupovala smutná událost ze světa CS:GO, konkrétně coach bug a 37 banů pro trenéry, bohužel včetně pepika.

Dan Vávra ve studiu Agraeluse
Dan Vávra ve studiu Agraeluse
Foto: twitch.tv/agraelus

Říjen

Říjen byl po šťavnatém létě opět o něco klidnější. Kauzy byly pouze menší a my se začali připravovat na vrchol sezóny. Mezi unikátními články vás nejvíce zaujalo otevření středoškolského oboru pro studium PC her.

Listopad

Jedenáctý kalendářní měsíc byl naopak tím nejzajímavějším, protože náš web boural, nejen díky MČR, rekordy návštěvnosti. Vše začalo na začátku měsíce, když jsme psali o učiteli, který se své hodiny rozhodl streamovat přímo na Twitchi. Ještě větší čtenost nasbírala tématika Minecraftu, ale číslo jedna je bohužel opět jedno smutné téma. Ve věku 21 let totiž při autonehodě zahynul český virtuální závodník Ondřej Hošek a tato zpráva převzatá z Pardubického deníku byla za rok 2020 tou absolutně nejčtenější (smutné, ale pravdivé). Když se však vrátíme k MČR, tak to ani zdaleka nezklamalo. Mezi coverage – vzhledem k důležitosti aktuálního pořadí – nejvíce táhlo PUBG, velký úspěch ale zaznamenala premiérová fanzóna, která byla především u CS:GO velkým hitem.

Prosinec

Counter-Strike má na PLAYzone ze všech her největší tradici, takže je trefné, že i rok 2020 uzavřel nejčtenější článek měsíce právě z prostředí CS:GO. V rámci nové operace totiž do hry přibyla nová mapa, která se odehrává v Praze, a my jsme se nemohli nechat ujít přirovnání s reálnými lokacemi. Závěr roku byl vesměs pozitivní, protože dále vás zaujala například esportová minulost Adama Kajumiho nebo úvod do TOP 10 žebříčku v CS:GO.


Závěrem už zbývá jen podotknout, že jsme během roku dostávali stále více zpráv, že se odkláníme od psaní o tradičním esportu a tak podobně. Tenhle žebříček podobné názory na první pohled potvrzuje, nicméně všechno je to pouze o širším záběru a nikoliv o tom, že o esportu budeme psát méně. U našich vlajkových lodí se naopak neustále snažíme kvantitu i kvalitu námi vytvářeného obsahu zvyšovat, což jste mohli vidět například u COOL ligy nebo na samotném MČR. Články o dramatech, Twitch banech a podobných tématech jsou jen nadstavbou, ze které si bereme převážně to nejlákavější. Jak totiž můžete sami vidět, tak podobný obsah si získává neskutečnou popularitu a čísla sbírá pro to, že má potenciál zasáhnout širší cílovou skupinu. Jasným cílem tvorby takového obsahu je dostat naše stránky k co největší škále nových lidí, kteří díky tomu mohou objevit náš milovaný esport.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.