Přejít k hlavnímu obsahu

Cyklus na první Major kvalifikaci odstartoval, nejdále se překvapivě dostali Dark Tigers

14. 4. 2021 | 21:15 Counter-Strike 2
Dostat se na slavný Major, to je snem každého CS:GO hráče. Cesta je ale opravdu klikatá, obzvláště v době, kdy už dlouho žádný Major ani nebyl. Jeden takový je ale letos v dohlednu, proto kvalifikační cyklus startuje právě nyní.
Cesta na Major
Cesta na Major
Zdroj: grafika PLAYzone

Kvalifikace na turnaj nejvyšší kategorie PGL Stockholm začne turnajem Flashpoint 3 od společnosti B Site. Jde o jeden ze dvou až tří regionálních turnajů, které určí složení následujícího Majoru. Systém je sice jiný, ale stejně jako v minulosti se může na vrchol dostat naprosto každý, stačí jen vykročit na dlouhou cestu. Na první RMR je možné se dostat skrze kvalifikaci, do níž vede cesta přes čtyři otevřené turnaje naprosto pro všechny.

První otevřený kvalifikační turnaj je na programu 13. až 15. dubna, kompletní složení uzavřené kvalifikace pak budeme znát na konci měsíce. Pozvánku do pokročilejší části si nevysloužili ani SINNERS, takže kompletní CZ/SK osazenstvo bude muset projít hezky pěkně od začátku. Vedle domácí jedničky ale v úvodním turnaji nechybí ani celá řada dalších týmů, včetně skoro všech účastníků 1. Tipsport COOL ligy. Jedinou výjimkou jsou Entropiq, kteří se rozhodli vynechat první kvalifikaci za účelem přípravy na REPUBLEAGUE. V budoucnu by však chybět neměli.

Nejžhavějším želízkem v ohni budou samozřejmě SINNERS, kdo další ale má šanci na úspěch? Nakouknout na HLTV, kam se dostanou pokročilé fáze kvalifikací, se v letošním roce ještě nikomu dalšímu nepodařilo. Všechno tedy bude dobré aktuální formě. Bedlivě sledovat můžete především trojlístek Sampi.Tipsport, ENTERPRISE esports a eSuba, ale z 1. Tipsport COOL ligy se budou pokoušet o úspěch také ECLOT, DEFEATERS, eEriness MARVO i obměněná sestava Dark Tigers. Z týmů druhé ligy pak budou získávat cenné zkušenosti Universe.

Co se týče dalších celků, tak držet palce můžete také nové organizaci Cryptova nebo slovenskému duu MAXX, zyored v barvách GTZ Bulls. V pavouku se nachází také eSuba Youngsters, Confidexe, E-RIVALS, NeverHunt nebo 1dayHeroes, takže startovní pole čítá opravdu početné české a slovenské zastoupení. Do akce se přihlásilo celkově 415 týmů, postoupit mohou pouze nejlepší dva. Na všechny ostatní budou čekat další tři pokusy. Formátem každé otevřené kvalifikace je Single Elimination pavouk, kde až dvě závěrečná kola se hrají BO3. Pokud by se někdo dostal do pokročilých kvalifikačních kol, tak jejich zápasy budeme pokrývat v Zápasovníku.


UPDATE po prvním dni kvalifikace: Tři hrací kola jsou za námi a ve hře je mezi TOP 64 týmy stále pětice českých a slovenských týmů. Ve čtvrtém kole se bohužel proti sobě musejí utkat SINNERS Esports a ENTERPRISE, paradoxem je, že v posledním úterním kole se proti sobě postavili čeští SINNERS a rumunští Sinners. Druhý hrací den čeká i na eSubu, příjemným překvapením jsou eEriness MARVO a pětici doplňují Dark Tigers, ačkoliv v úterý vyhráli jediný zápas. Po freewinu v prvním kole totiž prohráli s eSuba Youngsters, kteří byli ale vyřazeni kvůli tomu, že Valve nedovoluje v Major cyklu dva týmy pod jednou organizací. Stále jsou tedy ve hře.

UPDATE po druhém dni kvalifikace: Nejostřeji sledovaným zápasem čtvrtého kola byl souboj SINNERS a ENTERPRISE, který díky výkonu forsyyho dopadl lépe pro EP. Hříšníci naopak poprvé letos prohráli s domácím týmem (více v samostatném článku). ENTERPRISE v TOP 32 následně prohráli s novým týmem Robina 'flusha' Rönnquista, ve stejném kole skončila i eSuba proti Styldunow z Polska. Podobně jako SINNERS se mezi nejlepšími 64 týmy rozloučili i hráči eEriness MARVO, nejlepší výkon překvapivě předvedli Dark Tigers. Ti se dokázali probojovat probojovat až do TOP 16, kde už bohužel nestačili na Copenhagen Flames.

Tipsport COOL liga
Tipsport COOL liga
Zdroj: grafika PLAYzone
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.