Přejít k hlavnímu obsahu

V Čechách se otevřel středoškolský obor pro studium počítačových her

24. 10. 2020 | 16:11 Všechny hry
Sníte o tom, že se jednou prosadíte v oblasti esportu, ale nevíte, na jakou školu byste měli jít, aby se vaše šance zvýšily? Pokud je vaše odpověď jednoznačné "ANO", pak vám můžeme sdělit, že Střední škola Klíč v České Lípě otevřela maturitní obor, který je pro váš jako dělaný.
Střední škola Klíč
Střední škola Klíč

Konkrétně se jedná o obor „3D grafika a počítačové hry“, díky němuž si osvojíte dovednosti v oblasti programování, robotiky, grafiky a počítačových her. Výukový obor samozřejmě poskytuje také ekonomické předměty z oblasti marketingu a účetnictví, neminou vás ovšem ani klasické středoškolské předměty. Takže ať po tom toužíte sebevíc, hodinám „matiky“ nebo „dějáku“ se prostě nevyhnete. Obor je zakončen maturitní zkouškou, po níž můžete pokračovat na vysokou školu, kde už je přeci jenom třeba vývoji počítačových her věnována větší pozornost. Škola má nově navíc vlastní vybavenou esportovou učebnu. 

Počítačové hry zkrátka i nadále pronikají do nejrůznějších oblastí, takže není až takovým překvapením, že se nevyhnuly ani vzdělávání. Minimálně pro vývoj počítačových her je jasné, že nějaké specializované vzdělání potřebujete, jak je to ovšem v případě, že chcete pracovat v esportu?

Letos v létě tuto otázku nakousla Staffordshire University v Londýně, kdy trochu nešťastně prohlásila, že v budoucnu se v práci v esportu bez vysokoškolského titulu zkrátka neobejdete. Prohlášení vzbudilo poměrně divokou reakci na sociálních sítích, kdy většina uživatelů, ať laiků, nebo profesionálů, protestovala, že důležitější než nějaký diplom jsou především zkušenosti a nadšení. Souhlasíme s tím, že pravda je někde uprostřed, důležité je mít zápal pro něco, co vás baví, ale je dobré nevsázet vše na jednu kartu a vždy mít v záloze náhradní řešení pro případ, že by vám to zrovna nevyšlo.

K situaci se vyjádřil také Jakub „Cubass“ Čubík Ph.D., místopředseda Esportovní studentské asociace (ESA), což je celorepublikový meziuniverzitní spolek, který zároveň slouží jako networkingová platforma pro studenty a vysoké školy v České republice.

Esport není „klasický“ obor, který bychom potkávali ve školství, ale je to jen otázka času. Řekněme, že je esport poměrně mladý a zatím si svoje místo na školách hledá. Obecně vás může studium něčeho, co vás baví posunout, ale spásné to opravdu není. (…) Troufám si říct, že esport nikdy nebude třeba jako chirurgie, kterou bez titulu/atestace prostě vykonávat nelze.

Počítačové hry a esport postupně do vzdělávání pronikají, což jistě dělá radost především nadšencům, kterým rodiče odmala tvrdili, že jejich koníček je ve skutečnosti jenom ztráta času, který nikdy ve skutečném životě nevyužijí. Mezi vysokými školami je pomyslnou vlajkovou lodí Vysoká škola báňská na Technické univerzitě Ostrava, která od letošního roku vyučuje nový předmět zaměřený na počítačové online hry. Tato škola zároveň byla první, která hostila vysokoškolský esportový turnaj.