Přejít k hlavnímu obsahu

Dočkáme se nové verze legendárních Bulánků?

24. 2. 2021 | 11:12 Všechny hry
Odpověď na nadpis bude zřejmě ne – nostalgie je ale silná a hráči stále mohou snít. Legendární česká hra až pro čtyři hráče se především v prvním desetiletí 21. století nesmazatelně zapsala do pamětí vzpomínek mnoha hráčů, až dodnes je však podporovaná. Malou naději fanouškům na možné novinky vykřesala včerejší zpráva.
Bulánci
Bulánci
Zdroj: Bulánci

Bulánci jsou 2D multiplayerovou hrou od studia SleepTeam, které jinak stálo například za prvním dílem oblíbené série Polda. Vývoj hry započal v roce 1999 a před Vánoci roku 2001 bylo hotovo. Až do roku 2005 postupně vycházely přídavky a poslední oficiální verzi hry doplnil také editor vlastních map. Bulánci navíc pod názvem Combat Pillows byli jednou z prvních českých nezávislých her distribuovaných prostřednictvím digitálních klíčů. V roce 2016 vznikly na připomenutí 15 let od vydání legendárního titulu dokonce i webové stránky a sociální sítě, které doprovodila limitovaná edice výročních triček. Poslední roky však ale opět bylo ticho po pěšině.

Poslední příspěvek se datoval na 10. listopadu 2017, po skoro 3,5 letech jsme se ale včera dočkali opětovné komunikace. Bulánci si nejprve aktualizovali profilovou a cover fotku na sociálních sítích, a posléze i zprovoznili veškeré downloady na oficiálních stránkách hry. Stovky hráčům se tak opět rozzářily oči, že si nejeden z nich z nostalgie šel Bulánky po mnoha letech zapnout. Současně ale vypukla debata, jestli tenhle velký zájem od komunity neprobudí také SleepTeam samotný. Tohle studio sice nikdy nechtělo jít profesionální cestou, ale na stránkách hry visí od jejich spuštění jasný vzkaz: „Sledujte, co se bude dít! Připravujeme několik překvapení.“

Když si díky včerejší komunikaci leckdo na Bulánky vzpomněl, tak ihned začaly padat nápady, jestli se případně nepracuje na něčem novém. Dle dnešního trhu by mohla dobře fungovat oficiální mobilní verze, věrná komunita by pak nejvíce ocenila přepracování té původní desktopové, aby fungovala správně v LAN prostředí. Pokud se přímo zasníme, vyloučit by se nedalo ani něco jako Bulánci 2.0. Jakou novinku byste nejvíce ocenili?

Nejvíce reálné samozřejmě je, že vzkaz na oficiálních stránkách nebude reálně nic znamenat a vývojáři se s ničím novým v následujících měsících ani letech nevytasí. Zavzpomínejte si tak alespoň stažením původní verze hry!

Hráli jste někdy legendární Bulánky?

Možnosti výběru
Štítky: Bulánci
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.