Přejít k hlavnímu obsahu

Fortnite byl smazán z App Store a vzduchem lítají žaloby. Je tohle válka mezi Epic a Applem?

14. 8. 2020 | 08:32 Fortnite
Pokud si myslíte, že nadpis článku je lživý, tak se bohužel mýlíte. Včerejší večer došlo k zvratu, který jistě nikdo z vás nečekal.
Fortnite
Fortnite

V jednom z nejnovějších článků jsme vás informovali, že je v současné době dostupná akce Mega Drop, která nejenže hráčům vrací 20 % V-Bucksů, ale také odhaluje novou platební metodu. Epic přidal do Fortnite možnost platby přímo jemu, čehož hráči hojně využívají z důvodu, že je to o 2 dolary levnější než na Apple a Google Store. Obě tyto společnosti inkasují 30 % z nákupu, takže Epic oznámil, že pokud sníží své poplatky, předá tyto úspory hráčům samotným. 

poplatky

Společnost Apple víceméně ihned vydala prohlášení, v němž uvádí, že došlo ze strany Epicu k porušení pokynů a podmínek pro obchodování, a to díky přidání nového platebního systému, který Apple neschválil ani nepřezkoumal. Fortnite bylo tím pádem smazán z App Store a navrácen by mělo být, jakmile Epic zruší svojí novou platební metodu. Ten se k tomu ale bohužel nemá a předložil proti Applu žalobu a právní dokumenty.

Doufáme, že se situace co nevidět posune správným směrem a hráči na jablečných zařízeních si opět budou moci užívat hraní Fortnite, jinak je zaděláno na opravdu velký konflikt dvou světoznámých společností. V Epic Games celou situaci totiž berou opravdu vážně a vydali i video, ve kterém hovoří, jak se nechtějí vrátit do roku 1984. Epicu navíc nejde o finanční kompenzaci za ztráty ani žádné další výhody čistě pro svůj prospěch, ale o vytvoření férového trhu bez rýžování, na kterém nejvíce trpí stovky milionů uživatelů a desítky tisíc vývojářů.

Celá situace nezůstává k nepovšimnutí také různým herním osobnostem, zajímavý komentář vydal například Jan Modrák, jehož můžete znát z časopisu SCORE a v neposlední řadě z nové generace pořadu RE-PLAY.

Bludr

Krátce po kroku Applu navíc smazáním ze svého obchodu zareagoval i Google. U zařízení s Androidem to ale není takový problém, protože nejde o uzavřený operační systém a Fortnite do mobilu dostanete i jinými cestami – v případě vlastníků zařízení značky Samsungu dokonce naprosto čistou cestou skrze Galaxy Store.