Přejít k hlavnímu obsahu

GuardiaN na Twitchi zavzpomínal, proč FaZe nevyhráli prokleté finále ELEAGUE Majoru

8. 7. 2020 | 16:00 Counter-Strike 2
Leden 2018, dvanáctý Major, který se odehrával v Bostonu. Astralis neprošli mezi nejlepší šestnáctku, zatímco oskar a STYKO skončili v barvách mousesports mezi nejlepší osmičkou. A pak tady byl GuardiaN, který si s FaZe Clanem počínal nepřemožitelně – až do jednoho momentu.
FaZe GuardiaN
FaZe GuardiaN

Ladislav 'GuardiaN' Kovács patří v historii CS:GO mezi nejuznávanější hráče vůbec. Šestkrát v řadě byl vyhlášen jedním z 20 nejlepších hráčů světa za uplynulou sezónu a jednou byl dokonce jednu příčku pod vrcholem. Skutečný vrchol mu ale chybí daleko cennější. Pokud bychom se totiž podívali do škatulky hráčů, kteří ve své kariéře ani jednou nevyhráli Major, tak GuardiaN by byl možná tím největším smolařem historie. Bez přehánění.

V barvách Natus Vincere padl ve finále v letech 2015 a 2016 hned dvakrát, vůbec největší šanci ale měl začátkem roku 2018 v barvách FaZe, kam přestoupil právě s touhou odškrtnout si svůj vysněný pohár. FaZe na ELEAGUE Majoru v Bostonu prošli první fázi bez prohry a ve druhém swissu zaváhali pouze jedinkrát. V play-off poslala hvězdná skvadra domů nejprve STYKA s oskarem a poté i NAVI, bývalého zaměstnavatele GuardiaNa. Závěrečným bossem byl americký celek Cloud9, který po strastiplné cestě začal hrát neskutečně a po výhrách nad G2 a SK Gaming byl překvapivým účastníkem finále – které se ještě k tomu odehrávalo na domácí půdě.

Finálovou sérii začali FaZe výhrou na Mirage, C9 však poté srovnali na Overpassu. A poté přišlo rozhodující Inferno, na které slovenský hráč zavzpomínal na přelomu týdne ve vysílání na Twitchi. Po dlouhé době promluvil na téma, které zajímalo každého – co se vlastně zlomilo, že FaZe nedokázali využít ani jeden z bodů pro výhru.

Základ prohry byl klasický, když chcete ukončit zápas na první pokus: „Někteří hráči byli netrpěliví, protože chtěli za stavu 15:11 vyhrát co nejrychleji. Mysleli si, že je to hotová věc a kvůli tomu dělali unáhlené kroky, kvůli čemuž začali posléze stresovat a byli nervózní, že prohrají, když se začal náskok ztenčovat,“ řekl GuardiaN.

Fanoušci byli smutní hlavně z kol, která byla takřka vyhraná, jako jedno, co slovenská legenda sama zmiňuje: „Nehráli jsme s čistými hlavami a cally nebyly jasné, jako například, když jsme za stavu 15:11 měli celý mid a 20 sekund před koncem kola jsme se rozhodli jít rychle na B. Neměli jsme čas vyčistit site a položit. Na těchto callech bylo jasně vidět, že jsme si zápas prohráli v hlavě,“ což ale později doplnil o tvrzení, že to nebyla ani tak chyba například kapitána, ale celého týmu: „Vinit z toho nejde žádné jednotlivce – karrigana, NiKa, ani mě, nikoho. Všichni jsme jenom lidi a s tím prostě nemůže nikdo nic udělat.“

Po této smutné vzpomínce zmínil také jedno finále o pouhý měsíc později, kdy FaZe v Katowicích nestačili po pěti mapách na fnatic. Opět i tady byla závěrečná část dlouhé partie původně v rukou hvězdných FaZe, ti ale v kritickém momentu opět začali dělat zbytečné týmové chyby, které jen potvrzují to, že jako tým prostě nebyli připraveni vyhrávat největší turnaje, a možná právě i proto GuardiaNovi nejcennější titul dnes ve sbírce chybí.

„Finále v Katowicích jsme prohráli kvůli vlastní stupiditě a stresovým situacím, kdy všichni chtěli vyhrát tak strašně moc. Byla tam jedna situace, kdy jsme byli já a Olof 2vs1 proti Flushovi a spoluhráči nám do toho začali mluvit tak moc, že jsme mezi sebou nemohli vůbec komunikovat a domluvit se, jak to chceme zahrát. Flusha tak díky naší nedostatečné možnosti komunikaci tenhle clutch vyhrál,“ uzavřel vyprávění na streamu GuardiaN.

Na tyto dva klipy se můžete sami podívat níže, celý záznam z tohoto vysílání je bohužel na Twitchi smazán.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.