Přejít k hlavnímu obsahu

D0L1K o IXPO Fortnite Cupu: Na akci se neskutečně těším!

24. 4. 2019 | 19:39 Fortnite
LAN finále IXPO Fortnite Cupu na nás čeká již tento víkend a my jsme si tedy před turnajem pozvali na rozhovor komentátory! Jako první odpovídal na otázky D0L1K. Co na sebe prozradil?
FN
FN

Čtenáři tě můžou znát z minulosti převážně jako komentátora Hearthstone, jak ses dostal právě k Fortnite? 

Popravdě mě k Fortnite dostala přítelkyně. Po prvních dvou hrách jsem hru sice odinstaloval s tím, že je to hrozná nuda, ale po čase jsem tomu dal druhou šanci a u FN už zůstal. Takže ačkoliv jsem poprvé hrál již dřív, považuji za svůj start až Season 2. A start to byl opravdu těžký, jelikož poslední FPS, které jsem nějak víc hrál, bylo na základce CS 1.6, CoD 1 a BF 1942 zhruba 14 let zpět a téměř všechny modernější tituly mě minuly. Takže zatímco se všichni učili stavět pětihvězdičkové hotely, já se snažil aspoň trochu vypilovat aim a osvojit si základy boje. A bohužel na tento handicap ve hře stále "dojíždím", ačkoliv si troufám říct, že jsem od toho bodu ušel už dlouho cestu.

Měl jsi možnost komentovat akci, která by byla pro mnoho komentátorů splněným snem, a to samotné IEM Katowice 2019 Fortnite. Jak se ti celý turnaj osobně líbil?

Komentování Katowic byl hrozný extrém v mnoha ohledech. Dostal jsem se k tomu jako slepý k houslím přes Shewela, což je hlava ESL CZ/SK a zároveň můj dlouholetý kamarád, který to komentování nabídl mně a mé přítelkyni se slovy "bude to sranda". Já to jako srandu opravdu vzal, vtipkovali jsme, zasmáli se tomu a najednou zazvonil telefon, kde mi Shewel řekl, že to myslí opravdu vážně. Začal jsem tedy rychle zkoumat komunitu, streamery a influencery, které bychom kontaktovali s nabídkou komentování. Zde nám pomohl Halien, který na rychlo doporučil Fiaka a Qwuertyho. Posledního komentátora jsme ukořistili v řadách eSuby, konkrétně Orinna. Kromě mě neměl ani jeden z kluků zkušenosti s komentováním a na nějaké tréninky nebyl čas, takže jsme skočili po hlavě rovnou do komentování jedné z největších a nejprestižnějších akcí v Evropě s tím, že to nějak dopadne. Nakonec to byl opravdu skvělý a zajímavý zážitek, komentování jsme zvládli relativně v pohodě, kluci se skvěle adaptovali a jak řekl Shewel – byla to sranda. Akce sama o sobě byla neuvěřitelná, většina her byla skvělá jak na sledování, tak na komentování a po vychytání prvotních problémů polské produkce byla kvalita streamu opravdu na úrovni.

IXPO Fortnite Cup bude po dlouhé době první velká domácí Fortnite LAN akce. Jak se na ní těšíš?

Těším se hrozně moc a to z několika důvodů. Jednak tím, že nejsem vyloženě profesionální hráč, nehraju turnaje a nejsem ani aktivní streamer, tak nemám tolik příležitostí poznat domácí Fortnite komunitu, týmy a jejich hráče, a tohle bude přesně ta příležitost to změnit. Druhak jsem hodně zvědavý na výkony hráčů, obzvláště potom, co jsme mohli vidět neuvěřitelné playe světových es právě v Katowicích. No a v neposlední řadě se těším i na festival a Bratislavu jako takovou.
 

nvidia

V kvalifikacích se ve skvělém světle ukázaly celky hrající za klan Legendy EU. Čekal jsi od nich takový úspěch, jakým postup rovnou tří dvojic nepochybně je?

Přiznám se, že jsem kvalifikace nesledoval a podíval se jen na výsledné postupující dvojice a musím říct, že vidět kvalifikované tři dvojice pod jedním týmem bylo překvapující. Něco takového bych zkrátka čekal spíše od velkých českých celků, na druhou stranu je fajn vidět, že jsou zde stále lidi, kteří jsou konkurenceschopní a umějí zatopit i těmto esportovým gigantům.

Myslíš si, že na úspěch z kvalifikací naváží i na LAN finále, nebo věříš někomu jinému?

Osobně tip zatím nemám, jelikož kluky zas tolik neznám, ale mám v plánu se na tohle téma pobavit s Orinnem, který se mnou bude komentovat, a právě on bude přinášet tyhle insight informace z české scény, které mně zatím unikají, v průběhu streamu. A jakmile budeme mít za sebou prvních pár kol, tak budu už určitě mít své favority zvolené.

Celý turnaj bude probíhat v rámci největšího technologického festivalu na Slovensku. Máš v plánu si ve volných chvílích projít i zbylý program IXPA?

Určitě, jak už jsem říkal, i na festival samotný se hodně těším. Jelikož jsem povoláním programátor a zálibami hráč, mám k tématům festivalu hodně blízko a jsem zvědavý, co vše bude nabízet. A protože jsem přesně ta cílovka, na kterou míří, věřím, že toho bude hodně.

Hrát se bude ve dvojících, sedí ti osobně při hraní nejvíce dua, squady nebo hraješ nejradši sám za sebe?

Prakticky hraju Fortnite pouze ve squadech ve stálé partě lidí. Sem tam mě přepadne chuť i na sola, případně nějaký mód, ale rozhodně tomu nevěnuju tolik času. Na druhou stranu, když se podívám na Fortnite z pohledu esportu, solo mi přijde asi nejvíce vypovídající o skillu. Dua jsou ovšem taky super, je zajímavé sledovat kooperaci hráčů a jejich strategie. Co ale klukům vůbec nezávidím (a zároveň za to mají u mne velký respekt) je to, že se ve dvou lidech musí poprat proti celým squadům.

Na závěr ti nechám prostor na vzkaz pro fanoušky.

Určitě doražte na stream a pokud máte tu možnost, přijďte se mrknout i přímo na festival, bude tam toho spousta k vidění, potkáte hromadu známých lidí nejenom z Fortnite scény a když moc poprosíte, tak s váma strejda Orinn určitě vyfotí selfie na památku!

miluju videohry a hlavně ligu legend