Přejít k hlavnímu obsahu

Daniel Abt podváděl při charitativní akci a zaměstnavatel jej obratem propustil

27. 5. 2020 | 10:00 Virtuální závody
Daniel Abt je profesionálním závodníkem Audi v sérii Formula E, tedy v závodech monopostů poháněných výhradně elektricky. Kariéru má rozjetou dobře a v minulosti si dokonce zajezdil na slavném podniku 24 hodin Le Mans. Nyní si však připsal velkou šmouhu, jež zřejmě ovlivní jeho budoucí kariéru.
Daniel Abt
Daniel Abt

27letý Němec teď čelí posměchu celé závodní scény, té skutečné i virtuální. Ptáte se proč? Esportové ambice sice nikdy neměl, ale v rámci Race at Home Challenge na něj čekalo charitativní závodění na simulátoru. Za celým klání stojí Formula E ve spolupráci s UNICEF namísto standardní sezóny závodů, ovlivněné pandemií COVID-19. Abtovi se v prvních čtyřech závodech nepodařilo zaznamenat jediný bod, ale najednou se zdálo, že závodění už přišel na kloub. V tom následném zničehonic zajel úctyhodné třetí místo, jenže na tento výsledek zareagovali další závodníci s tím, že tady něco nehraje. No a posléze se zjistilo, že závod za něj zajel kamarád.

Nebral jsem to tak vážně, jak jsem měl. Je mi to strašně líto, protože vím, kolik práce na tomto projektu vykonala organizace Formule E. Jsem si vědom toho, že můj přestupek je neomluvitelný, ale nikdy to nebylo zamýšleno se špatným úmyslem,

řekl 27letý muž a přijal trest za sportovní přestupek, jehož součástí je povinný dar 10 tisíc euro.

Daniel Abt

Abt, který se osobně účastnil první čtyř kol, se neobjevil v online rozhovorech po závodě a po dalším zkoumání bylo zřejmé, proč byla jeho tvář během přenosu zatarasena různým vybavením. Pořadatelé si uvědomili, že Abt, který se objevil na třetím místě, nemohl být ten, kdo formuli skutečně řídil v kole pátém. Ten, kdo za něj závod jel, se jmenuje Lorenz Hoerzing, který byl diskvalifikován ze všech budoucích kol oblíbené soutěže Challenge Grid. Celý závod kolem virtuální berlínské dráhy Tempelhof vyhrál britský Oliver Rowland s vozem Nissam před Belgičanem Stoffelem Vandoornem z Mercedesu. Právě Vandoorn patřil mezi ty, kteří zdvihly prst vzhledem k jeho výkonu. Do té doby totiž Abt skončil nejlépe devátý, a aby najednou útočil na stupně vítězů?

Vítěz dvou závodů skutečné Formula E na tento čin nejvíce doplatil o den později, kdy ho jeho zaměstnavatel Audi neprodleně propustil. Jaké z toho tedy plyne ponaučení? Nenechávejte své přátele hrát za vás, ať jde o jakékoliv klání. U charity to ale platí dvojnásob, když v takovém případě nejde v první řadě o výsledek. Čestné a sportovní chování je základem každého soutěžícího a opak se tvrdě trestá, jako v případě Abta.

Je to k ničemu, že si tím zničil kariéru? Ano, ale reprezentoval svého zaměstnavatele a závodil pod smlovou s Audi. Stalo by se to samé, kdyby něco podobného udělal v reálném závodě pro charitu? Ano. Když budete v situaci, kdy vaší práci bude dělat někdo za vás, dočkáte se stejného konce. Audi chce ukázat, že berou sim racing vážně vůči rivalům z BMW. Fakt, že si Abt zamluví někoho, aby závodil místo něj je tak dost proti tomu,

uvedl pro web trueracing.cz elitní český virtuální závodník Martin Štefanko.

 

Od léta 2021 redaktorem PLAYzone. Věnuji se hlavně Battle royale hře Call of Duty:Warzone a YouTube obsahu na internetu.