Přejít k hlavnímu obsahu

Esport #MeToo hnutí: Obvinění ze sexuálního obtěžování se nevyhly ani známé osobnosti a organizace

27. 6. 2020 | 09:00 Všechny hry
Už skoro týden sdílí ženy, které mají co dočinění s esportem, své nepříjemné osobní zkušenosti se sexuálním útokem a zneužíváním ze světa gamingu. Během krátké doby se diskuze o tomto problému rozlétly po celém světě a stovky žen nyní konečně přichází se svými příběhy na povrch a obviněním se nevyhly ani známé osobnosti a organizace esportu.
MeToo
MeToo

Jak můžeme sledovat děnní posledních dnů, ani svět gamingu a esportu není imunní vůči zvrhlostem a sexuálnímu obtěžování a ženy se konečně rozhodly ozvat. Vše začalo již o víkendu asi nejvýraznějším tweetem, který obviňuje z takové aktivity Destiny 2 streamera známého jako Lono. To nejspíš dodalo na odvaze i dalším, protože se opravdu roztrhl pytel s hromadnými obviněními, které si neberou žádné servítky, napříč celou gamingovou scénou.

Tato smršť zasáhla prakticky všechna odvětví a vlně obvinění se nevyhnul ani například GranDGranT, komentátor hry Dota 2, další spory se objevily ve vedení Overwatche. Množství obdobných zpráv na internetu stále roste a do děnní se dostali i streameři a hráči spojení se streamovací platformou Twitch. Situace tak zasáhla například dobře známého streamera BlessRNG, který kvůli potvrzenému obvinění přišel i o svůj legendární emote.

Organizace osočené jedince vždy v reakci prověřují a často s nimi při prokázání viny úplně ukončí spolupráci, a to samé lidé požadují i od Twitche, který se opravdu zavázal k vytvoření bezpečného prostředí pro ženy a všechny ostatní. Obvinění, příběhy a bolestné vzpomínky na nepříjemné události tak úplně zaplavily internet a Twitter, což mnohé přimělo toto hnutí nazvat jako esportové #MeToo po vzoru podobné události, která se odehrála před lety ve filmovém průmyslu. K veřejnému nesouhlasu s celým hrůzným děnním za oponou esportové scény se vyjádřily i známé hvězdy z řad mužů, jako třeba Voyboy, který se ženy a celou věc snaží podpořit.

A že tento dlouholetý problém, o kterém se konečně začalo veřejně mluvit, přebýval v rozličných odvětvích gamingu, dokazuje i nespočet případů, které sahají do všech koutů esportu. Ať už se jedná o CS:GO komentátora HenryG, či již zmiňovaného streamera BlessRNG, obviněním čelí i oblíbený League of Legends komentátor Joe Miller a problémy se konečně dostávají na povrch i v esportových organizacích. Alarmujícím případem je současná situace v organizaci Method. Sascha Steffens, CEO a spoluvlastník společnosti, byl kvůli takovým obviněním postaven mimo funkci.

O údajném incidentu, který se stal někdy v době BlizzConu 2015, po letech promluvilo několik žen veřejně, načež se další přidaly s podobnými zkušenostmi. Steffens celou situaci svým vyjádřením popřel, ovšem po dalších obviněních o situaci promluvila samotná organizace, která veřejnosti sdělila, že je Steffens po dobu šetření postaven mimo funkci. Tato zpráva navíc přišla velice krátce po tom, co se organizace ze stejného důvodu rozloučila s Joshem, kterého ze sexuálního obtěžování obvinila teprve náctiletá dívka. Kvůli incidentům začali streameři rozvazovat veškeré vazby s touto organizací, k čemuž se později připojili také sponzoři, jako například Corsair.