Přejít k hlavnímu obsahu

Eva "JackieDecker" Dudková: Je jen málo ženských hráček s opravdovým smyslem pro strategii

6. 8. 2020 | 14:00 StarCraft 2
Dnešní rozhovor bude svým způsobem výjimečný. Evilbringer si totiž pozval svoji druhou polovičku, která je druhým maskotem týmu aP-, Evu "JackieDecker" Dudkovou. Ta je sice nyní na nuceném pobytu v nemocnici, kvůli úrazu, ale ani to jí nezabránilo odpovědět na pár otázek.
JackieDecker
JackieDecker

Ty, na rozdíl od těch, se kterými byly rozhovory před tebou, budeš pravděpodobně celkem neznámá postavička. Pověz nám tedy něco o sobě.

Dobré odpoledne, pane redaktore :D Já na rozdíl od těch, se kterými byly předchozí rozhovory, tak nemám příliš co říct. Jmenuji se Eva Dudková a na internetu vystupuji pod přezdívkou JackieDecker, a to včetně StarCraftu. Je mi 34 let, takže už jsem stará jako Metuzalém. A navíc jsem děsně nudný a nezajímavý tvor. (smích)

Dobře, v tom případě děkuji za rozhovor. No ale přeci jen – co ty a StarCraft?

Tak ke StarCraftu jsem přičichla ještě jako relativně mladá holka, někdy kolem 13, 14, možná 15 let? Hrozně se to slévá. Každopádně tehdy jsem to párkrát zkoušela hrát se svým bratrem, který byl vždycky o mnoho lepší než já, takže mě vždycky rozsekal a jediné, o co jsem se pokoušela, bylo nikdy se nevzdat. Pamatuji si na hru, kdy jsi hrál proti nám dvěma a mě jsi zničil prvními dvěma Zealoty na cestě k jeho bázi, a zbytek mě dorazil na cestě zpátky.

Pak jsem přesedlala na WarCraft 3, který mě bavil víc, ale šel zhruba stejně. A nakonec se ke StarCraftu vrátila až s tvým streamováním. Vlastně existovalo ještě jedno mé funkční hráčské období a to byla doba klanu NeS (Never ending Story), kdy jsem si občas pro zábavu zahrála a účastnila se tehdy dlouhodobého turnaje o dobývání planet. Ta akce se mi moc líbila (a nejen proto, že jsem vymyslela názvy zergských planet). Ale šlo mi to zhruba stejně jako teď, takže SC:BW hraji hlavně pro zábavu.

Dovolím si tvrdit, že pro zábavu to ale hrajeme všichni. A opravdu tě ta hra baví, nebo tě naštve když prohraješ, jako nás, běžné smrtelníky?

Tak jasně že mě naštve každá prohra (kolikrát se vztekám, nebo rozbrečím nad vlastní neschopností), ale jsem na prohrávání tak zvyklá, že si to stejně pak zapnu znovu. Párkrát prohraju, dám si pauzu a když vidím, jak to hraje někdo jiný, třeba ty, tak si to zase zapnu, abych se ujistila, že se opravdu nikdy nezlepším. (smích) I proto, že to nedokážu hrát dlouhodobě v kuse a věnovat té hře tolik času, kolik by si zasloužila. Času je málo a já budu vždycky více autor, než PC hráč. Popravdě mě víc než prohra naštve, když mě někdo nechá nezaslouženě vyhrát. To totiž není fér. Radši prohraju, než takové milosrdenství.

Hraješ Terrany, proč?

To je velice jednoduchá otázka! Totiž, jak já s oblibou říkám: „Protossani zvrací, když mluví, a Zergové, i když nemluví.“ Popravdě, Terrani jsou prostě lidi, takže k nim mám tak nějak vztah z tohoto hlediska. Beru je jako ty kladné, i když příběhově ke konfliktu přišli prostě jako slepí k houslím. Zkrátka jsem si myslela, že “lidé“ budou nejsnazší na hraní. Bohužel to není pravda, ale i tak... Zkoušela jsem už i Protossy i Zergy, ale Zergové se mi prostě nelíbí a Protossani... Nejsou lidi, no. Za ty dokážu tak maximálně chrlit dragouny a bezhlavě je posílat dopředu.

Jsi jediná žena v týmu, jak se tady mezi tolika chlapy cítíš a proč myslíš, že je stále tak relativně málo ženských/dívčích hráček?

Tak já to nevnímám jako společnost, jak ty říkáš, tolika chlapů. Pro mě je většina těch hráčů v týmu jako z jiného světa. Kdyby to byl opravdový sport, tak já bych byla ten člověk, co stojí u hřiště a podává ručník nebo pití. Takže pro mě je každý z vás herně jako bůh a jinak nikoho kromě tebe pořádně neznám. Co mám zkušenost, je tým plný skvělých lidí, kteří mají rádi legraci stejně jako my, takže se necítím nijak špatně. A řekla bych že StarCraft je prostě velmi složitá hra. A taky bych řekla, že je jen málo ženských hráček s opravdovým smyslem pro strategii. Tím samozřejmě nechci nikoho urazit! (smích)

Do týmu ses dostala coby maskot, jak se hodláš ujmout této složité role?

Budu fandit o sto šest! O zábavu se stará MrSmoked, jak vyplynulo z minulého rozhovoru, takže já musím vyplnit tu díru něčím jiným. Víc koukat na streamy a držet týmu palce.

Celá tahle série rozhovorů vznikla jako zpestření začátku BWCL sezóny. Sledovala jsi výsledky a hry našeho týmu v té minulé sezóně? Co na ně případně říkáš?

Tak výsledky jsem sledovala, hry víceméně jen z poslechu tvých komentářů. Tuším, že jsem viděla i nějaký ten replay. Hodně bych řekla, že se vytáhli Izuiel s Elektrickem, v jejichž duo jsem ze začátku neměla příliš velkou důvěru, ale nakonec velmi, velmi příjemně překvapili. Vždycky jsem měla radost, když jsem slyšela, že někdo z týmu vyhrál, i když jsem v něm v té době nebyla. A určitě myslím, že je naprosto ÚŽASNÉ, že kluci postoupili do B divize! V takové konkurenci, jaká v BWCL panuje, je to myslím obrovský úspěch. I když samozřejmě, máme skvělé hráče, o tom žádná. Ale přeci jen ne vždy se podaří účast v nejlepší sestavě, takže postup je skvělá zpráva.

Máme za sebou první kolo, kde se nám tak úplně nezadařilo. Jak vidíš naše šance v téhle sezóně?

Tak já samozřejmě doufám v postup do A divize! Když budou hráči ve formě, mohlo by se to podařit, navíc Krocan zase začal hrát, takže jedno pivo každou neděli a máme to v kapse. (smích) No dobře, tak jednoduché to nebude, ale nereálné to určitě taky není. Takže: Hoši do toho!

Na závěr můžeš celé domácí SC komunitě sdělit, co ti leží na srdci, a zakončit tento rozhovor.

Předně chci poděkovat za možnost se zde takto vypovídat. Možnosti samozřejmě ráda využiji. Takže (kromě šelestu) mi leží na srdci blaho celého Pariah týmu. Přeji každému hráči mnoho štěstí, úspěchů, času a klidu na hraní i trénink. Těším se na každý úspěch v BWCL, ale celkově i na všechny zajímavé replaye a hry, které bude možné sledovat. Také doufám v návrat Comsat stream týmu, který je vždycky zábavné poslouchat.

Štítky: BWCL, JackieDecker
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.