Přejít k hlavnímu obsahu

Finanční úskalí LEC: Kolik prodělávají nejlepší týmy z Evropy?

20. 11. 2019 | 22:30 League of Legends
Rok 2019 přinesl pro evropskou nejvyšší soutěž obrovskou změnu ve formě franchisingu. Přinesl ale lepší finanční podmínky a stabilitu pro evropské týmy?
LEC Finance
LEC Finance

Podle vlastníka někdejšího EU LCS týmu H2K, Richard "Rich" Wales, tento nový režim žádné výrazné zlepšení nepřinesl. V tomto článku si shrneme, kolik a za co herní organizace utrácejí, kolik a skrz co získávají finance a jaká je tedy jejich současná finanční situace. Právě Rich se zkušenostmi z H2K nám ve svém videu přiblížil i konkrétní částky. 

Výdaje

Průměrný hráč si dle Riche v LEC vydělá za rok něco okolo 250 tisíc euro, tedy asi 6,7 milionů korun. Samozřejmě, že je tohle číslo hodně orientační, protože nováčci či méně hvězdní hráči, takových platů nedosahují. To pravděpodobně platí i pro naše reprezentanty Humanoida a Patrika. Dá se tedy předpokládat, že hráči jako Patrik, Humanoid, ale i Selfmade, Finn nebo Larssen, si na takové peníze nepřijdou (resp. nepřišli), mezitím co známé hvězdy, jako Rekkles, Perkz, Caps či Jankos, mají plat dost možná ještě o dost vyšší. Hráči v academy týmech si pak za rok vydělají průměrně něco okolo 60 tisíc eur, tedy asi 1,5 milionu korun.

    LEC platy

    Dalším velkým výdajem v týmových rozpočtech jsou platy realizačního týmu. Průměrný hlavní trenér v LEC si vydělá okolo 110 tisíc eur, tedy asi 2,8 milionu korun za rok a spolu s analytiky, asistenty trenérů a dalšími externisty (týmový psycholog, fyzioterapeut nebo kuchaře) se částka vyšplhá na sumu okolo 296 tisíc eur (7,66 milionů korun). Další částky pak padnou za právnické a účetnické služby (asi 30 tisíc eur) a pronájem gaming house, jehož nájem se v Berlíně pohybuje okolo 60 tisíc eur ročně (1,5 milionu korun). 

    Průměrné výdaje organizace na chod LEC týmu ročně činí 2 247 000 eur, tedy asi 58 milionů korun

    Do těchto výdajů není navíc započítáno například jídlo, náklady za cestování, bootcampy nebo herní vybavení, které týmy často od sponzorů nezískají. 

    LEC 2019

    Zisky

    Kde tedy týmy berou peníze na to, aby tyto výdaje mohly zaplatit? Riot Games dle Riche vyplácela týmům v evropské lize před zavedením LEC podporu, která údajně činila okolo 550 tisíc eur, tedy asi 14 milionů korun, což pro týmy tehdy znamenal zdaleka největší zdroj příjmů. Tahle částka ale s příchodem franchisingu byla zrušena a nahrazena LRP systémem, který si probereme později.

    Ohledně sponzorů přesné částky známy nejsou, ale Rich tvrdí, že bezpečně ví, že žádný tým od sponzorů nezískává více než 500 tisíc eur (13 milionů korun). Složitý systém LRP funguje v zjednodušeném vysvětlení tak, že do jedné společné pokladny putuje 50 % peněz od vašich sponzorů, 50 % zisků týmu z prodeje týmových předmětů ve hře a 100% zisků ligy, od sponzorů a z mediálních práv. Zisky ligy činí asi 5 milionů eur, z nichž každý tým získá okolo 330 tisíc eur, což je o 170 tisíc eur méně, než před zavedením franchisingu. 

    LEC finance

    Prize pooly nejsou ani moc nutné zmiňovat, jelikož regionální liga LEC tak vysoké prize pooly nemá, o čemž svědčí i částka 80 tisíc eur pro vítěze splitu. Organizace si navíc neberou více, než 20 % z vyhraných částek, zbytek jde totiž přímo hráčům. I dvojnásobný mistr si tedy z prize poolu přijde jen na maximálně 32 tisíc eur (830 tisíc korun). Krom G2 a Fnatic údajně týmy většinou nic závratného nevydělají ani z týmových předmětů a krom zmíněných dvou týmů je tedy částka spíše zanedbatelná. 

    „Možnost nákupu týmových ikonek mi zpočátku přišla naprosto skvělá a čekal jsem díky tomu velké zisky. Jako H2K jsme ale i přes postup na světový šampionát získali z tohoto zdroje jen okolo 20 tisíc euro” tvrdí Rich. O tomto problému mluvil i někdější komentátor LCK, MonteCristo, který tvrdil, že za samolepky v CS:GO Renegades získali asi dvanáctkrát více peněz, než za nákup League of Legends ikonek. Situace se mohla zlepšit díky letošnímu zavedení týmových propustek, ale nijak obrovské změny ve výdělcích to znamenat nemohlo. 

    Kompletní zisky LEC týmu: 762 000 euro = 19,6 milionů korun

    G2 Ocelote

    Celková roční ztráta = 1 485 000 euro

    I tým, který dejme tomu vyhraje světový šampionát si moc nepomůže, protože i když sežene lepší nabídky od sponzorů, bude muset utratit mnohem více za platy hráčů, kteří logicky dostanou lákavé nabídky z jiných týmů. Rich dále ve videu přiznává, že ani on nebyl s H2K finančně stabilní organizací a i proto do LEC nebyl přijat. „Riot věděl o našich požadavcích a z pochopitelných důvodů se nás rozhodl odmítnout. Byly tu ale i týmy, které Riot přijal, ale týmy se rozhodli odmítnout podepsat nehorázné smlouvy, které Riot navrhoval” mezi tyto týmy lze zařadit i organizace North či Movistar Riders, které se dle ESPN do ligy nakonec rozhodly nevkročit a nahradily je nakonec Splyce a Excel. 

    Štítky: LEC