Přejít k hlavnímu obsahu

Drama na FIFA scéně? Sampi propustili šampiona COOL ligy kvůli porušení smlouvy

3. 3. 2021 | 16:40 EA SPORTS FC 24
V pondělí večer se na sociálních sítích týmu Sampi.Tipsport objevila nečekaná zpráva, že byl její FIFA hráč Miki propuštěn z důvodu toho, že jehož chování bylo shledáno jako neslučitelné s etickým kodexem týmu a přímo porušovalo hráčskou smlouvu. Organizace se však ve středu rozepsala o něco více.
Miki
Miki
Zdroj: grafika Sampi

Matěj 'Miki' Mikan se loni v červnu stal šampionem naší TS COOL ligy, po které si vysloužil přestup z FK Teplice esports do herní organizace Sampi.Tipsport. Tam utvořil úderné duo s Dominikem 'Seron' Čermákem, jehož ve finále ligy porazil. Na tento úspěch se Mikimu pod křídly Sampi dostatečně navázat nepodařilo, ale i přesto se zařadil mezi užší domácí špičku. Jeho etapa v organizaci Jakuba Jankta ale ze dne na den končí.

Informace o konci Mikiho působení přišla náhle. Úvodní vyjádření bylo krátké a jasně naznačovalo, že o tom organizace nehodlá debatovat a vůči smlouvám si ani nemůže dovolit odhalovat kompletní odůvodnění Mikiho propuštění, i přesto však diskuze na Instagramu ke dnešnímu dni čítá přes 600 komentářů. Právě spousta otázek přinutila Sampi vydat obsáhlejší vyjádření, jež mělo vysvětlit mnohem více. Úplně tak se to ale nepovedlo.

„V pondělí večer jsme zveřejnili informaci o propuštění FIFA hráče Mikiho s okamžitou platností. Od té doby jste naše sociální sítě i zprávy zaplavili stovkami dotazů žádajících o vysvětlení takto drastického rozhodnutí, které nyní přinášíme. Situaci navíc umocňují spekulace o Mikiho spojitosti s podvodnými sázkami na vlastní prohrané zápasy a další obvinění z nelegální činnosti,“ stojí na úvod vyjádření. Nutno však dodat, že Miki ještě není ani plnoletý, aby sám na sebe mohl vsadit, a žádné prošetřování "prodaného zápasu" se nám zjistit nepodařilo.

„Miki již v minulosti opakovaně porušil hráčskou smlouvu, za což dostal vždy napomenutí,“ stojí v dalších větách. „Tentokrát se ale poprvé dopustil přestupku, který smlouva vykládá jako vážný. Svým jednáním poškodil dobré jméno naší organizace i našeho partnera. To je v přímém rozporu s etickým kodexem a profesionální hráč v jakémkoliv sportu si takové jednání nesmí dovolit,“ vysvětlují Sampi propuštění hráče, aniž by napsali přesný důvod jeho přestupku. „Chceme ale veřejně potvrdit, že se Miki nikdy nedopustil žádného protiprávního jednání a neporušil zákon. Zároveň žádáme všechny fanoušky o projevení empatie vůči Mikimu,“ píše se dále.

Sampi se ještě jedním vyjádřením pustili do rozpitvání celého problému, a to bez vysvětlení, které komunita očekávala. Reakce na sebe tedy nenechaly dlouho čekat a valná většina fanouškům v komentářích vyjádření odsuzuje, právě z důvodu, že je obsáhlé, ale vlastně nic neříká, a je tedy chozením kolem horké kaše. Sampi neodsoudili hráče jako takového, jen podle svých slov neměli na výběr a museli hráče za jeho chybu propustit, navíc, když nebyla podle všeho jeho první. Právě smluvní závazky jim ale nedovolují vše popsat veřejně.

Jedno je však jasné – jeden z nejlepších domácích hráčů a loňský šampion jedné ze dvou sezón COOL ligy je bez angažmá. Sampi se budou muset poohlížet po náhradě, zatímco Miki zřejmě o nabídky nebude mít nouzi.

Štítky: Sampi, Miki
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.